Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 természetes trükk nátha ellen

9 természetes trükk nátha ellen

gyógyszergyógyteanátha
0

Írta:

Ódzkodsz a gyógyszerektől, a náthától viszont minél hamarabb szeretnél megszabadulni? A következő praktikák alkalmazásával hamar rendbe jössz majd.

Pihenés

Az elmúlt napokban túlóráztál? Sok a stressz az életedben? Nagy valószínűséggel annyira legyengült az immunrendszered, hogy az átlagosnál hamarabb kaptál el egy betegséget és/vagy megfázást. A legjobb, amit tehetsz, ha kiveszel pár nap szabadságot, és hagyod a tested feltöltődni – meglátod, a betegséged is hamarabb elmúlik majd.

Hidratálás

Ahhoz, hogy a baktériumok minél gyorsabban távozzanak a testből, fel kell gyorsítani az anyagcserét: ilyenkor sok vizet, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított italokat, és leveseket is érdemes fogyasztani.
Tudtad? Az alkohol és a koffeintartalmú italok dehidratálnak, ezért betegség esetén messziről érdemes elkerülni a fogyasztásukat!

Zuhanyzás

Láz, hidegrázás és megfázás esetén érdemes a jól bevált zuhanyt alkalmazni: amennyiben hőemelkedésed van, vegyél egy hűsítő fürdőt, megfázás esetén pedig próbálj ki egy langyos vizes zuhanyt.

Egészséges étkezés

Minél változatosabban és egészségesebben étkezel, annál kevesebb az esélyed arra, hogy elkapj valamilyen baktériumot – ezt kutatások bizonyítják. Ha tehát rendszeresen eszel fehérjét, rostot, szénhidrátokat, valamint zöldségeket és gyümölcsöket, hamarabb túl leszel a betegségen, mintha gyorséttermi ételeket ennél.

C-vitamin

Akkor se spórolj a vitaminokkal, ha már elkaptad a náthát! A frissen facsart narancslé például rengeteg természetes eredetű C-vitamint tartalmaz, akárcsak a kivi és a grépfrút.
Tudtad? A szakértők szerint nátha és megfázás esetén napi legalább 500 mg C-vitamint érdemes bevinni a szervezetbe, de egyéni szükségletektől függően ez akár 1000-2000 mg is lehet.

46279203 - sick woman laying in bed under wool blanket holding thermometer and tissue. ill girl caught cold flu. pills and tablets on table.

Gyakori orrfújás

Rendkívül fontos, hogy az orr-, fül- és melléküregeidet rendszeresen tisztítsd, hiszen ha a nátha nem távozik el belőlük, a betegségednek komoly szövődményei is lehetnek! Orrcseppként ajánljuk a sós vizes folyadék gyakori alkalmazását, az orr kidugításához pedig egyszerre csak az egyik orrlyukad kifújásával próbálkozz!

Gargalizálás

Semmi sem gyógyít jobban egy fájó torkot, mint egy kanál méz! Ha viszont nem vagy édesszájú, próbálkozz a sós vizes vagy a szájvizes öblögetéssel, melyek garantáltan fertőtlenítik a piros torkodat és enyhítik a gyulladást.

Nagy párnák

A szakértők szerint minél magasabb párnákon alszunk, annál kisebb az esélye annak, hogy éjjel beduguljon az orrunk – ezért ezt a praktikát nátha esetén is érdemes alkalmazni. Ha nem bírod a magas fejtámaszokat, rakj több kis párnát a fejed alá, így az éjjeleid is nyugodtabbak lesznek.

Gőzölés

Amennyiben egyik módszer sem vált be orrdugulás ellen, érdemes kipróbálnod a gyógynövényes gőzölést. Nem kell mást tenned, mint főzni egy liternyi kamilla, kakukkfű vagy kasvirág (echinacea) teát, és egy törölköző alatt beszívni a gyógynövények páráját. Ez a módszer garantáltan segít nátha ellen, láz és hőemelkedés esetén viszont semmiképpen se alkalmazd!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X