Főoldal > MOZGÁS > Ismerd fel az edzésfüggőséget!

Ismerd fel az edzésfüggőséget!

edzésedzésfüggőségizommozgás
0

Írta:

Az edzés az életed? Feszült és ideges leszel, ha kimarad egy alkalom? Állj meg egy pillanatra és gondolkozz! Ismerd fel idejében a függőséget!

A testkultusz áldozatait hamis motivációk, azaz belső frusztrációik irányítják, így sok esetben egyenes út vezet az edzésfüggőségig, amikor a mozgás már nem öröm, hanem puszta menekülés a stresszes mindennapokból. Az edzésfüggők szinte tragédiának érzik, ha nem jutnak hozzá napi mozgásadagjukhoz, és ezzel egyenes arányban építik le szociális kapcsolataikat, adott esetben a munkájukat is. A testképzavar ezen formája könnyen tévútra vezethet, figyelj oda te is!

Tökéletes test, tökéletlen világ

Reggel korán az edzőteremben kezdesz, vagy futsz néhány kilométert, majd a munka végeztével ismét az edzőterembe vezet az utad? Néha még az ebédszünetben is kiugrasz egy gyors adrenalin löketre, és hiába vagy egyre szálkásabb, mégsem vagy elégedett, mondván, maximalista vagy? Ha már nem az életedhez igazítod az edzést, hanem az edzéshez az életedet, akkor itt az ideje kicsit lassítani!

A testkultusz napjainkra gigantikus méreteket öltött: a közösségi oldalakat és a médiát egyszerre árasztják el a fitnesz videók, képek, életmódtanácsadók írásai és a különböző motivációs idézetek. Hangzatos mondatok repkednek a célok eléréséről, a saját határaink kitolásáról, az edzés fontosságáról és a szuperegészséges ételekről. Természetesen, az egészséges életmódra törekednünk kell, azonban egyre több a szélsőség, amit nem árt időben észrevennünk!

A testedzésfüggőség (exercise dependence, ED) ugyanúgy a szenvedélybetegségek közé sorolható, mint az étkezési zavarok, az internet függőség, vagy akár a szerencsejáték szenvedély is. A testedzésfüggők az összes többi szenvedélybeteghez hasonlóan legtöbbször egy lelki problémát igyekeznek kompenzálni az edzésekkel, de ezzel a legtöbbször nincsenek tisztában. Léteznek olyan esetek is, amikor a fogyás miatt elkezdett edzés bűvkörébe esnek, és egy idő után már nem tudják hol a határ. A túlzott testedzés nemcsak társas kapcsolatainkat rombolhatja le, de testi és lelki egészségünknek is árthat, sőt, a munkahelyi teljesítményünkre is kihatással lehet.

Nem mindegy, hogy elkötelezett vagy edzésfüggő vagy!

Természetesen különbséget kell tennünk az elkötelezettség, a belső motiváció és a frusztrációk okozta függőség között. Íme, néhány lényeges pont, ami segíthet, hogy eligazodj. Légy őszinte magaddal, és vedd sorra, hogy a következő állítások közül melyik igaz rád!

Elkötelezett vagy, ha:

1. Az edzés fontos, de nem a legfontosabb az életedben, ismered a prioritásokat, nem az edzéseidhez igazítod az életedet, hanem az edzéseket az életedhez.

2. A sport által nő az önbecsülésed, azonban nem csak attól teszed függővé az önértékelésedet.

3. Az edzéseken sikerélményt és örömet is képes vagy megélni.

4. Jobb lesz a közérzeted azáltal, hogy sportolsz.

5. Nem esel kétségbe, ha a tervezett időpontban mégsem tudsz edzeni.

6. Te irányítod azt, hogy mikor edzel, és nem egyfajta belső kényszerből, szorongásból sportolsz.

7. A motivációt az edzés közben jelentkező pozitív érzések adják.

8. A baráti, családi összejöveteleken felszabadult vagy és nem érzed annak szükségét, hogy minden alkalommal az edzésről beszélj.

9. Minőségi sportfelszereléseket akkor veszel, ha valóban megteheted.

56191043 - athletic young lady doing workout with weights

Fennáll a veszélye, hogy testedzésfüggő vagy, ha:

1. Az edzés szent és a legfontosabb az életedben, amit büszkén hirdetsz. Ezért mindent képes vagy újratervezni, átszervezni csak azért, hogy egy edzés se maradjon ki, emiatt gyakran kerülsz összetűzésbe a pároddal, a barátokkal és a szüleiddel. Az edzés fontosabb a hétköznapi házimunkáknál, és ha úgy alakul a munkánál/tanulásnál is.

2. Soha nem vagy elégedett magaddal, a határaidat mindig kijjebb és kijjebb tolod – akkor is, ha sorozatos sérülés a következménye.

3. Erősebbek azok a negatív érzések, amiket akkor érzel, amikor éppen nem sportolsz, mint maga a mozgás közben érzett öröm.

4. Megvonási tünetek jelentkeznek, vagyis frusztrált és ideges leszel, ha kimarad egy edzés.

5. A frusztrációid irányítanak, amit tévesen kötelességtudatnak és belső motivációnak gondolsz: Azért, hogy jobb kedved legyen, lemész edzeni, mondván az edzés kikapcsol, és addig sem kell foglalkoznod a problémáiddal.

6. A motiváció és a cél nem maga az edzés, hanem az érzések, problémák elöli menekülés, terelés.

7. Az ortopéd- vagy a sport- szakorvos rendelőjében szinte már otthonosan mozogsz, mégsem változtatsz az edzések intenzitásán.

8. Az edzés gondolata átszövi az életedet és a beszédtémáidat is.

9. Drága felszereléseket, bérletet vásárolsz, étrendkiegészítőkre költöd a pénzedet akkor is, ha ezt elméletileg nem tehetnéd meg.

Az edzésfüggőség összetett jelenség, és előfordulhat, hogy a függők nem ismerik fel saját függőségüket, még akkor sem, ha a környezetük számára világos a probléma. A rendszerességet összekeverik a kényszerességgel, a belső motivációt a frusztrációk elöl történő meneküléssel.

Ne feledd, hogy az egészség csak a testi, lelki és szellemi egészség hármasával érhető el, ezért ha érintett vagy, minél előbb keresd meg a probléma gyökerét, ha kell, szakember segítségével, hogy az edzés ne egyfajta tüneti kezelés, hanem valódi örömforrás lehessen!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X