Főoldal > DIÉTA > 8 isteni alakbarát nasi

8 isteni alakbarát nasi

fogyókúranasisnack
0

Írta:

Nem ritka, hogy estére éhezünk meg igazán – főleg, amikor jobban szeretnénk figyelni az alakunkra. Nincs ezzel probléma, de nem mindegy, milyen nassolnivalót választunk. Íme néhány kalória- és alakbarát snack, melyekről fogyókúra alatt sem kell lemondani.

Néhány alapelvet nem árt szem előtt tartani:

  • Lefekvés előtt 1 órán belül már ne egyél semmit.
  • A kora reggeli időszakhoz hasonlóan este rossz a szervezet inzulinérzékenysége, tehát rosszabbul reagál a szénhidrátokra (mindegy, hogy az lassan vagy gyorsan felszívódó), így érdemes szénhidrátban szegény ételt válaztani.
  • Továbbá a szénhidrátokat azért is érdemes kerülni, mert cukor hiányában más tápanyagból kell a szervezetnek energiát fedeznie – elkezdi felhasználni a zsírraktárainkat, beindul a fogyás.
  • A jó alvás érdekében érdemes triptofánban gazdag nasit választani, ugyanis ez az aminosav nyugtatóan hat az agyra, mert szerepe van a szerotonin-termelésben. Továbbá segíti a mélyalvást, javítja az alvás minőségét, ugyanis melatonin képződik belőle, és egyes kutatások szerint hosszú távon az édesség iránti vágyat is csökkenti.

Miből érdemes tehát válogatni, ha este rád törne az éhség? Adunk nyolc tuti tippet, vágjunk is bele.

1. 1 pohár zsírszegény túró + 10 szem mandula

A túró magas fehérje-tartalmának köszönhetően segít a jóllakottság-érzés elérésben, de hogy a diétás mivoltja megmaradjon, figyelj a zsírtartalmára. Triptofán-tartalma garantálja a jó alvást. A mandulában található magnézium segít az idegrendszer, az izmok megnyugtatásában.

2. Chia puding görög joghurttal

A túróval ellentétben a görög joghurt zsírtartalmú nem alacsony, azonban ez a magasabb zsírtartalom fog abban segíteni, hogy ne emelkedjen olyan gyorsan a vércukorszinted. A chia mag jótékony omega-3 zsírsav-forrás, gyulladáscsökkentő hatással bír, és a gyomorban tovább duzzadva biztosan elűzi a késő esti étvágyat.

3. Zellerszár zsírszegény sajtkrémmel

A magas antioxidáns-tartalmú zellerszár (angol zeller) 100 grammja mindössze 16 kcal-t tartalmaz. Hogy ne csak szárazon önmagában rágcsáld, mártogasd 2-3 evőkanálnyi zsírszegény sajtkrémbe.

4. Házi kelchips

Elsőre bizarrnak tűnhet, de isteni finom. A jól megmosott, megtisztított, apróbb darabokra tépkedett kelkáposztaleveleket sózd, fűszerezd kedved szerint, fújd le pár srpicc olajspray-vel, majd told be légkeveréses sütőbe és 160°C-on süsd ropogósra 10-15 perc alatt. Ennél diétásabb chipset álmodni sem lehet!

5. Uborkahasábok hummusszal

Az uborka energiatartalma ugyancsak nagyon alacsony, 15 kcal van 100 grammban, és melatonint („alváshormont”) is tartalmaz, vagyis hozzájárul a nyugodt alváshoz. Mivel alaposan rágni kell, nem tudod azonnal behabzsolni, de hogy élvezetes is legyen, mártogasd hummuszba.

6. Paradicsom light mozzarellával

Igazi könnyű, olasz hangulatot idéző nassolnivaló, mellyel a fogyókúrádat sem rontod el! A paradicsomban melatonin, a mozzarellában pedig triptofán található, tehát ez tényleg egy elég ütős kombináció.

7. Konjak-puding

Hallottál már a konjak lisztről? Ha még nem, ismerkedj meg vele mihamarabb. A keményítőhöz hasonlóan pudingos állagot kölcsönöz bárminek, amihez hozzákevered, azonban szénhidrátot nem, csupán rostokat tartalmaz, melyek támogatják a bélflórát és nem tartalmaznak számottevő kalóriát. Fél teáskanál konjak lisztet adj hozzá 1 teáskanálnyi kakaóporhoz, édesítsd energiamentes édesítővel, majd folyamatos kézi habverővel történő kevergetés mellett öntsd fel forró vízzel. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd be.

8. Sárgarépa mogyoróvajjal

Bár a sárgarépa szénhidrát-tartalma kiemelkedik a zöldségek közül, mégsem egyenértékű a kenyérrel, tésztával vagy kekszekkel! Mivel rengeteg rostot is tartalmaz, szénhidrát-tartalma csekély mennyiségben hasznosul, azonban segít elűzni a farkasétvágyat! Cukrozatlan, magas triptofán-tartalmú mogyoró vajjal tedd teljessé az esti snacket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X