Főoldal > DIÉTA > 10 egyszerű trükk az anyagcsere gyorsításához

10 egyszerű trükk az anyagcsere gyorsításához

anyagcsereemésztésfogyás
0

Írta:

A hideg idő beköszöntével a szervezeted “lelassult”? Ne aggódj: a dietetikusok által összeállított trükkjeink alkalmazásával hamar visszatérhetsz a régi formádba!

1. Szedj B-vitaminokat

A különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszerek jó hatással vannak az anyagcserére: egytől egyig segítik annak működését – ez pedig különösen igaz a B-vitaminokra. Fogyassz sok babot, lencsét, teljes kiőrlésű péktermékeket és sötét színű zöldségeket (pl. kelkáposzta, spenót) a gazdag B-vitamin forrásért!

2. Dolgoztasd meg az izmaidat

Az izmok nemcsak a tetszetős külső miatt fontosak, az anyagcsere megfelelő működésében is jelentős szerepük van, éppen ezért minden nap szánj rájuk legalább 30 percet és jól mozgasd át magad! A mozgásforma nem számít, az a lényeg, hogy élvezd a sportolást!

3. Emelj súlyokat

Nem kell 20-30 kilós súlyokat emelgetned, az is elég, ha csak pár kilós kézisúlyzókkal kezdesz neki az edzésnek! A súlyemelés ráadásul nemcsak izmokat épít és erősít, hanem felturbózza az anyagcserét is!

4. Jegyezd meg a triumvirátust: fehérje, folyadék, rost

Ha gyorsítani akarod az anyagcserédet, a főétkezésed mindig tartalmazzon fehérjét, folyadékot és rostot, ugyanis ez az a három összetevő, mely anélkül telít el, hogy közben leesne a vércukorszinted. Érdekesség, hogy a fehérjék és a rostok megemésztéséhez több energiára van szükség, mint a szénhidrátokéra.

5. Pihend ki magad

Az alvás kihagyása nemcsak a bioritmusodat boríthatja fel, hanem az egész anyagcserédet is: többek között ezért küszködnek sokan hasfájással egy-egy átutazott nap után. Fáradtan kevesebb kalóriát égetünk el, ezért mindig figyelj rá, hogy kipihend magad.

6. Nassolj okosan

Chips, kréker és popcorn? Felejtsd el! Ha gyorsan le akarsz fogyni, nassolj inkább olajos magvakat és aszalványokat, melyek tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fehérjékkel és rostokkal is!

7. Majszolj csokoládét

Kívánós vagy, netán édességekre vágysz? Az étcsokoládé pont neked való! A kutatások azt bizonyítják, hogy a polifenolokban is gazdag, 75% feletti kakaótartalommal rendelkező étcsokoládék felgyorsítják az anyagcserét, eltelítenek és fogyasztásuk során könnyebben felszívódok a zsír és a szénhidrát is.

17851922 - young lady holding red hot chili pepper in mouth. focus on lips

8. Egyél csípőset

Az olyan csípős fűszerek, mint a chili, a vörös paprika, a jalapeno és sriracha vietnámi paprika optimalizálják az anyagcserét – de nem csak ezért imádják a fogyókúrázók. Segítségükkel kevesebb szilárd ételt és több folyadékot fogyasztunk, ami nem utolsó szempont egy diétánál.

9. Fogyassz teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket

Egy amerikai egyetem kísérlete szerint jobban felgyorsul az anyagcserénk napi más félcsészényi barna rizs vagy zabpehely elfogyasztása után, mintha 30 percet sétálnánk. Ez azért jó hír, mert a teljes kiőrlésű termékek rostban és B-vitaminokban is igen gazdagok – tehát a fogyókúrád is még hatásosabb lesz tőlük.

10. Nevess többet

Nem viccelünk! A kutatások szerint egy jó nevetés 10-20%-kal is képes megnövelni az energiánkat: egy 10-15 perces kacarászás tehát 40-170 kalóriától is képes megszabadítani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X