Főoldal > DIÉTA > A testalkat szerinti diéta az új őrület!

A testalkat szerinti diéta az új őrület!

alakdiétafogyókúratestalkat
0

Írta:

Már minden csodadiétát kipróbáltál, de semmi nem válik be? Ez az új őrület az egészséges életmód alapjaira épül, és könnyebb betartani, mint gondolnád! Hajrá!

1. Ektomorf alkat

Mi jellemzi? Hosszú, nyúlánk testalkat, keskeny csípő, vékony végtagok, kis ruhaméret

Ha az ektomorf csoporthoz tartozol…

…biztosan Te is tapasztaltad már, hogy nehezen hízol – ez a gyors anyagcseréd miatt van –, de sajnos nagy eséllyel az izomnövekedéssel is hadilábon állsz, ugyanebből az okból kifolyólag. A jó hír, hogy ha többet is eszel a kelleténél, akkor sem fogsz elhízni, a rossz hír, hogy nagyon keményen és tudatosan kell edzened, ha formás domborulatokat akarsz.

Hogyan érd el az álomalakot?

Először is figyelj az étkezésre: 25 – 30 gramm fehérjét (proteint) kell tartalmaznia egy főétkezésednek, jó sok, minőségi szénhidráttal. Ha ez megvan, koncentrálj a sportolásra. Ha izmosodni akarsz, mindenképpen fordulj a súlyzókhoz, hiszen ezek növelik a legjobban az izmokat. Nem muszáj állandóan súlyzóznod, de sokkal jobban jársz, ha a többségében a súlyokkal történő konditermes gyakorlatokat választod, hiszen így a végtagjaid és popsid körfogatát is növelni tudod a kitartó edzéssel.

2. Mezomorf alkat

Mi jellemzi?

Alacsonyabb testalkat, kemény hasfal, keskeny csípő, erős csontozat, átlagos ruhaméret.

Ha a mezomorf csoporthoz tartozol….

…szerencsés vagy, hiszen Neked a legkönnyűbb izmokat varázsolni magadra! Genetikailag és fizikailag is adottak a testépítéshez szükséges feltételeid, hiszen a gyors anyagcseréd miatt a hirtelen felszökkent kilóktól is képes vagy szinte semmi erőfeszítéssel megszabadulni. A legtöbb sportoló, edző és testépítő mezomorf testalkatú, így szuperkönnyű elérned a tökéletes alakot.

Hogyan érd el az álomalakot?

Az étkezésnél semmilyen extra feladat nem hárul rád: csak kerüld cukros, nehéz, zsíros ételeket, és helyezd előtérbe a bioélelmiszereket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a fehér húsokat! A sportolás terén neked bármi megengedett: a kardió, az erősítő és a súlyzós gyakorlatok is kellően formába lendítenek majd – csupán arra figyelj, hogy az izmosodáshoz minden egyes izmodat egyenletesen terheld.

3. Endomorf alkat

Hízásra hajlamos, dús domborulatok, szélesebb csípő és derék, puhább bőr, átlagos – nagy ruhaméret

Ha az endomorf csoportba tartozol…

Nincs miért elkeseredned, mert a férfiak szerint ez a legszexibb testalkat, viszont az tény, hogy a hízásra hajlamos vagy, ezért oda kell figyelned az étkezésre és a sportolásra is! Mindez a lassú anyagcsere és a nagy mennyiségű zsírelraktározódás miatt van, tehát nincs apelláta, be kell tartani az egészséges életmód szabályait!

Hogyan érd el az álomalakot?

A legfontosabb lépés az egészséges életmód megszeretése: zöldségek, gyümölcsök nélkül nincs fogyás, a cukorbeviteled jelentősen csökkenteni kell és épp ideje elkezdeni figyelni a helyes szénhidrátok (fehér kenyér helyett barna kenyér; burgonya helyett bulgur; marhahús helyett lazac tb.) fogyasztására is. A sport csak ezután jöjjön, apró lépésenként, kis adagokban. Ne válassz súlyzós edzéseket, koncentrálj az erőnléti feladatokra, amik az állóképességet és a tested tónusosságát fejlesztik ki.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X