Főoldal > DIÉTA > 9 összetevő, amit soha ne adj a turmixodhoz!

9 összetevő, amit soha ne adj a turmixodhoz!

gyümölcssmoothieturmixzöldség
0

Írta:

Joghurt, répa, dió? Az igazság szerint egyik sem alkalmas arra, hogy a reggeli turmixodba rakd őket!

A következő összetevőket inkább soha ne add hozzá a turmixodhoz, mert rontják az italod egészségfaktorát!

Zeller és édeskömény

Bár a zöldségek nagyon egészségesek, nem mindegyikük mixelhető olyan könnyen össze: a babfélék, valamint a kis hajtással rendelkező zöldségek (pl. édeskömény, zeller, brokkoli) inkább csak tönkreteszik a finom italodat – nem lehet őket rendesen leturmixolni, így zöldségdarabos marad a turmixod.

Ízesített joghurt

Bár a joghurtok magas minőségű fehérjét és kalciumot tartalmaznak, csakis olyan fajtájút érdemes beletenni a házi készítésű italodba, melynek első három összetevőjében nem szerepel a cukor.

Nyers répa

A turmixgépek többsége nem elég erős ahhoz, hogy hatékonyan össze tudja zúzni a még kemény, nyers répát; ezért azt ajánljuk, hogy főzd meg őket, mielőbb beleraknád a gépbe. Kihagyni viszont hiba lenne, hiszen tele van antioxidánsokkal és olyan nitrátokkal, melyek a nap folyamán plusz energiát tudnak neked szolgáltatni.

Bolti gyümölcslé

Tudjuk, hogy nagyon csábítóan hangzik, de inkább tartogasd más alkalmakra a cukrozott gyümölcsléket. Ha még valamit öntenél a turmixodhoz, legyen az víz vagy valamilyen gyógytea (pl. kamilla, menta).

Egész magvak

Értékes tápanyagforrások és sokáig eltelítik a gyomrot – de keménnyé és rágóssá teszik a smootie-t, ezért inkább daráld össze a mogyorót, a diót és a mandulát, majd azután rakd a turmixgépe őket.

39800168 - banana smoothie

Befőttek

A legtöbb befőtt hiába készül gyümölcsből, a készítők annyira telerakják őket sziruppal és cukorral, hogy inkább egészségtelen édességnek számítanak. Ezenkívül, a zselés és krémes állaguk miatt soha nem lesz rendesen iható a turmixod tőlük.

Fagylaltok

Már önmagukban sem ajánlanánk őket, hiszen tele vannak tartósítószerrel, cukorral és mesterséges anyagokkal, ha pedig az italodba is beleraknád őket, csak kárba vész az összes többi egészséges hozzávaló. Hidd el, fagyi hozzáadásával nem smoothiet, hanem milkshake-t készítesz  – a kettő pedig nem ugyanaz.

Fehérjeporok

Önmagában jó ötlet lenne egy kis plusz fehérjelökettel megtoldani az italodat, de a drogériákban kapható ízesített, cukrozott és feldolgozott anyagokat tartalmazó proteinporok nem teszik jobbá a turmixodat. Ha fehérjeport veszel, győződj meg róla, hogy az összetevők listája rövid és tömör: hiszen nem kell mást tartalmaznia, csak fehérjét.

Cukor és édesítő

A turmixodban lévő hatalmas gyümölcsadag épp elég édes ahhoz, hogy ne kelljen kristálycukrot, vagy más édesítőszert hozzáadnod a turmixodhoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X