Főoldal > AKTUÁLIS > A 4 legrosszabb és a 4 legjobb karácsonyi desszert

A 4 legrosszabb és a 4 legjobb karácsonyi desszert

almadesszertdiétadióédességhízáskarácsonymézeskalácsnassolássüteményünnepzsír
0

Írta:

Válogass körültekintően az ünnepi finomságokból

 

Mindjárt az elején ki kell, hogy ábrándítsunk, egyik hagyományosan elkészített karácsonyi desszert sem mondható egészségesnek. De ki az a hős, aki nemet tud mondani nagyi isteni bejglijére vagy zserbójára? Mértékkel fogyasztva nem is kell lemondanod kedvenc házi, szezonális édességeidről. Bizonyos desszertek segítségével pedig úgy gondoskodhatsz az ünnepi ízek élvezetéről, hogy közben nem veszel magadhoz túl sok kalóriát és cukrot. Most megtudhatod, mely desszerteket érdemes elfogyasztani, és melyeket kell inkább az asztalon hagyni, karcsú alakod érdekében.

Diós édességek

Legrosszabb választás: diós bejgli

Bár kétségtelenül ez az egyik legfinomabb karácsonyi édesség, sajnos a zsírpárnák is szépen rakódnak le tőle. A kelt tészta, a dió és a cukor a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető alakbarátnak. Egy normál szelet akár 400-450 kalóriát is rejthet. De ki tud megállni egy szeletnél?

Előnyösebb választás: dióval töltött sült alma

A dióval töltött sült alma nemcsak mennyei szezonális csemege, hanem még kalóriaszegény is. Egy adag csupán 250 kalóriát tartalmaz, illata és íze pedig igazi karácsonyi élményt nyújt. Könnyen és gyorsan elkészíthető, akár esti vendégvárónak is tökéletes.

11426075 - baked apples with raisin, cottage cheese and walnuts. shallow dof.

Gyümölcsös desszertek

Legrosszabb választás: gyümölcskenyér

Azt hiszed, ami gyümölccsel kezdődik, csak egészséges lehet? Sajnos, a gyümölcskenyér megcáfolja ezt! Egyetlen szeletkével akár 540 kalóriát is bevihetsz, a kandírozott gyümölcsöknek és a pluszban hozzáadott cukornak köszönhetően.

Előnyösebb választás: fahéjas-almás pite

Ha gyümölcsös desszertre vágysz, egyértelműen a pite a legjobb választás, jó sok reszelt almával a vékony tésztarétegek között. Egy átlagos adagban csak 214 kalória található, amely éppen fele a gyümölcskenyér energiatartalmának. A fahéj ráadásul akár hússzorosára tudja gyorsítani a cukoranyagcsere folyamatát, ezáltal megelőzve a vércukorszint ingadozását, amely a legnagyobb problémát okozza a decemberi cukordömping idején.

Bonbonok

Legrosszabb választás: kókuszos-fehércsokis bonbon

Téged is csábít a fehércsokis bonbon, mandulával a közepén, kókuszba forgatva? Ha megtudod az első két összetevőt: növényi zsír és cukor, már biztos nem fogod úgy kívánni. Egyetlen darab 63 kalóriát tartalmaz, amelyből 3 g telített zsír, míg 3,3 g cukor.

Előnyösebb választás: konyakos meggy

A legjobb választás, ha szezonális bonbonra vágysz: a konyakos meggy. Egy darab csupán 56 kalória, kakaótartalma pedig legalább 49% (terméktől függően), ezáltal gondoskodik arról, hogy szervezeted antioxidánshoz jusson. 5%-os alkoholtartalmával pedig kielégíti a szeszes íz utáni vágyat, így remek alternatívája a hizlaló tojáslikőrnek és koktéloknak is.

Mézes csemegék

Legrosszabb választás: mézes krémes

A karácsonyi klasszikus sütemények egyike a mézes krémes, amelyből egy nagyobb szelet akár 500 kalóriát is rejthet. Ha ez az egyik kedvenced, jó, ha tudod, hogy négy darab már a teljes napi kalóriaszükségleted fedezi, nem éppen megfelelő makró felosztásban. Ugyanis rengeteg szénhidrátot és zsírt tartalmaz, fehérjét viszont alig.

Előnyösebb választás: mézeskalács

Garantáltan nincs karácsony mézeskalács nélkül. A benne levő fűszerek (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió) remekül nyugtatják a zsíros lakomák által megterhelt gyomrot. Egy átlagos darabban (mérettől és elkészítési módtól függően) 100-150 kalória van. Bár egynél biztos nem tudsz megállni, de mivel elég tömény, 2-3 darabnál többet nem igazán lehet megenni belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X