Főoldal > AKTUÁLIS > Előzd meg a vastagbélrákot!

Előzd meg a vastagbélrákot!

aktivitásmegelőzésmozgásszűrővizsgálatvastagbélrák
0

Írta:

Bizonyítható hatás Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport vállalkozott arra, hogy az eddig megjelent tanulmányokból összesítést készítve, véleményt alkosson a mozgás vastagbélrák-megelőző hatásáról. A kutatók összesen 20 olyan tanulmányt találtak és elemeztek, melyek az utóbbi években a vastagbél-adenoma (vastagbélrákot megelőző elváltozás) és a fizikai terhelés, mozgás kapcsolatát vizsgálták. A British Journal of Cancer című lapban publikált eredmények […]

Bizonyítható hatás

Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport vállalkozott arra, hogy az eddig megjelent tanulmányokból összesítést készítve, véleményt alkosson a mozgás vastagbélrák-megelőző hatásáról. A kutatók összesen 20 olyan tanulmányt találtak és elemeztek, melyek az utóbbi években a vastagbél-adenoma (vastagbélrákot megelőző elváltozás) és a fizikai terhelés, mozgás kapcsolatát vizsgálták.

A British Journal of Cancer című lapban publikált eredmények azt mutatták, hogy szoros, fordított összefüggés van a fizikai aktivitás mértéke és a vastagbél-adenoma megjelenése, gyakorisága között. Azaz minél többet mozog valaki, annál kevesebb adenomája van. Ez az összefüggés ugyanúgy fennáll férfiak, mint nők esetében. Ezzel a tanulmány újabb erős bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a mozgás jelentős szereppel bírhat a vastagbélrák megelőzésében.

Elkezdeni sosem késő

Korábban a Washington University és az American Cancer Society is vizsgálták, milyen hatással lehet a mozgás a vastagbélrák kialakulására, és az ebből következő halálozásokra. A felmérés során 150 000 férfi és nő fizikai aktivitását követték nyomon 1982 és 1997 közt, és összevetették az 1998 és 2005 közt kialakult vastagbélrák diagnózisok és az ugyanebben az időszakban bekövetkezett rák miatti halálozások számával. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak volt a legkisebb esélyük a végzetes kimenetelű vastagbélrákra, akik legalább 10 évig rendszeresen mozogtak.   

„Immár kétségtelen, hogy a felnőttkori aktivitás jelentősen csökkenti a különböző daganatos betegségek, így a vastagbélrák miatti halálozás esélyét” – összegzi a tapasztalatokat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője. „Sokan csak legyintenek az ilyen figyelmeztetésekre, mondván, nekik már úgyis túl késő elkezdeni a mozgás és az egészségtudatos életet. Fontos tudni, hogy sosem késő, de az is igaz, hogy sosem túl korai, már gyermekkortól erre kell nevelni a gyerekeket. A rendszeres mozgás ugyanis nem csak a vastagbélrák kialakulását, illetve az emiatti halálozás rizikóját csökkenti, de a szívbetegségekét és a cukorbetegségét is.”

A szűrés is életet menthet

A rendszeres sportolás sokakban a hosszútávfutás és a napi többórás edzések képzetét kelti, és ez elrettentő lehet. Holott az egészségmegőrzés szempontjából már napi 30 perces mozgásnak is hatalmas jelentősége van, ráadásul ezáltal javul a mentális-, a lelki állapot és az önértékelés is. Sőt, a mozgás akkor is hatékony, ha esetleg már diagnosztizálták a daganatos betegséget. Bizonyíték van rá, hogy a fizikai aktivitás visszaszorítja a rák kiújulásának, illetve a halálozásnak az esélyét. Ezen felül sokat tehetünk önmagunkért, ha rendszeresen részt veszünk olyan speciális vizsgálatokon, mint a vastagbél-rákszűrés, amely még idejekorán kimutathatja a betegséget, jóval kedvezőbb életkilátásokat biztosítva.   

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X