Főoldal > MOZGÁS > 5 ital, amit sose fogyassz edzés előtt

5 ital, amit sose fogyassz edzés előtt

edzésenergiaétkezésfolyadéksportital
0

Írta:

Kerüld a gyümölcsleveket és a tejes italokat testmozgás előtt legalább 2-3 órával!

A testmozgás előtti folyadékpótlás elengedhetetlen az eredményes edzéshez. Ha dehidratáltak vagyunk, az izmainak nem tudnak elegendő erővel és pontossággal dolgozni. A Columbia Egyetem kutatásai szerint azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékot és mikor viszünk be a szervezetünkbe. Edzés előtt két órával fogyasszunk 5-6 dl-t, majd bemelegítés előtt újabb 2 dl-t, és edzés közben se felejtsünk el 10-20 percenként párat kortyolni a kulacsunkból. Ez bizony elég sok folyadék, ezért is kiemelten fontos, hogy mit iszunk. Az alábbi 5 italt jobb, ha elfelejted edzés előtt, mert jelentősen gyengítik a teljesítményt.

Tej alapú energiaitalok

A tej alapú turmixokat kizárólag edzés után fogyaszd, edzés előtt és közben kerüld őket. Mivel a tej fehérjét, szénhidrátot és zsírt is tartalmaz, emésztéséhez sok időre van szükség. Ezért fogod kellemetlenül érezni magad, ha futni indulsz vagy épp „kedvenc” gyakorlatodat, a burpee-t végzed. Ha ragaszkodsz a turmixhoz, kizárólag tejsavó fehérjéset fogyassz, tej helyett tisztított vízzel keverve. Így gondoskodhatsz a megfelelő fehérjebevitelről, viszont száműzheted a zsírt és a tejtermék hosszas emésztését.

Cukros gyümölcslevek

Különösen nyáron jól esnek a hideg gyümölcslevek, amelyek a bennük levő cukor miatt sosem igazán jó választások, de edzés előtt különösen nem. A cukor mellett magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot is tartalmaznak, amely a májfunkciók működésének rendellenességét, anyagcserezavart és elhízást is okoz. Ha feldobnád a natúr ásványvizet valami ízzel, készíts házi limonádét: tegyél bele citromot, lime-ot, mentát, vagy akár bazsalikomot is. Kitűnő választás a kókuszvíz, amely nemcsak finom, de pótolja az edzés során elvesztett elektrolitokat is.

9912461 - slim young woman drinking water after training

Alkohol

Elég evidensnek hangzik, mégis biztos veled is előfordult már, hogy néhány órával edzés előtt megittál a barátaiddal egy-egy koktélt. Az alkohol dehidratál, gyulladást és egyensúlyzavarokat okoz. Ráadásul spiccesen nem biztos, hogy a legjobb döntést hozod, amikor a megfelelő súlyválasztás lenne a cél. Kerüld az alkoholt edzés előtt, kérj inkább magadnak egy csésze kávét, a benne levő koffein ugyanis növeli az éberséget és javítja a teljesítményt

Szénsavas italok

A szénsavas ásványvíz és –üdítők fogyasztása puffadást, hasi görcsöket és gázosodást okozhat. Ráadásul jelentős mennyiségben tartalmaz nátriumot, amely visszatartja a vizet a szervezetben, így dehidratációhoz vezet. Ha szereted a diétás üdítőket, számolj avval is, hogy a bennük levő aszpartám migrént, szédülést, koncentrációs zavart és hangulatingadozást is kiválthat. Igyál inkább egy házilag készített, cukormentes jeges zöld teát, amely tele van antioxidánsokkal.

Sportitalok

A sportitalok már a nevük alapján is kitűnő választásnak tűnnek, azonban sajnos a legtöbb kapható termék cukorban gazdag, tápanyagban viszont szegény. Néhány márka valóban tartalmaz hozzáadott vitamint és elektrolitokat, de magas cukortartalma jelentős energiaesést okoz, ami edzés előtt igen kellemetlen. Igyál inkább friss paradicsomlét, amely nátriumot és természetes cukrokat tartalmaz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X