Főoldal > wellness > Ezért kívánsz édességeket, ha menstruálsz

Ezért kívánsz édességeket, ha menstruálsz

cukordiétaédességéhségfogyáshízásmenstruációmenzesznassolás
0 0

Írta:

Amint megjön a havid, falod a csokikat, a chipseket és a habos sütiket? Ne aggódj: mindez okkal történik, és nem fogja tönkretenni a diétádat!

Minden nőnél havonta egyszer elérkezik az a pont, amikor nem tud tovább parancsolni az étvágyának és bűnözni kezd a csokik, a kekszek, a fánkok és a finomabbnál finomabb sütemények elfogyasztásával. Justine Roth dietetikus szerint azonban ez teljesen normális, sőt, így van rendjén.

Menstruáció közben a női test különböző hormonális változásokon megy keresztül: a hormonok például a fejük tetejére állnak, a hangulat állandóan ingadozik, ahogyan a fizikai aktivitás mértéke is jellemzően csökken. Mindez elősegíti azt, hogy a nők megkívánják azokat az ételeket is, amit az átlagnál kevesebbet fogyasztanak: ezek jellemzően az édességek és a sós ropogtatnivalók.” – mondja a dietetikus szakértő, aki állítása szerint önmagán is észrevette, hogy több édes-sós finomságot eszik a saját menstruációjakor.

A dietetikus állítása egyébként nem alaptalan: tudományos kísérletek sokasága is bebizonyította már, hogy a nők több édességet esznek a piros napjaikon. A Plos One tanulmánya szerint például az amerikai nők több, mint 50 %-a kívánja a tejcsokoládékat a menstruációja közben, amiből jellemzően 5-6 kockát fogyasztanak el.

33804035 - black woman making a mess eating a huge fancy dessert

Ezt azzal is lehet magyarázni, hogy a kakaó rendkívül gazdag magnéziumban, ami jelentősen megkönnyíti a nehezebb napokat, viszont a szupermarketekben árult tejcsokoládék nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű kakaót, amelynek ásványi anyagaik hatással lennének a női szervezetre.

A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládék ezzel ellentétben bizonyítottan javítják az életkedvet, csökkentik a migrént és az alhasi fájdalmakat, valamint megemelik a vércukorszintet is, ami rengeteg nőnél okoz problémát a menstruáció közben.

A kísérletek eredményei viszont nem adnak okot az aggodalomra: akkor sem fogsz meghízni, ha havonta pár nap kicsit elengeded magad és azt eszed, amit megkívánsz – persze csak akkor, ha a többi nap tartod a mértékletességet és egészséges életmódot élsz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
17 órája 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
tegnap 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.