Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem előzi meg a sok C és E vitamin a terhességi magas vérnyomást

Nem előzi meg a sok C és E vitamin a terhességi magas vérnyomást

C és E vitaminegészségterhesség
0

Írta:

A mintegy 5 ezer nőt érintő, négy és fél évig tartó teszt eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban számoltak be a szerzők. James Roberts, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy a két vitaminból legnagyobb adagot szedő nőknél 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás várandósságuk alatt azokhoz képest, […]

A mintegy 5 ezer nőt érintő, négy és fél évig tartó teszt eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban számoltak be a szerzők.

James Roberts, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa kutatócsoportjával úgy találta, hogy a két vitaminból legnagyobb adagot szedő nőknél 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás várandósságuk alatt azokhoz képest, akik placebót szedtek.

A vizsgálat szerint a nagy mennyiségű, napi 1000 milligramm C vitamin és 400 NE (nemzetközi egység) E vitamin nem csökkentette más problémák előfordulásának arányát sem, így a kis születési súly vagy a császármetszés sem lett ritkább.

A nagy létszámú tanulmányra azért került sor, mert egy kis mintával, 283 nő részvételével lefolytatott korábbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a két vitamin nagy dózisban szedve 60 százalékkal csökkentette a preeklampszia kialakulásának kockázatát.

A preeklampszia elnevezésű állapot a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg. A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X