Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 meglepően jó természetes csodaszer a nátha ellen

8 meglepően jó természetes csodaszer a nátha ellen

antibiotikumcsodaszermegfázásnátha
0

Írta:

Gyógyszerek helyett gyógynövényekkel kezelnéd a náthádat? A C-vitamin helyett valami újat keresel? A következő természetes csodaszerek megoldást nyújthatnak a megfázásodra.

1. Cink

Ez az antioxidánsokat tartalmazó ásványi anyag gyulladáscsökkentő és antibakteriális képességgel is rendelkezik, sőt! A cink számos enzimfunkcióban is közreműködik: segítségével például a hőháztartásunk és a fehérjeszintézisünk is helyesen fog működni.

A legújabb kutatások ráadásul azt is kimutatták, hogy a cinkhiányban szenvedő emberek az átlagosnál gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, tehát érdemes figyelni a cinkbevitelre.

55559993 - foods with zinc mineral on a wooden table. top view

2. D-vitamin

Nemcsak csonterősítő, hanem immunserkentő hatása is van – feltéve, ha eleget fogyasztunk belőle. A D-vitamin ráadásul az összes többi vitamin és ásványi anyag felszívódásában is segít, tehát nem bánik kesztyűs kézzel a náthát okozó baktériumokkal!

Tudtad? A tél végére a felnőttek 2/3-a szenved D-vitaminhiánytól, ezért a hideg hónapokban érdemes D-vitamint is tartalmazó multivitamin tablettákat szedni. 

3. Probiotikumok

Az immunrendszer védekezési mechanizmusának 70%-a a gyomorban helyezkedik el, ezért fontos, hogy gyakran fogyasszunk probiotikumokat (azaz jótékony baktériumokat) tartalmazó élelmiszereket. A savanyú káposztában, a kefirben, valamint az élőflórás joghurtokban és tejes italokban különösen sok az immunerősítő tápanyag, tehát még a téli megfázás előtt érdemes “bekamrázni” belőlük!

4. Bodza

Az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, amely teaként fogyasztva hatásosan csökkenti a gyulladásos betegségek tüneteit és megállítja a káros baktériumok elburjánzását a testben. Mindezt a benne található fenoloknak köszönhetjük, amelyek híresen jó fertőtlenítő hatásúak.

5. Szurokfű (oregánó)

Sokan csak a pizza fűszerezésére használják, pedig már az ókori Egyiptomban is oregánóval gyógyították a köhögést! A természet antibiotikumának is tartott gyógynövény forrázata egyébként étvágygerjesztő, idegnyugtató és baktériumölő hatással is rendelkezik.

6. Chlorella alga

Magyarországon még nem terjedt el széleskörű felhasználása, nyugaton viszont nagy népszerűségnek örvend a fehérjében és vitaminokban (A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C- és E-vitaminban) is gazdag alga, mely a terhesség alatti vashiány gyógyítására is kitűnően alkalmas.

Tudtad? A tudósok szerint a chlorella alga annyiféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint 40 különböző gyümölcs, zöldség és gombaféle! 

Chlorella tablets and young green barley powder on two wooden spoons on a dark background

7. Gombakivonat

Ha önmagában is szereted a gombát, a gyakori fogyasztás mellett nincsen további teendőd, amennyiben viszont nem szereted az ízét, mindenképpen próbáld ki a vírusölő és immunerősítő tulajdonsággal rendelkező gombakivonatot, melyet oldat formájában találsz meg a gyógynövény boltokban.

8. Fokhagyma

Nemcsak a vámpírokat tartja távol, de a vírusokat is! Egy friss kutatás szerint a fokhagyma olyan immuncellákat erősít meg a szervezetben, melyre más táplálék nem képes, ezért fogyasztásával felgyorsítható a nátha és a megfázás lefolyása.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X