Főoldal > DIÉTA > 5 fontos egészségtény a kefirről

5 fontos egészségtény a kefirről

diétaegészségemésztéskefir
0

Írta:

A joghurt mellett a kefir is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás követőinek körében: nem véletlenül, hiszen számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Azt már biztosan sokszor olvastad, hogy az erjesztett ételek és a magas probiotikum tartalmú élelmiszerek jót tesznek neked: a joghurt, a savanyú káposzta, a kimchi, a kombucha, valamint a krémes kefir is ilyenek.

Mi az a kefir?

A krémes, folyékony állagú kefir hagyományosan tehéntejből és kefirgombából készül, amely élő baktériumok és élesztő kombinációját tartalmazza, ezek segítségével ösztönzi a tej erjedését. Az erjedés során a tejben található laktóz tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul át. Az eredmény ennek köszönhetően lesz gazdag, finom sűrűségű, fehér folyékony ital, kissé savanykás ízzel.

Nézzük a kefir tápanyagtartalmát!

2 dl kefir kb. 100 kcal-t, 9 g fehérjét, 2,5 g zsírt, 11,5 g szénhidrátot (ebből 11 g cukor) tartalmaz, rost nincs benne.

Miért egészséges a kefir?

1. Segíti az emésztést

A kefir igazi szuperétel a benne található probiotikumok miatt. Ha emésztési problémáid vannak, lassú és szabálytalan bélmozgásokat tapasztalsz, akkor érdemes rendszeresen fogyasztanod. A kefirben lévő probiotikumok ugyanis képesek fokozni az emésztőszervek működését, javítják azok egészségi állapotát, erősítik immunitásukat, mert mikroorganizmusaik segítenek a bélben található káros baktériumok elpusztításában.

Jó tudni, hogy a kefir több baktériumot, így nagyobb mennyiségű hasznos baktériumot tartalmaz, mint a joghurt – általában 12 probiotikum törzs található meg benne.

2. Remek kalciumforrás

A kalcium nagyon fontos az erős csontok kialakulása és megőrzése szempontjából: ebben segíthet a kefir fogyasztása, hiszen poharanként 300-400 mg kalcium található meg benne, ezzel kiváló kalciumforrásnak minősül.

43965901 - fresh kefir in glass ramekin

3. Magas a fehérjetartalma

A fehérjékre a csontok, izomszövetek és új bőrsejtek építése miatt van szükségünk. Ráadásul ez a makrotápanyag kulcsfontosságú lehet a fogyás szempontjából is, mivel hosszabb időre eltelít, ezzel segít az éhségérzet csökkentésében. A kefir adagonként kb. 9 gramm fehérjét tartalmaz – összehasonlításként egy nagyobb tojásban 6 gramm fehérje van.

4. Bővelkedik káliumban

A káliumnak számos egészségügyi előnye van, például csökkenti a vérnyomást, enyhíti az izomgörcsöket. A nők általában kevés káliumot fogyasztanak, épp ezért jó számukra a kefir, melyből pótolni tudják ezt az ásványi anyagot. A kálium egyébként főleg gyümölcsökben és zöldségekben, valamint tejtermékekben található meg. A kefir egy adagja kb. 400 mg káliumot tartalmaz, úgyhogy kiváló alternativája a szintén káliumban bővelkedő banánnak.

5. Akkor is ihatod, ha laktózérzékeny vagy

Egyre több embernek okoz problémát a tejben és a tejtermékekben található laktóz megemésztése. Bár a kefir is tartalmaz némi laktózt, ám olyan baktériumok is vannak benne, amelyek cukorral táplálkoznak, így megemésztése szinte nem okoz problémát. Ha viszont tejallergiás vagy, jobb, ha növényi tejből készült kefirt választasz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X