Főoldal > DIÉTA > A legegészségesebb karácsonyi ételek

A legegészségesebb karácsonyi ételek

ételétkezéskarácsonykarácsonyi menü
0

Írta:

Ezek az ünnepi szezon legjobb és legtáplálóbb ételei. Neked melyik a kedvenced?

Pulyka

Magas fehérje-, folsav-, cink-, valamint kálium- és B-vitamintartalmával a legegészségesebb húsok közé soroljuk, hiszen ezek az értékes tápanyagok segítenek a rossz (LDL) koleszterinszint csökkentésében, a rák és a daganatok betegségek elleni harcban, valamint az immunrendszer megerősítésében is. Mindezek mellett a fogyókúrázók is fogyaszthatják, hiszen a pulyka egyaránt ízletes és laktató.

Édesburgonya

Ha a legjobb zöldségfélét keresed, fogyassz édesburgonyát! Főve, párolva, köretként és salátaként egyaránt remek választás, a szakértők szerint pedig tele van A-vitaminnal, káliummal, rosttal és különleges fitokémiai vegyületekkel, melyek az öregedés ellen nyújtanak hatásos segítséget. Külön öröm, hogy – a pulykához hasonlóan – igen sokáig eltelíti a gyomrunkat.

48431184 - mashed potato

Vörösáfonya

Számtalan pozitív hatása van: kalcium, kálium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor, valamint A-,  B-, C- és E-vitamin is bőven található benne – nem csoda, hogy a II. világháborúban a pilóták látáserősítőként fogyasztották. Ha mindez nem lenne elég: a húgyúti és a szájüregi baktériumok ellen is fellép, ráadásul természetes édesítőként is funkcionál, mert nagyon alacsony a cukortartalma.

Gránátalma

Ebben a gyümölcsben található a legtöbb antioxidáns, ezért jó sokat fogyassz belőle, ha gyengélkedik az immunrendszered – vagy ha csak fiatalabb, élettel telibb bőrre vágysz. Karácsonyi menükbe praktikusan beépíthető: kis magjait salátákba, levét pedig turmixokba ajánlják az egészségtudatos séfek.

Sütőtök

Ez az eredetileg Dél-Amerikából származó zöldség dúskál a karotinban, a foszforban, a kalciumban, valamint a C-vitaminban. Erőteljes az íze, viszont alacsony a zsírtartalma. Ha az ünnepi menü alkalmával nem szívesen ennél egészségtelen, cukros és krémes desszertet, készíts egy sütőtökös pitét – a házigazda és a vendégek is imádni fogják!

Pekándió

Az izmokat erősítő magnéziumon és a sejtregenerálódást segítő E-vitaminon túl fehérje, rost és Omega-3 is található benne. Ezért próbáld meg belecsempészni a karácsonyi édességekbe – szigorúan cukormentes formában!

Kelkáposzta

Az ultraegészséges kelkáposzta szinte minden ünnepi menüben szerepel, de főzelékként vagy salátaként fogyasztva is ízletes. A legjobb menne, hogy tele van vitaminokkal és hiába eszel sokat belőle, nem okoz majd súlynövekedést. Éljenek a szinte nulla kalóriás ünnepi ételek!

49521807 - curly kale - cooked cale in an earthenware dish.

Fahéj

Egyre több kutatás támasztja alá a fahéj sokrétű egészségjavító hatását: többek között csökkenti a vércukor- és az egészségtelen (LDL) koleszterinszintet, javítja a memóriát és a gondolkozóképességet, segít a zsírégetésben, de a kórokozókat is hatásosan pusztítja.

Vörösbor

Míg a karácsonyi cukros italok (forró csoki, karamelles frapuccino) és a koktélok csak még feljebb tolják a mérleg nyelvét, addig az antioxidánsokban gazdag vörösbor fokozza a zsírégetést és a szervezetünkben lévő zsírcellák működését. Ha még így is szeretnél spórolni a kalóriákon, a borospoharadat csak félig töltsd vörösborral, és ha elfogyott, igyál egy fél pohár ásványvizet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X