Főoldal > EGÉSZSÉG > Így harcolj a téli depresszió ellen

Így harcolj a téli depresszió ellen

0

Írta: and

A szezonális hangulati zavaroknak leggyakrabban a nők és a fiatalok vannak kitéve, de bárkinél jelentkezhet. Akkor beszélünk téli depresszióról, ha a tünetek csak az őszi és téli hónapokban jelentkeznek. Bár okai még nem teljesen tisztázottak, annyi biztos, hogy a csökkent fényviszonyoknak is közük van a betegséghez. Te is ettől szenvedsz? Ha az alábbi tünetek közül […]

A szezonális hangulati zavaroknak leggyakrabban a nők és a fiatalok vannak kitéve, de bárkinél jelentkezhet. Akkor beszélünk téli depresszióról, ha a tünetek csak az őszi és téli hónapokban jelentkeznek. Bár okai még nem teljesen tisztázottak, annyi biztos, hogy a csökkent fényviszonyoknak is közük van a betegséghez.

Te is ettől szenvedsz?

Ha az alábbi tünetek közül több is igaz rád mostanában, akkor nagy valószínűséggel téged is elkapott a téli kór:
– soha nem érzed magad kipihentnek, nehezen tudsz kikászálódni az ágyból, nehezen maradsz ébren, a szokásosnál jóval többet alszol,
– állandóan csak ennél, egész nap valamilyen rágcsálnivalóra vagy csokira vágysz,
– kétségbeesettnek érezed magad, szorongsz, a mindennapi feladatok is nehezedre esnek, feszültté tesznek,
– kerülöd a társaságot, ingerlékeny vagy, csökken az érdeklődésed és érzelemhiányos vagy,
– ízületi fájdalmaid vannak, gyakran betegeskedsz.

Megoldások a problémádra

Gyógynövénykúra

Gyógynövényekkel számtalan egészségügyi probléma orvosolható, így ez is. Leghatékonyabb ilyen szer az orbáncfű, amit már nagyon régóta használ a népi gyógyászat a depresszió enyhítésére. Az orbáncfű az enyhe és a közepesen erős depresszió, valamint a téli depresszió esetén is ugyanolyan hatásos módszer, mint a gyógyszerek, azonban nincsenek olyan erős és kellemetlen mellékhatásai. Elősegíti a mély és pihentető alvást, ami különösen hasznos akkor, ha a depressziódhoz fáradtság, álmatlanság és energiaszint csökkenés társul.

Wellness Cafe tipp: Ha nem akarsz teafőzéssel bajlódni, bioboltokban beszerezhetsz orbáncfű kapszulát.

telidepi2.jpg ()Antidepresszáns étkezés

Ha nem érzed olyan súlyosnak még a helyzeted, hogy orvoshoz kellene fordulnod, egy egyszerű étrendváltoztatás is sokat segíthet. A legfontosabb, hogy felejtsd el a cukros és készételeket, a koffeint, és az alkoholt, mert ezek mind erősítik a negatív érzéseket. Fogyassz sok proteintartalmú fehér húst, mint a pulyka, csirke vagy hal. A barnarizsnek kimondottan depresszió ellenes hatása, van hasonlóan más gabonafélékhez, de a zöldségek és gyümölcsök is fontosak lehetnek.

Wellness Cafe tipp: Szabadulj meg a lakásban található édességektől. Állítsd össze a következő heti étrended, így nehezebb lesz attól eltérni.

A fény a legjobb gyógyszer

Ma ez a téli depresszió legelterjedtebb terápiája. Olyan kezelésről van szó, mely színes, a nap fényspektrumához hasonló fényt kibocsátó, erős fényforrás segítségével gyógyít. Naponta kell a fénykezelést megismételni, általában másfél óra, de egyéntől függően lehet ennél több is. Ezzel a módszerrel hatékonyan enyhíthetők a napfényes órák számának csökkenésével járó problémák.

Wellness Cafe tipp: Ma már nagyon sokféle fényterápiás készülék kapható melyeket otthon is könnyedén használhatsz. Ha nem szeretnél egy ilyenbe beruházni, jót tehet heti néhány infraszaunázás is.

Gyógyulj apró bogyókkal

Ha nagyon lehangolt vagy, segíthetnek a gyógyszertárakban kapható homeopátiás készítmények is. Több félét is találhatsz a legkülönbözőbb tünetek kezelésére. Ha érzed, hogy rád törnek a depresszió tünetei, érdemes felkeresned egy homeopata orvost, aki alkatodnak és problémáidnak megfelelően tudja összeállítani a kezelésedhez szükséges szereket. Ha te magad szeretnéd megtalálni, amit szeretnél, vásárolj homeopátiás könyvet, amiben minden tünetre megtalálod a megfelelő készítményt.

Wellness Cafe tipp: Általában ajánlott szer a Sepia 15 CH. Elsőként próbáld ki ezt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X