Főoldal > EGÉSZSÉG > Az erjesztett ételek 5 fantasztikus hatása

Az erjesztett ételek 5 fantasztikus hatása

immunrendszerjoghurtkáposztaprobiotikum
0

Írta:

Joghurt, koviubi és miso leves – csak néhány azok közül a fermentált ételek közül, amik elképesztő hatással vannak a szervezetünkre. 5 okot is tudunk, hogy miért fogyaszd őket minél gyakrabban!

Az őszi-téli betegeskedős időszakban hatványozottan fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk erjesztett ételteket, már csak azért is, mert sajnos az idénygyümölcsökből és -zöldségekből sokkal kisebb a választék. Ilyen például a kovászos és savanyú uborka, savanyú káposzta, sajtok, joghurt, kefir, túró, a japán miso leves, a kimchi, a tempeh és a kombucha (ital). Ezeknek a fermentált eljárással készült finomságoknak számtalan pozitív élettani hatása van. Már soroljuk is, hogy mik ezek:

1. Erősítik az immunrendszert

Sokan nincsenek tisztában vele, pedig a bélrendszerünk a legfontosabb immunszerv. Ellenálló képességünk 60-70%-ban a bélnyálkahártyában található nyirokerek és –csomócskák állapotától függ. A bélrendszerünk egészsége bizonyos szempontból még fontosabb is immunrendszerünk számára, mint pl. a csecsemőmirigy vagy a lép. Tudtad, hogy a bélben található baktériumok és mikroorganizmusok száma nagyobb, mint az egész szervezetünket alkotó sejtek száma? Döbbenet. Ahhoz, hogy fenntartsuk az egészséges baktériumflórát a beleinkben, az erjesztéssel készült ételek szuperjó alternatívát adnak. Ezek igazi probiotikumbombák, amik segítenek a jótékony baktériumoknak életben maradni, ezáltal egészségben tartják az emésztést és turbó fokozaton működtetik az immunrendszert.

2. Gyulladáscsökkentőek és allergiaellenesek

A probiotikumokat tartalmazó fermentálással készült ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására megnő az immunrendszer azon képessége, hogy felvegye a harcot a különböző fertőzésekkel, gyulladásos megbetegedésekkel, sőt a különböző allergiákkal szemben is.

3. Stresszűző és hangulatjavító hatásúak

Bizony, jól olvasod! A kutatók által egy még kiaknázatlan területről van szó, azonban már komoly összefüggéseket véltek felfedezni az agy és a bélrendszer kapcsolatában. Lehet, hogy még nem hallottál róla, de tulajdonképpen két idegrendszerünk van: a központi idegrendszer, ami az agyból és a gerincvelőből áll és az enterális idegrendszer, ami a bélrendszerben található belső idegrendszer. Ez a kettő a magzati fejlődés során válik ketté, és a továbbiakban az ún. bolygóideg köti össze őket. Ezen keresztül a bélbaktériumok információt szállítanak a belekből az agyba. Ezért lehetséges az, hogy a beleinkben lévő problémák befolyásolhatják a lelki állapotunkat, stresszt, depressziót, szorongást és akár autizmust okozva. Amennyiben azonban rendszeresen fogyasztasz probiotikumokat tartalmazó ételeket, a beleidben megnő a jó baktériumok aránya, valamint olyan hormonok kezdenek termelődni, mint a szerotonin és a dopamin, melyek a jó hangulatért felelősek. Szóval ha hetente többször is megjutalmazod magad egy kis joghurttal (sima joghurttal, nem cukros-gyümölcsös utánzattal!), esetleg felhörpölsz némi kombuchát, ne lepődj meg, ha optimistább, nyugodtabb és energikusabb leszel.

49275647 - fermented cabbage - sauerkraut with herbs and spices on the wood background

4. Segítenek a fogyásban

Nos, ezek a jótékony baktériumok vannak annyira jótékonyak, hogy nemcsak jókedvűek leszünk tőlük, hanem az étvágyunkat és a nassolási vágyunkat is egészséges mederben tartják. A bélflórát felépítő mikroorganizmusok ugyanis amellett, hogy befolyásolják, hogy milyen gyakran vagy éhes, arra is hatással vannak, hogy milyen ételeket kívánsz. Ha felborult az egyensúly, sokkal inkább sóvárogsz majd a zsíros, cukros egészségtelen fogások után. A probiotikumokat tartalmazó ételekkel azonban sikerrel veheted fel a harcot a nem kívánatos baktériumok ellen, ergo gyorsabban fogyhatsz.

5. Megszépítenek

Egyre nagyobb trend a szépségápolásban a probiotikus ételek fogyasztásának hirdetése, melyek azáltal, hogy javítják az emésztésünket, a bőrünket is megszépítik. A bélrendszer és a bőr állapota nagyban összefügg – nem véletlen, hogy a bélben zajló gyulladásos folyamatok a rosacea és az ekcéma első számú okozói. És az sem meglepő, hogy a napokig tartó karácsonyi lakmározások után több pattanás jelenik meg az arcodon. A cukor például gyulladáskeltő anyagokat tartalmaz, mely a belekben okoz először problémát, jelei azonban a bőrödön (akné formájában) szinte azonnal megmutatkoznak. Ugyanígy, ha a bélrendszered egészséges, a bőröd is tiszta, üde és makulátlan lesz.

Wellness Cafe tipp: Ha egyik probiotikus étel sem a fogadra való, szedhetsz probiotikumot étrend-kiegészítő formájában is. A pozitív hatásait pár hét elteltével érezni fogod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X