Főoldal > DIÉTA > Így edd jól a szuperételeket!

Így edd jól a szuperételeket!

aszalt gyümölcsbrokkolidiétaédesburgonyaegészségfogyásszuperételtökmag
0

Írta:

Nem elég, ha megveszed a legegészségesebb alapanyagokat, jól is kell azokat elkészíteni! Most adunk egy kis segítséget, hogy ezentúl a lehető legegészségesebb módon készítsd el a kedvenc szuperfoododat.

Édesburgonya

Így fogyaszd: párolva

Egyre több magyar háztartásban fellelhető ez a mennyei köret, és bár semmi köze nincs a burgonyához, valamiért mégis igyekszünk hasonlóan elkészíteni, mint kevéssé egészséges névrokonát: püré formájában, párolva vagy éppen ropogósra sütve. Ez a szénhidrátban, béta-karotinban, C-, és E-vitaminban gazdag köretféle azonban sok értékes összetevőjét elveszíti, ha nem a megfelelő módszert választjuk. A legjobb megoldás – csakúgy, mint sok más zöldségféleség esetében – a párolás. Ha a gőzfürdőtől már kellően megpuhult, ne sajnáljunk tőle egy kis olívaolajat, mert a zsiradék segítségével az értékes béta-karotin sokkal jobban hasznosul a szervezetben.

Lenmag

Így fogyaszd: darálva, összetörve

Az apró magokat te is gyakran kevered a salátádhoz, a joghurtodba vagy müzlidbe? Ha azt szeretnéd, hogy a benne lévő számos vitamin és értékes omega-3 a lehető legjobban hasznosuljon, akkor semmiképpen ne fogyaszd egészben. A maghéj felületén ugyanis egy olyan nyálkaanyag van, ami a szervezet számára nem emészthető – mielőtt az aktuális menüdet ízesítenéd vele, daráld le vagy törd egy kicsit össze, így biztosan élvezheted a lenmag előnyeit.

Extra szűz olívaolaj

Így fogyaszd: hidegen

Nagy a vita az olívaolaj háza táján azzal kapcsolatban, hogy valóban káros-e, ha sütünk vagy főzünk vele. Az egyik álláspont szerint az olívaolajban található többszörösen telített zsírsavak magas hőmérsékleten elbomlanak, ilyen módon pedig rákot is okozhat. Az állításnak természetesen van alapja, de az említett bomlási folyamattal és károsanyag-felszabadulással csak akkor kell számolnunk, ha egy egész napon keresztül folyamatosan, megállás nélkül sütünk ugyanabban az olajban. Bár ez a szituáció valószínűleg nem áll fenn, mégis ajánlott az extra szűz olívaolaj helyett a normál változatot használni, ha sütésre adod a fejedet. Az értékes extra szűz olaj csak akkor őrzi meg előnyös tulajdonságait, ha hidegen fogyasztod.

Bab

Így fogyaszd: frissen

Az egyik legjobb, és nem mellékesen az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk. Magas rost- és alacsony zsírtartalma miatt bármely diétába könnyedén beilleszthető. Na, de akkor mégis mit keres ebben a listában? Az ok a konzervbabokban (és más konzervekben is) fellelhető BPA. Ez az egyik leggyakrabban elterjedt műanyagipari szintetikus vegyszer, amit már több betegséggel is összefüggésbe hoztak, ezért mindenképpen érdemes elkerülni. A konzerv helyett válassz friss babot – lehet, hogy kicsit körülményesebb, de az egészséged megér egy kis plusz időt, ugye?

36400318 - close up flavored steamed fresh broccoli on white plate, served on top of wooden table.

Brokkoli

Így fogyaszd: párolva

Magyar szokás szerint mindent jó alaposan megfőzünk, mielőtt megennénk – nos, a brokkoli esetében ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ezt a zöldségfélét ugyanis nagyon könnyű túlfőzni, a nagy hőhatás miatt pedig szinte az összes tápanyagtartalma elvész. Legfeljebb 5-8 percig főzd, de a legjobb, ha egyszerű gőzfürdő fölé teszed a kis brokkolirózsákat – így szép zöldek, roppanósak és kicsattanóan egészségesek maradnak.

Répa

Így fogyaszd: egészben főzve

A receptek többségében arra kérnek, hogy szeleteld fel a répát – de mi azt ajánljuk, ahol lehet, ezt a lépést inkább hagyd ki. Ha ugyanis egészben hagyod a répát, akkor főzés közben nem veszít annyi tápanyagot, mintha felvágnád, emellett az íze is sokkal intenzívebb marad. Gondolj csak vissza a nagyi húslevesére: ugye, hogy abban is egészben főtt répa volt?

Aszalt gyümölcs

Így fogyaszd: liofilizálva (fagyasztva szárítva)

Az aszalt gyümölcsök többsége sajnos rengeteg cukrot tartalmaz – bár több eljárás is ismert, a cukortartalom mindegyik hagyományos módszer esetén jelentősen megnövekszik. Kivéve a liofilizálás, más néven fagyasztva szárítás során – ennek a technikának köszönhetően a gyümölcs ízes marad, nem roncsolódik a benne található rost, és még hozzáadott cukor sem szükséges, hogy a termék tartós maradjon.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X