Főoldal > EGÉSZSÉG > 6+1 tuti tipp, hogy elkerüld az ünnepek alatti súlygyarapodást

6+1 tuti tipp, hogy elkerüld az ünnepek alatti súlygyarapodást

hízáskajakalóriakarácsonymenü
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen hagyományos karácsonyi menü 3000 kalóriát is tartalmazhat? Ez a szám elsőre hihetetlennek tűnik, azonban az ünnepi fogások kétségtelenül a legdurvább kalóriabombák.

Már csupán két vékony szelet bejgli 500 kcal-t tartalmaz, ráadásul a 3000 kcal-ba még nincs beleszámolva az alkohol, amely a baráti, a céges, de még a családi eseményeken is szépen csúszik. Nemcsak diétázóként gyűlhet meg a bajod a rengeteg finomsággal – valljuk be, ez az időszak a súlytartásnak sem kedvez. Tippjeink segítségével azonban bűntudat és plusz kilók nélkül élvezheted az idei ünnepeket.

1. Ne érkezz éhesen!

Te is azok közé tartozol, akik egész nap szinte semmit sem esznek, hogy a céges bulin vagy a családi vendégségben nyugodtan dőzsölhessenek? Pedig a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha korgó gyomorral érkezel. Nyugodtan egyél aznap egy normál reggelit és ebédet, sőt a késői vacsora elé egy kisebb uzsonnát is beiktathatsz. A legjobb, ha fehérjében és rostban gazdag ételt eszel, ezek ugyanis sokáig laktatnak, ugyanakkor szinte elenyésző kalóriát tartalmaznak. A cottage cheese, a görög joghurt és a főtt tojás is tökéletes választás köztes étkezésre, de akár zöldséghasábokat is nassolhatsz humuszba mártogatva. Így garantáltan nem eszed majd túl magad este, és az ételek helyett a számodra fontos emberekkel töltött minőségi időre tudsz koncentrálni.

2. Tudd, hogy minden falat számít!

Egy kis brie sajt fügével bemelegítésnek, egy pohár tojáslikőr, egy kis pogácsa az alkoholhoz, és még sehol sincs maga a vacsora. Ismerős? Nem is hinnéd, hogy ezek a „kis extrák” mennyi kalóriát jelentenek. Kerüld messzire őket, így akár 1500 kalóriát is könnyedén megspórolhatsz!

3. Lesd meg előre a menüt!

Ha étterembe kapsz meghívást, célszerű előre megnézni a menüt, és kiválasztani azokat az ételeket, amiket fogyasztani fogsz. Tedd le a voksod egy-két kedvencedre, amiket szívesen ennél, ugyanakkor nem a leghizlalóbb fogások a kínálatból. Így garantáltan nem csábulsz el a melletted levő szuperegészségtelen ételére.

4. Tekintsd meg a svédasztal teljes kínálatát!

Svédasztalos vacsorára vagy hivatalos? Mielőtt rávetnéd magad az összes elérhető finomságra, tegyél egy sétát a teljes kínálat körül. Döntsd el, hogy a széles palettából mi az, amit valóban szívesen megkóstolnál, és ragaszkodj ehhez. A kiválasztott ételeket lassan eszegesd, és hagyd ki a felesleges újabb köröket, amelyek már nem az étvágyad csillapítására szolgálnának, csak rengeteg plusz és felesleges kalória bevitelére.

5. Sajátítsd el a tudatos étkezést!

A tudatos étkezésnek számos haszna van, segítségével többek között elkerülhető a túlevés, így rengeteg kalória spórolható meg általa. Decemberben amúgy is célszerű a kapkodás helyett lelassulni, amelyhez remek gyakorlás a tudatos evés. Ahelyett, hogy gyorsan befalnád az ünnepi menüt, fókuszálj a színére, az állagára, az illatára és az ízére is. Így élménnyé és élvezetté válik az evés, miközben hamarabb jól is laksz.

Top view of group of friends raising a toast post lunch. High angle view of happy men and women celebrating at home with red wine. Close up shot of friends toasting glasses of red wine in a party.

6. Hagyd ki a koktélokat!

Az alkohol üres kalória, ráadásul már egyetlen grammjában 7 kcal rejlik. Emellett növeli az étvágyat, és messzire űzi a kontrollt. A legveszélyesebbek mégis a koktélok, amelyek a hozzáadott cukros gyümölcslevekkel, krémes likőrökkel és szirupokkal valódi kalóriabombának számítanak. Érdemes messzire kerülni őket, és helyettük egy pohár száraz vörösborral leöblíteni a vacsorát.

+1. Engedd el a bűntudatot!

Végezetül, hogy nem úgy sikerült az este, ahogy tervezted, mert a kitűzött célnál valamivel több egészségtelen, kalóriadús ételt vettél magadhoz, a legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod ezt, és nem ostorozod magad érte. Egyetlen este miatt nem dől össze a világ, holnap új nap kezdődik, amikor visszatérhetsz a megszokott, gyümölcsben, zöldségben és fehérjében gazdag étrendedhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X