Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amit rosszul fogyasztasz

5 étel, amit rosszul fogyasztasz

brokkolidiétafahéjkivi
0

Írta:

Meg fogsz lepődni, hogy mennyi értékes vitamintól és tápanyagtól esel el azért, mert rosszul eszel valamit: segítségként megmutatjuk, hogyan fogyaszd helyesen ezeket az ízletes ételeket.

1. Kivi

Dél-Kína nemzeti gyümölcsében nagyon sok C-, B- és K-vitamin található, de omega-3 zsírsavat és DNS helyreállító antioxidánsokat is tartalmaz, ám ha meghámozod a gyümölcsöt, ezeknek az értékes tápanyagoknak csak a felét fogod elfogyasztani!

Tipp: Egy friss felmérés szerint azok, akik a kivi héját is elfogyasztják, jobban hasznosítják a C-vitamint, valamint több rostot is bevisznek a szervezetükbe!

2. Brokkoli

Csak a brokkoli hajtásait eszed meg? Ez nagy hiba, hiszen a zöldségben éppen a szára körül található levelekben van a legtöbb A-, C- és K-vitamin, folsav és béta karotin, ami nélkülözhetetlen a máj normális működéséhez. Mindezek mellett gazdag a növényi flavonoidokban, amiért számos betegség ellen gyógyír lehet

Tipp: Tökéletes diétás étel! Ha unod a brokkolit, a már jól megszokott párolás helyett próbáld ki rántva, sütve vagy sajttal megszórva!

41728343 - healthy lifestyle, diet, vegetarian food and people concept - close up of woman with fork and knife eating broccoli

3. BBQ

Nagyon finom, de egyáltalán nem egészséges a grillezés, azaz a barbecue-zás! Az ételek karamellizálása olyan kémiai reakciókat indít be, amik a bennük lévő cukrokat és fehérjéket összekötik egymással, a végtermék rendszeres fogyasztása pedig öregedő bőrhöz, Alzheimer-kórhoz vagy rosszabb esetben akár rákos megbetegedésekhez is vezethet – ez tudományosan is bizonyított.

Tipp: Nem kell aggódnod, ha évente párszor élvezed a grillen sütött ételek ízét, viszont ha heti szinten fogyasztod őket, inkább rosszat teszel magaddal, mintsem jót!

4. Forralt tej

A felforralt tejnek körülbelül semmilyen jótékony hatása nincs, mert a melegedés közben elveszik belőle minden értékes tápanyag és vitamin – ám ez kikerülhetetlen, ha nyers, házi tejet vásárolunk. Ha mindezek ellenére az UHT alapú bolti tej nincs ínyedre, akkor próbáld ki a bio változatot, aminek az a különlegessége, hogy a forralás után is megtartja az eredeti, vitaminokkal teli formáját!

5. Fahéj

Csak a karácsonyi időszakban eszel fahéjat, akkor is csak az édes süteményekhez? Pedig nyersen fogyasztva is rendkívül jótékony: erős afrodiziákum, stabilizálja a vércukorszintet, megöli a baktériumokat, felgyorsítja az anyagcserét és az emésztést, valamint az edzés utáni zsírbontást is fokozza, tehát nyugodtan szórj egy kicsit a smootiedba vagy a zabkásádba.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X