Főoldal > DIÉTA > A fogyás sikerének kulcsa: Határozd meg a célodat!

A fogyás sikerének kulcsa: Határozd meg a célodat!

céldiétasiker
0

Írta: and

Mini életmódváltó tréning – 2. rész

Bízom benne, hogy a sorozat első része segített abban, hogy felismerd, hol is tartasz most az elhatározásod tekintetében. Ha valóban kész vagy dolgozni a változáson, akkor üdvözöllek a célkitűzés szakaszában! Először is nézzük meg, mi különbözteti meg a puszta vágyat a céltól. Tegyük fel, hogy az év első napján megfogadtad, formába hozod magad, leadsz néhány kilót. Azóta már vágtál néhányat a centin, ám még semmit nem tettél a célod megvalósításáért, azon kívül persze, hogy mindennap nyugtáztad, hogy eddig nem léptél előre.

Elgondolkodtál, mi tart benne a kényelmes állóvízben? A változtatás vágya nagyon dicséretes, de még nem cél. Cél az, amikor következetesen, nap mint nap dolgozol azon, hogy megváltozzon az életed (illetve az alakod).

Miért kellenek célok?

Hidd el, jó okod van rá:
–    A célok sikeresebbé tesznek.
–    A célok rámutatnak, mekkora belső erővel rendelkezel.
–    A célok ösvényeket vágnak a mindennapjaidba.
–    A célok segítik önismereted fejlődését.
–    A célok tettekre sarkalnak.

Biztosan tapasztaltad már, hogy amikor elköteleződtél valami mellett, tehát meghoztál egy döntést, hirtelen érdekes véletlenek sorozata terelgetett tovább (ezt hívják szinkronicitásnak). Például összefutottál egy régi baráttal, aki szintén azon törte a fejét, hogy ideje lenne eljárnia futni. Vagy rábukkantál egy olyan weboldalra, ahol választ kaphattál a kérdéseidre. Ha megvan a célod, ha rákoncentrálsz, ha nem téveszted szem elől, megjönnek a lehetőségek és megkapod a segítségeket is, amelyekre szükséged van. Hihetetlen? Próbáld ki! De először dönts!

cel2.jpg ()Mert döntened kell és el kell hinned, hogy megérdemled, hogy elérd, mint ahogy arra is készen kell állnod, hogy megfizesd célod elérésének árát. Egy spanyol mondás szerint: Vedd el, amit akarsz, és fizesd meg az árát! Hogy ez az ár mekkora, az benned dől el. Érezned kell, mit miért áldozol fel, szervezel át vagy teszel félre! Ha megszoktad, hogy az estéid tévénézéssel és falatozással telnek, akkor e szokás elhagyásakor az ebből fakadó örömet pótolnod kell! Nem biztos, hogy az első nap élvezettel indulsz majd az edzőterembe, de előbb-utóbb rájössz, hogy jóval többet nyersz a gáton, mint amennyit veszítesz a réven.

Alkosd meg a célodat!

A cél először is semmiképpen sem olyan, amitől összeugrik a gyomrod, izzadni kezd a homlokod és remegni a lábad. A „Két hét alatt megszabadulok 10 kilótól” például nem jó cél, mert roppant irrealisztikus. Célodnak öt fő kritériumnak kell megfelelnie: legyen konkrét, mérhető, vonzó, megvalósítható és időben behatárolható!
Amint célokat tűzül ki magad elé, azt üzened a világnak: „Megérdemlem, hogy elérjem azt, amire vágyom!”

És hogy tényleg elérd, vedd alapul az alábbi szempontokat:

1.    Légy konkrét!

Segíti célmegfogalmazásod, ha lelki szemeid előtt lepergeted a megvalósulását! A jó cél olyan, mint egy iránytű, mindig megmutatja, mi legyen a következő lépésed.
Tedd fel magadnak ezt a kérdést: „Honnan fogom tudni, hogy elértem a célomat?”
Helytelen megfogalmazás: „Le akarok fogyni.”
Sokkal jobb: „Nyárig szeretnék 5 kilótól megszabadulni.”

2.    Tudd, hogy miért akarod!

Ha célmegfogalmazásod a miértre is kitér, az további hajtóerőt jelenthet neked. A háttérben álló okok ereje különösen akkor érvényesül, amikor jönnek a nehézségek. Íme egy példa erre a bővítményre: „65 kg lesz a súlyom, egészséges és fitt leszek, végre beleférek majd a ruháimba és jól fogom magam érezni a bőrömben.”
Tehát azt is fogalmazd meg magadnak, miért fontos számodra ez a cél! 

3.    Figyelj a pozitív megfogalmazásra!

Képzeld el, hogy bemész egy étterembe és azt mondod a pincérnek. „Nagyon éhes vagyok, de semmi esetre sem szeretnék halat enni.” Mit tud ezzel kezdeni a pincér? Amikor a célodat fogalmazod, akkor sem gyümölcsöző arra figyelned, mit NEM akarsz, hanem arra, mit akarsz helyette?
Helytelen: „Nem szeretnék többé kövér lenni.”
Sokkal jobb: „Leadok 10 kilót és remekül fogom érezni magam.”

4.    Ügyelj célod nagyságára!

Nem könnyű belőni egy cél nagyságát. Fontos, hogy realisztikus legyen, ellenkező esetben hamar elapad a motiváció. Viszont az sem jó, ha túlságosan alacsonyra teszed a mércét, mert akkor sem lesz kedvünk időt és energiát áldozni rá. Olyan célt válassz, ami hívógatónak tűnik, de azért nyújtózkodni kell érte.

cel3.jpg ()5.    Biztos, hogy a te célod?

Ha mindez megvan, érdemes ellenőrizned, valóban a te célod-e, és nem csak a párod/a szüleid/vagy a kollégáid kényszerítik rád a döntésedet! Ne a külvilágtól vagy a mérlegtől várd, hogy megállapítsa, milyen vagy valójában! Fontos, hogy célod a tiéd legyen és a te szükségleteidből eredjen!

6.    Szabj egy határidőt!

Egy feladat megoldása többnyire pontosan annyi ideig tart, amennyi időnk van rá.  Ebből is látszik, hogy a határidők nagyon is hatással vannak a viselkedésünkre. És van egy másik funkciójuk is: azt vizsgálják, valóban elkötelezettek vagyunk-e.
Helytelen: „Jó volna ledobni pár kilót” – ez nem árulkodik igaz eltökéltségről.
Sokkal jobb: „Májusig leadom a feleslegem, hogy nyáron jól mutassak a bikinimben.”
Vagyis mindenképp határozd meg, meddig fogod véghezvinni a célodat.

7.    Vizsgáld meg a tested reakcióját!

A legjobb, ha több lehetséges célt és formát (jelen idejű, jövő idejű) ízlelgetsz magadban.  Figyeld meg, hogy reagál célmeghatározásaidra a tested, melyik mit vált ki belőled. Azt válaszd, amelynek kimondása a legjobb érzéseket idézi elő (kellemes bizsergés, melegség stb.) Minél erősebb és azonosíthatóbb a pozitív érzés, annál jobb!

8.    Célod igazodjon az alapértékeidhez!

Személyes fejlődésünk egyik alapköve a bennünk rejlő alapértékek felismerése. Csak az értékalapú célok által teljesedhetünk ki, a többi mind mellékvágány. Ha ismerjük az értékeinket, nem fogunk az evéshez, a lustálkodáshoz, a dohányzáshoz, vagy éppen a gyógyszerekhez menekülni, hanem önmagunkban találjuk meg a választ a kérdéseinkre. Számos alapértékünk van, íme néhány a teljesség igénye nélkül: kalandvágy, kockázatvállalás, merészség, báj, nagylelkűség, bátorítás, befolyás, érzékenység, támogatás, odaadás, stb. Értékeink sarkcsillagként mutatják a helyes irányt. Ehhez kapcsolódik az egyik házi feladat is.

Házi feladat:

1.    A fenti szempontok figyelembevételével fogalmazd meg és írd le a célodat!

____-ig______________________________________________(fogok/leszek), mert___________________________________________________________________.

2.    A lap másik oldalára gyűjtsd össze az alapértékeidet. Melyek azok a tulajdonságaid, amelyek eddig előrevittek az életedben, amelyeknek a sikereidet, az örömeidet köszönheted? Majd vizsgáld meg, hogy a kitűzött célod tükrözi-e az alapértékeidet és ezúttal hogyan segíthetnek téged a célod megvalósításában?

A következő rész témája az életmódváltó akcióterv!

A sorozat első részét itt olvashod.

Szakértőnk önismereti-fogyókúrás blogja: http://sulyveszto.blog.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X