Főoldal > EGÉSZSÉG > Emiatt ne fájjon a fejed! 6 tipp fejfájás ellen

Emiatt ne fájjon a fejed! 6 tipp fejfájás ellen

betegségfejfájás
0

Írta: and

Íme 6 hasznos tipp, hogy megelőzhesd a fejfájást. Óvatosan az előételekkel Azon túl, hogy prób&aacute

Íme 6 hasznos tipp, hogy megelőzhesd a fejfájást.

Óvatosan az előételekkel

Azon túl, hogy próbálod kerülni a másnaposságot és folyamatosan hidratálsz,  nem árt, ha gondot fordítasz a részletekre is. Bármilyen étvágygerjesztőek is, bizonyos előételek magukban hordozhatják a gyilkos fejfájás ígéretét. Ilyenek a füstölt, pácolt, szárított vagy érlelt finomságok – igen, sajnos a sok helyen előételként felszolgált sajtok és sonkafélék is. Ezek szulfitot tartalmaznak, ami érszűkítő hatású, így könnyen okozhatnak fejfájást. Válassz inkább friss gyümölcsöket étvágygerjesztőnek!

Tartsd a ritmust

Ha hétvégén délig alhatsz, az mázli, de a rossz hír, hogy nem igazán tesz jót a fejfájósoknak. Ilyenkor értelemszerűen az egész napi rutinod eltolódik, és felborul az egyensúly, amit a tested megszokott, ez pedig elősegítheti a fejfájás és az izomgörcsök kialakulását. Szóval állítsd csak be a vekkert hétvégén is, és idd meg időben a kávéd – ami egyébként szintén jó módszer a fejfájás leküzdésére. 

fej2.jpg ()Lélegezz mélyeket

Igen, a megoldás néha ennyire egyszerű. Ha legközelebb idegtépő vitába bonyolódsz a szerelmeddel, vagy a hajadat téped egy közelgő határidő miatt, egy pillanatra állj meg, és vegyél mély lélegzetet többször, lassan. Amikor ideges vagy, a légzésed felgyorsul, és kevesebb oxigén jut a szervezetedbe, ami az erek összehúzódásához, ez pedig fejfájáshoz vezet. Tehát nagy levegő, és fújd el a fájdalmat!

Kapcsold ki a számítógépet

Nem véletlen, hogy manapság egyre több irodában látni különféle stresszoldó eszközöket, sőt van, ahol masszőrt is foglalkoztatnak. A számítógéppel végzett munka nagyon fárasztó, a monitor fényei pedig irritálják a szemet, ami szintén a fejfájás egyik gyakori kiváltó oka. Ezen kívül, ha párhuzamosan fut a gépeden a Facebook és a Youtube, a feldolgozandó információ- és képmennyiség olyan nagy, hogy az agyad egy idő után a fejfájással jelzi: ideje szünetet tartani. Óránként 10 percre állj fel a gép elől, sétálj egyet, igyál meg egy limonádét, és szellőztesd ki a fejed!

Gyilkos illatok

Érzékeny vagy a szagokra? Akkor, ha még fejfájós is vagy, nem könnyű a helyzeted. Három olyan illat létezik, amelyek a leginkább kiválthatják a fejfájást: a gázolaj, a dohány és az erős parfümök. Legyen a táskádban egy kis üveg természetes levendula- vagy borsmentaolaj; ezek semlegesítik a túl tömény illatanyagokat, és idegnyugtató hatással bírnak.

Ereszd el a hajadat

Gyakran csinálsz magadnak szoros kontyot vagy lófarkat? Lehet, hogy ezért fáj a fejed: ha túl sokáig kényszeríted hajgumik és hajcsatok közé a fürtjeidet, a fejbőr és a hajhagymák nem jutnak levegőhöz, ami ellen fájdalommal tiltakoznak. Még egy adalék: ha sosem engeded le a hajad, az hajhulláshoz is vezethet, szóval dobd el a csatokat, hadd lobogjon a sörényed!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X