Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 szuperétel puffadás ellen

9 szuperétel puffadás ellen

egészségegészséges táplálkozásélelmiszerételekhaspuffadáspuffadáspuffadt
0

Írta:

Gyakran küzdesz bélfájdalmakkal? Felejtsd el a pirulákat – fordulj a természethez! A következő zöldségek és növények segítségével könnyen elhagyhatod a savmegkötő gyógyszereket!

1. Spárga

Már az ókori görögök és a rómaiak is spárgát ettek hasfájásra. Bélnyugtató hatását a benne lévő aminosavaknak köszönhetjük, melyek kihajtják a felesleges, felgyülemlett vizet és méreganyagokat a bélcsatornákból. 

2. Cékla

Antioxidánsai megvédenek a külső szabadgyökök támadásától, emellett a cékla remekül szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, a benne lévő színfokozó betaninok pedig méregtelenítenek, valamint a máj anyagcsere-folyamatainak optimális működésében segítenek.

Fresh beet on wooden background

3. Vörös káposzta

A benne lévő antociánoknak köszönhetően az egyik legjobb méregtelenítő zöldségként tartják számon a szakértők, ráadásul kitűnően szabályozza a testünk vízháztartását, ezért gyakran építenek köré étkezési terveket és diétákat is. Fogyókúrázóknak kötelező!

4. Zeller

Hippokratész, az ókori görög orvostudomány nagyja fedezte fel, hogy a zeller kitűnően megszabadítja a testünket a bélgázoktól, a felesleges víztől és méreganyagoktól – ezt egyébként a mai kutatók is alátámasztották, annyit hozzátéve, hogy a zöldségben lévő ftalid vegyületnek köszönhető a jótékony hatás.

5. Vörös áfonya

Az amerikai rezervátumokban élő indiánok a mai napig vörös áfonyával gyógyítják a puffadás és a bélsav-termelődés okozta ínyproblémákat, míg a nőgyógyászok húgyúti betegségek orvoslására is javasolni szokták a fogyasztását. Egy próbát mindenképpen megér!

6. Uborka

Nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is szépít: a benne lévő szilikon és kén közvetlenül stimulálja a májat, ezáltal pedig fokozza annak tisztító működését. Nem csoda, hogy sok uborkalevet szoktak javasolni a méregtelenítő kúrák alatt!

45665930 - portion of fresh and healthy cucumbers (close-up shot)

7. Fokhagyma

Nem kedveled az erős szaga miatt? Nagy kár, hiszen a fokhagyma pont ezért rendelkezik béltisztító tulajdonságokkal! Az allicin kénes vegyülete mindezek mellett antioxidánsként is képes hasznosulni, ezért a felesleges savtermelődés miatt sem kell aggódnunk!

8. Petrezselyem

Nemcsak fűszernövényként szuper, hanem teaként fogyasztva is! A legújabb kutatások szerint teafőzetként való fogyasztása segíti a májban való só és kálium felszívódását, ami miatt nagyobb húgyhólyaggal fogunk rendelkezni. Ez azért jó, mert így az anyagcserénk is felgyorsul, a gyomorpuffadásra pedig esélyünk sem lesz!

9. Dinnye

92%-os víz- és magas káliumtartalmával, valamint a benne lévő sok aminosavval az egyik legdiétásabb gyümölcsként tartják számon a dinnyét – a fent említett tulajdonságai miatt ráadásul a felesleges vizet is remekül kihajtja a szervezetünkből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X