Főoldal > DIÉTA > Diétába fogtál? Mini életmódváltó tréningünk segíteni fog!

Diétába fogtál? Mini életmódváltó tréningünk segíteni fog!

diétaéletmódfogyás
0

Írta: and

1. rész

Új év, új elhatározások. Neked is a fogadalmaid között szerepel a testi ráncfelvarrás?

Fontos tudnod, hogy a változtatási törekvésekre való felkészülésnek is megvannak a maga fázisai. Elképzelhető, hogy úgy gondolod, készen állsz, hiszen akarod a változást, ám igazából még csak dédelgeted az elképzelést, és nem akaródzik akcióba lépni.

Remek lenne, ha a biztos fogyás receptje mindenki számára elérhető lenne, csak hogy nem létezik mindenki számára egységesen hatásos módszer. Az utat neked kell bejárnod a saját eszköztáradat keresve (erről majd egy későbbi részben olvashatsz). Igazából minden azon múlik, hol tartasz most a döntéshez képest? A változás is egy tanulási folyamat, és bár sokat meríthetsz korábbi, más területeken szerzett sikereidből, az igazság az, hogy attól, hogy például szakmádban elismert és keresett vagy, még nem biztos, hogy könnyű lesz magad rábírni a sportolásra.

Ha ismered a különböző lépcsőfokokat, könnyebben átláthatod, hol is tartasz most az elhatározásod tekintetében.

eletmod2.jpg ()1. A felelősség hárítása

A túlsúly civilizációs betegség, hazánkban a népesség felét érinti. Ezen belül két csoportot különítenék el, azokat, akik szeretnének változtatni, és azokat, akik – állításuk szerint – jól érzik magukat a bőrükben és nem találják problémának a súlyfelesleget. Csak hogy tudatosítás nélkül még csak a rajtvonalig sem lehet eljutni. Az ebben a szakaszban lévők egyáltalán nem érzik szükségét a változásnak. Homokba dugják a fejüket, ahelyett, hogy elhinnék: képesek a saját életük tudatos irányítójává válni.

2. Fontolgatás

Nos, ebben a szakaszban már van igény a változtatásra, de még korántsem alakul tetté. Egy német kutatás szerint gyakran másfél év is eltelik, mire megszületik a döntés és beindul a tervezgetés. Ebben a szakaszban még nagyon jellemző a kibúvók keresése, és hullámzó a motiváció is. Egy sikeres fogyókúráról hallva erősödhet, míg mondjuk a habzsolásokkal tarkított karácsonyi időszakban gyengülhet a változtatás vágya.

3. Felkészülés

Kihagyhatatlan szakasz, mégis sokan átugorják, és hirtelen fellángolásból elkezdenek sportolni vagy drasztikusan diétázni, mert ugye mindenütt azt hallani, hogy ezektől majd gyorsan lefogyunk. Azonban ha nem találjuk meg azokat a testre szabott eszközöket, amelyek a mi változásunkat segíthetik, egyre zavaróbbá válik a komfortzónánk elhagyása. Fontos még tisztáznunk, hogy az akarat nem egyenlő a motivációval!

Ebben a szakaszban:

– Gyűjts információkat a lehetőségekről, olvass cikkeket, könyveket, faggass ki sikeres életmódváltókat, beszélj szakemberekkel is, ha kell!

– Figyeld meg magad, pontosabban azt, milyen lehetőségre „rezonálsz” jól? Mi az, ami lelkesít, és mi az, ami inkább szorongással tölt el? Értelem szerűen a pozitív érzéseket generálók közül érdemes válogatnod!

– Gondold át, tulajdonképpen milyen gátak tartanak/tartottak eddig ebben a helyzetben?

– Tedd fel a kérdést magadnak: minek kellene történnie, hogy elkötelezd magad a változás mellett? Mi hiányzik még?

– Dolgozd ki a cselekvési terved!

– Vállald fel a környezeted előtt, hogy mostantól új időszámítás kezdődik.

–  Szerezz cinkostársakat!

4.      Cselekvő szakasz

Új életviteled első fél éve. Ha már a cselekvési tervedet követve, korábbi rossz, akár egészségkárosító szokásaidat kiváltva rendszeressé tetted új szokásaidat, és már arra is rájöttél, hogy erőfeszítéseidért cserébe az új élet a jutalmad, már itt jársz.

–  Az első időkben fontos, hogy minden apró sikerért jutalmazd meg magad!

– Relaxációban, meditációban dolgozhatsz azon, hogy elmélyítsd az cél iránti elköteleződésed!

–  Rendszeresen adj magadnak megerősítéseket! („Meg tudom csinálni!”)

5.      Fenntartás szakasz

A cél módosított viselkedésed megtartása, ne hagyd, hogy a hátradőlés és az elkényelmesedés visszarepítsen a rajtvonalhoz. Életmódváltásunk akkor lehet sikeres, ha hosszú távra beépíthető szokásokat veszünk fel, így csökkentve az esélyét annak, hogy terhessé váljanak számunkra.

Házi feladat:

Semmit sem olyan nehéz megtanulni, mint amit már tudunk! Fogj egy papírlapot és írd össze, milyen pozitív következményekkel járna a változásod! (pl. magasabb energiaszint, kontrollérzés, új távlatok, stb.) Ezt a papírost bármikor előveheted, hogy emlékeztesd magad, mi mindent nyerhetsz az életmódváltással.

A következő részben a célkitűzésről és az alapértékekről olvashatsz!

Szakértőnk blogja: http://sulyveszto.blog.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X