Főoldal > MOZGÁS > Kímélnéd az ízületeidet? – Így válassz sportágat!

Kímélnéd az ízületeidet? – Így válassz sportágat!

izomízületmozgássport
0

Írta:

Kutatásokból kiderült, hogy a rendszeres, de mértékkel folytatott testmozgás nem engedi „ellustulni” az ízületeket, és az izomzatot. A mozgás azért is fontos, mert ha az izmok megfelelő tónusba kerülnek, akkor nagymértékben tehermentesítik a sajgó, fájó ízületeket. Nem mindegy, hogy mit sportolsz! Bizonyos sportágakban gyakran előfordulnak hirtelen, gyors mozdulatok, amelyek komolyan terhelik az ízületeket (pl. aerobik). Általában a […]

Kutatásokból kiderült, hogy a rendszeres, de mértékkel folytatott testmozgás nem engedi „ellustulni” az ízületeket, és az izomzatot. A mozgás azért is fontos, mert ha az izmok megfelelő tónusba kerülnek, akkor nagymértékben tehermentesítik a sajgó, fájó ízületeket.

0020928_1.jpg ()

Nem mindegy, hogy mit sportolsz!

Bizonyos sportágakban gyakran előfordulnak hirtelen, gyors mozdulatok, amelyek komolyan terhelik az ízületeket (pl. aerobik). Általában a legnagyobb igénybevételnek a boka-, a térd- és a könyökízület van kitéve. A sporttevékenység közben fellépő fájdalom az ízületek, ínszalagok és az izomzat túlzott mértékű megerőltetésének is lehet a következménye. A már régóta ízületi panaszokkal küszködő betegeknek ajánlott az érzékenyebb területek körüli izomzatot megerősíteni, hogy ne az ízület és a szalagok legyenek terhelésnek kitéve mozgás közben. Ízületi problémák esetén érdemes olyan mozgásformát választanod, amelyek kímélik az ízületeidet.

Ne feledd: Komoly ízületi probléma esetén, mielőtt bármelyik sportágat kiválasztanád, feltétlenül konzultálj szakemberrel!

Ideális sporttevékenységek fájó ízületek esetén:

  • A nem intenzív túrázás és a séta jót tesz izmoknak, ízületeknek, oldja a stresszt, javítja a hangulatot. 
  • Az úszás nagy mértékben kíméli az ízületeket: a víz fenntartja a testet, így lényegesen csökkenthető az ízületek terhelése. A vízben nincs kontaktus az ízületek és a talaj között.
  • Akik régóta küzdenek ízületi problémákkal, azoknál könnyen kialakulhat a rossz tartás. Nekik ajánlott a tai-chi. Ez a kínai mozgásforma segít helyreállítani a testtartást, oldja az ízületi görcsöket és erősíti az izmokat.
  • A kerékpározás alat az ízületek kíméletes terhelésnek vannak kitéve – a szakemberek a biciklizést a baleset utáni rehabilitációban is alkalmazzák.

Mit tehetsz a sérülések elkerülése érdekében?

  • Erős fizikai igénybevétel előtt melegíts be. A gyakorlatok végzése közben figyelj az izmokra, ízületekre, mivel a bemelegítetlen izomzat, és “merev” ízület hamar megsérülhet.
  • Meggondolatlanul ne csinálj hírtelen mozdulatokat.
  • Olyan sportágat válassz, amely kíméli az ízületeket.
  • Ha mozgás közben fájdalmat érzel az ízületeidben, izomzatodban, azonnal hagyd abba a mozgást.
  • Sportoláshoz kerüld a kemény burkolatú helyszíneket (aszfalt, beton), inkább a puhább talajon, például parkban, erdőben vagy salakon mozogj.
  • Hűvösebb időben figyelj oda az öltözködésedre: olyan ruházatot viselj, amely védi, illetve melegen tartja az izmaidat.
  • Mindig az általad választott sporttevékenységhez illő cipőt válassz, mert a rossz cipő nem csak megkeseríti a sportolásra szánt időd, de komoly sérülést is okozhat.

Tudtad?
– A Flabelos billegő-mozgó sporteszköz padján állva folyamatosan egyensúlyvesztés következik be, amelyet folyamatosan korrigál az izomzat. Az állandó egyensúlyi helyzet eléréséhez olyan izommunka szükséges, amely kíméli az ízületeket, miközben erősíti az izomzatot.
– Bizonyos fitneszgépek segítségével is végezhetők olyan gyakorlatok, amelyek tehermentesítik a gyenge vagy fájó ízületeket. A gyakorlatoknál csupán a testhelyzetre kell figyelni! Amennyiben ízületi problémákkal küzdesz, feltétlenül jelezd azt személyi edző szakembernek.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X