Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 leggyakoribb tévhit a fogszabályozásról

Az 5 leggyakoribb tévhit a fogszabályozásról

fogfogorvosfogszabályzásfogszabályzó
0

Írta:

A ragyogó mosoly és a rendezett fogsor nem csak esztétikai szempontból fontos, hisz a fogszabályozás által ,,megszelídített” fogsor egészségügyi hatásai sem lebecsülendők. Sajnos még ma is sokan ódzkodnak a fogszabályozó szakorvosi látogatásoktól, hisz rengeteg tévhit él a köztudatban a fogszabályozás kapcsán. Lássuk a leggyakoribb hiedelmeket, és az igazságot!

1, Mindig fogat kell húzni

Sokan azért nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert félnek attól, hogy számos foghúzáson át kell esniük a készülék viseléséhez, annak hatékonyságának biztosításához. A rögzített készülékeknél általában a helybiztosítás végett a kisőrlő fogak kerülnek eltávolításra, ám a harapási eltérés korrigálására is szolgáló foghúzás nem csak az egészséges fogak eltávolításával jár, de bizony negatív arcesztétikai hatása is lehet. A fogszabályozásra specializálódott fogászatok azonban már a passzív-önligírozó, azaz lágy erőkkel történő technika segítségével bármekkora torlódás megoldhatnak foghúzás nélkül, illetve a harapási eltérések is korrigálhatóak így. A passzív-önligírozó rendszernél csak akkor húznak fogat (csupán az esetek 5-10 százaléka), ha az arcesztétikai okokból szükséges, például a profilra negatívan hatnak a kifelé dőlő fogak.

2, Csak fiatalon van értelme

Ha a fogszabályozás kerül szóba, mindenkinek a gyerekek és a tinik ugranak be elsőre. Pedig a mai megoldásoknak hála, akár 50-60 évesen is elkezdhetőek az ilyen jellegű kezelések. A lágy erőkkel történő fogmozgatásnak köszönhetően bármilyen életkorban lehet a fogakat szabályozni, amennyiben a fogágy állapota megfelelő. Sohasem késő tehát belevágni a kezelésbe olyan esetekben, ahol ez gyermekkorban nem történt meg, így még idősebb korban is biztosítható a gyönyörű mosoly, a fogak tisztíthatósága, az egészséges harapás és az állkapocsízület normál funkciója.

3, A fogszabályozó csúnya és csupa fém

Az elmúlt években a láthatatlan fogszabályozó technológiák egyre kedveltebbek lettek, megnőtt az igény a mások által nem látható fogszabályozó készülékekre.Hazánkban Dr. Csiki Péter, a Csiki Fogszabályozás alapítója és vezetője az egyik legtapasztaltabb orvos a láthatatlan fogszabályozás területén, több mint 15 éve alkalmaz praxisában ilyen megoldásokat. Ezen készülékek egyik nagy csoportja a fogak belső oldalára ragasztott úgynevezett belső fix készülékek. A másik csoportba a kivehető, csak a fogakra kiterjedő, ezáltal komfortosabb aligner típusú fogszabályozók tartoznak, melyek egy szinte észrevehetetlen rétegként vonják be a fogakat. Utóbbiak sokkal kedveltebbek, hisz sokkal kevesebb kellemetlenséggel és diszkomforttal (pl. beszédproblémák és állandó nyelvirritáció) jár alkalmazásuk.

horizontal shot of young woman gesturing to her mouth, wearing braces, red nails.

4, Évekig eltarthat a folyamat

A kezelések időtartama függ az életkortól, az alkalmazott kezeléstől és a készülék típusától. Például kozmetikai kezelésről akkor beszélünk, ha csak esztétikai jellegű a fogszabályozás, tehát a fogak egymás mellé állítása a cél. Amikor a páciensnek nincs harapási eltérése vagy csak az igazán látható fogakat szeretné kezeltetni, azaz el lehet tekinteni a teljes funkcionális helyreállítástól, akkor akár 6-12 hónap alatt elvégezhető a kizárólag esztétikai jellegű kezelés.

5, Csak esztétikai szempontból fontos

Az emberek több mint 90%-ának van valamilyen fogszabályozást igénylő fogazati, illetve állcsont eltérése. A fogszabályozó kezelés célja a fogazat és az állcsontok esztétikai és funkcionális helyreállítása. Orvosi szempontból az utóbbiak is fontosak, ezek megvalósítása sokszor jóval nehezebb, mint pusztán a szép mosoly biztosítása. Az elsődleges cél a korai fogelvesztést okozó tényezők kiiktatása. Egyrészt, ha a fogak torlódottak, akkor nehezebb őket tisztán tartani és így könnyen szuvasodnak. Másrészt, ha rossz a harapás, akkor a rágás során fellépő kóros erőhatások a fogak tartószerkezetének leépülését vonják maguk után, így fogínysorvadást okozva. A harmadik funkcionális tényező az állkapocsízülettel kapcsolatos, ami a nem megfelelő harapás miatt túlterhelődhet. A fogak megfelelő helyzete fontos emellett a hangképzésben is, tehát a kezelés a tiszta beszédhez is hozzájárulhat.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a legelterjedtebb tévhitek mögött rejlik némi igazság, de a problémák kezelésére a modern technológia már számos hatékony megoldást talált, így semmi sem állhat a ragyogó és egészséges mosoly útjába.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X