Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsodj és űzd el a stresszt – 4 legjobb jókedvre derítő sport

Karcsúsodj és űzd el a stresszt – 4 legjobb jókedvre derítő sport

fallabdafutásmozgástáncugrálás
0

Írta:

Ne kedélyjavító tablettákat szedj, ha rossz a kedved, hanem mozogj egy keveset – egy kis sportolás ugyanis legalább annyira hatásos lehet, mint bármilyen antidepresszáns! Edzés közben megszabadulhatsz a nyomasztó gondolatoktól, kiengedheted a gőzt, ledolgozhatod a stresszt, ráadásul fogyhatsz és karcsúsodhatsz is! Rábeszéltünk? Akkor kezdj neki a depresszió elleni harcnak a következő négy sportággal! 1. Fuss […]

Ne kedélyjavító tablettákat szedj, ha rossz a kedved, hanem mozogj egy keveset – egy kis sportolás ugyanis legalább annyira hatásos lehet, mint bármilyen antidepresszáns! Edzés közben megszabadulhatsz a nyomasztó gondolatoktól, kiengedheted a gőzt, ledolgozhatod a stresszt, ráadásul fogyhatsz és karcsúsodhatsz is! Rábeszéltünk? Akkor kezdj neki a depresszió elleni harcnak a következő négy sportággal!

0013999_1.jpg ()

1. Fuss a boldogságért!

Gondoltad volna, hogy a futás jókedvre derít? Pedig így van: amikor folyamatosan futsz, tested az átlagosnál jóval több endorfint – más néven boldogsághormont – termel. Ennek hatására negyven-ötven perc alatt sokkal jobb lesz a hangulatod, feloldódik benned a feszültség. Így akkor is érdemes rávenned magad egy kis esti kocogásra, ha a munkahelyedről holtfáradtan és idegesen értél haza, a futás ugyanis még az esetleges fejfájásodat is megszünteti!
Tipp: ha teheted, ne futógépen fuss, hanem inkább menj ki a szabadba! A távra azonban figyelj: ha nagyobb súlyfelesleged van, akkor lassú tempóban, kis távot tegyél meg. Ilyenkor a futást helyettesítheted tempós sétával is. Pár hét alatt belejössz, és ekkor már nehezítheted a napi edzést!

2. Fallabdázd ki magadból a stresszt! 

Problémáid vannak a munkahelyeden és a magánéletedben? Próbáld ki a fallabdázást!  Egy óra önfeledt játékkal ugyanis kevésbé fogod érezni az egész napos stressz hatásait, jobb lesz a közérzeted! A fallabda pozitív hatásait mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos külföldi kórházban terápiás céllal alkalmazzák – depressziós betegeket gyógyítanak vele!
Tipp: Azért,  hogy valóban öröm legyen a fallabdázás, körültekintően válaszd ki a termet vagy klubot, ahova járni fogsz! Oda válts bérletet, ahol szimpatikusnak találod mind a játékosokat, mind a dolgozókat!

3. Ugrálj a szorongás ellen!

Ugye emlékszel, milyen szívesen ugráltál gyermekkorodban? Idézd fel egy kicsit az ugrálás örömét! Mindegy, hogy speciális kangoo jumpban, vagyis kengurucipőben teszel aerobiclépéseket, vagy egyszerűen csak ráállsz egy trambulinra, azonnal megszabadulsz majd a stressztől, a szorongástól és a zavaró gondolatoktól!
Tipp: Ugrálj legalább félóráig, ennyi idő alatt ugyanis nemcsak a lelked gyógyul, de a tested is szépül – ezzel a mozgásformával ugyanis egy kicsivel több kalóriát égethetsz el, mint egy sima edzéssel!

4. Táncolj a jókedvért! 

Táncolni mindenki szeret, csak nem mindenki mer – pedig nem kell ahhoz táncbajnoknak lenni, hogy egy kis salsával vagy táncos aerobic-kal jobb kedvre derítsd magad! Fontos,  hogy olyan zenét és táncot válassz, amely nagyon ritmusos! A legújabb kutatások szerint a test az ütemes mozgás hatására egy anandatnid nevű anyagot termel, amely elűzi a rosszkedvet!
Tipp: Vedd rá a táncolásra párodat is: egy erotikus tangó vagy salsa után ugyanis könnyen az ágyban köthettek ki! A szex pedig köztudottan a depresszió egyik legjobb ellenszere!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X