Főoldal > DIÉTA > Fogyni napi 500 kalóriával?

Fogyni napi 500 kalóriával?

diétaétrendfogyókúrakalória
0

Írta: and

Reméljük, hogy te nem azon diétázók táborát erősíted, akik már-már aszkéta módjára, napi 1000 kalória alatti tápanyag bevitellel szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól!

Ha már próbáltad a fogyásnak ezt az igen drasztikus módját, vagy barátnőid körében van valaki, aki erre a módszerre esküszik, ez a cikk neked készült!

A sikeres fogyókúra minden túlsúlyos ember számára az igazi álom. A kihívás óriási, leküzdeni az éhségérzetet oly nehéz, és ráadásul annyi módszerről olvasni lépten-nyomon. Az, hogy kipróbálunk egy újabb fogyasztószert, vagy önmagunkat sanyargatva egész nap nem eszünk semmit a hét 4 napján, igen nagy megpróbáltatás a lélek számára is. A fogyókúrázó megtanul lemondani, megtanulja kordában tartani magát, és gyakran igen nagy lelkierővel küzdi le az újabb és újabb akadályokat. A fogyókúra azonban nem játék, még akkor sem, ha kellő kitartással, igazi hétpróbával tetszés szerinti súlyra fogyaszthatjuk magunkat. Hiszen egy rossz diéta maradandó károsodásokat okozhat szervezetünkben.

Az interneten nagyon alacsony energiatartalmú étrenddel sikeresen lefogyott emberek beszámolóit olvashatjuk, címek és telefonszámok cserélődnek, mi pedig keressük a tökéletes megoldást. „Fogyjunk akupunktúrával! Csökkentsük az étvágyat, és ne együnk többet napi 600 kalóriánál!” – szól a tanács egyes orvosok szájából is. Valóban ez a jó és tartósan sikeres módszer? A válasz sajnos: nem. A szakemberek jól tudják, hogy az 1000 kcal alatti étrendek nem teszik lehetővé, hogy minden létfontosságú tápanyag bejusson szervezetünkbe, ezért ilyen étrend csak orvosi ellenőrzés mellett – tehát egészségügyi intézményen belül – és ott is csak 5-7-10 napig alkalmazható. Szervezetünk nincs felkészülve drasztikus módszerekre, a kísérletezők közül sokan megbetegednek, epekő képződik szervezetükben, hullani kezd a hajuk, az eredmény egészen más lesz, mint a vágyott vonzó külső.

A módszer különösen azok számára veszélyes, akik valamilyen egészségügyi vagy pszichés problémától szenvednek. Természetesen nem jár mindenki így, de szakember segítsége nélkül általában ők is rövid időn belül visszahízzák a leadott kilókat. Az ő példájuk az, ami sajnálatos módon fenntartja az éhezéses fogyókúra népszerűségét, és a türelmetlenség, vakhit a csodamódszerekben.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy szervezetünknek tápanyagokra akkor is szüksége van, amikor le szeretnénk adni pár kilót. Otthon végezve a diétázást, soha nem szabad a szakember által nőknek javasolt 1200 és férfiaknak ajánlott 1500 kcal alá mennünk energia-bevitelünkkel, még akkor sem, ha egészségesek vagyunk. Ha egészségesek vagyunk, és így szeretnénk fogyni, a legjobb módszer az lehet, ha szakemberhez fordulunk, egészségügyi problémák esetén pedig ez az egyetlen járható út!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X