Főoldal > #JÓLVAGYOK > Fogyj le gyorsan sanyargató diéta nélkül

Fogyj le gyorsan sanyargató diéta nélkül

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

Nyaralás előtt még el kellene érned a vágyott bikiniformát? Hidd el, nem lehetetlen!

A szigorú diéták rendesen tönkre tudják tenni a nyarunkat és a közérzetünket. Szinte már semmit nem eszünk, de alig van látható eredmény, és még mindig nem merjük felhúzni a bikinit. Te is feladtad a fogyókúrát? A nyaralást semmiképp ne hagyd ki emiatt, sos súlycsökkentő tippjeink segítségével hamarosan nem kell takargatnod magad.

1. Ne edd ugyanazt az ételt egy nap többször

Ha teljes kiőrlésű kiflit reggeliztél, ne legyen ebből készült szendvics az ebéded és a vacsorád is. Keress más egészséges szénhidrátot, mint amilyen a barna rizs vagy a quinoa. Ha a napindító zabkásádat mandulával dúsítottad, ne ropogtass tízóraira is mandulát az almához. Ha egy ételt csak egyszer eszel egy nap, az automatikusan tudatosabbá teszi az étkezésedet, a szervezeted pedig többféle tápanyaghoz jut. Természetesen a zöldségek kivételt képeznek ez alól, azokból bármikor és bármennyit fogyaszthatsz a nap folyamán.

2. Fogyassz hüvelyeseket hetente 4 alkalommal

Te sem eszel szinte egyáltalán hüvelyeseket? Nagy hiba. Egy kísérlet során ugyanis azon résztvevők, akik hetente 4-szer ettek hüvelyeseket, jelentősen több kilót adtak le a 4 hét alatt, mint azon társaik, akik ugyanannyi kalóriát ettek, de kihagyták a hüvelyeseket. Magas rost és antioxidáns tartalmuk hatékonyan segíti a fogyást, gyulladáscsökkentő tulajdonságukkal együtt. Tegyél csicseriborsót a salátádba, babot a rántottába, a lencsét pedig akár köretként is eheted egy kis hagymával.

3. Aludj 8 órát

A friss kutatások sorra megerősítik, hogy az alvás minősége és mennyisége kiemelt szerepet játszik abban, hogy mennyit mutat a mérleg. Azoknak, akik 8 órát alszanak egy éjszaka, sokkal hatékonyabb a fogyókúrája, mint azon társaiknak, akik csak 5 órát fordítanak szunyókálásra. Egy kísérlet során ugyanis kétszer annyi zsírt adtak le azon résztvevők, akik ugyanazt a diétát folytatták, de 8 és fél órát aludtak az 5 helyett. Érdemes tehát az éjszakába nyúló sorozatnézések helyett inkább alvásra fordítani az időt.

4. A vízfogyasztást se vidd túlzásba

Az elegendő vízfogyasztás nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy megelőzd a túlevést, gondoskodj az egészséges emésztésről és felpörgesd az anyagcseréd, de ha a gyors fogyás a cél, a túl sok víz is gond lehet. Nem véletlen, hogy a celebek is kerülik a víz fogyasztását a fotózások és a vörös szőnyeges események előtt. A táplálkozási szakértők szerint a legideálisabb, ha 30 testsúlykilogrammonként 1 liter vizet iszunk naponta. Tehát egy 60 kg-os átlagos nő számára ez napi 2 liternek felel meg. Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy nyáron és fokozott fizikai megterhelés esetén vízszükségletünk is növekszik.

5. Végezz 20 perces intervall edzéseket

Hogy milyen mozgásforma javasolt, ha gyors eredményt akarunk? A szakértők egyértelműen a magas intenzitású intervall tréningre voksolnak. Percről percre sokkal több kalóriát éget, mint más kardióedzés, sőt, még 48 órával mozgás után is égeti a kalóriákat. Ráadásként pedig izmosít is. Az izmok nélkülözhetetlen szerepet játszanak abban, hogy a gyorsan leadott kilók ne szökjenek vissza. A köröket róva talán nem, de az eredményt látva biztosan megszereted majd a guggolást, a burpeet, a kitörést, a fekvőtámaszt és a plank-es lábemeléseket.

6. Kerüld a finomított szénhidrátokat

Nincs új a nap alatt, a legjobb módja a fogyásnak az, ha kerülöd az olyan finomított szénhidrátokat, mint a tészta, a kekszek, a pékáruk és a pizza. Ezek magas szénhidrát- és cukortartalmuk mellett vízvisszatartó tulajdonsággal is rendelkeznek. Ha tiltólistára teszed őket, meg fogsz lepődni, hogy rövid idő alatt hány kilót adsz le, még ha többségét vízből is.

7. Egyél többször keveset

Ne kövesd el a fogyókúrázok tipikus hibáját, hogy a napi háromszori étkezéshez ragaszkodsz. Egyél néhány óránként fehérjéből, komplex szénhidrátból és telítetlen zsírból is, hogy legyen elég energiád a testmozgáshoz, elkerüld a túlevést (főleg finomított szénhidrátokból) és az anyagcsere felpörgetéséhez. Jó reggeli lehet az avokádós toast tojással, egy alma zsírszegény sajttal tökéletes köztes étkezésre, ebédre és vacsorára pedig jöhet a csirkemell vagy hal spenóttal és paradicsommal.

8. Ropogtass egy maroknyi mandulát naponta

Egy kutatás során azt találták, hogy azon résztvevők, akik egy maréknyi mandulát ettek 6 héten keresztül minden nap, jelentősen többet adtak le a hastájékon felhalmozódott zsírpárnáikból, mint azok, akik nem iktatták be a magvakat fogyókúrájukba. Ha nem szereted a mandulát, a dió és a pisztácia is remek választás, egészséges zsír- és fehérjetartalmuk miatt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X