Főoldal > EGÉSZSÉG > A B12-vitamin injekció tényleg segít a fogyásban?

A B12-vitamin injekció tényleg segít a fogyásban?

B12-vitamindiétafogyásvitamin injekció
0

Írta:

A Hollywoodi diéták csak jönnek és mennek, szinte lehetetlen lépést tartani velük. A B12-vitamin injekció azonban kiemelkedik a különböző sztártrendek közül, hiszen már első hallásra igen egészségesnek tűnik.

Ráadásul nem mások tették le mellette a voksukat, mint Katy Perry, Rita Ora és Justin Timberlake. De vajon tényleg hatékony módszer a plusz kilók leadására?

Mi is az a B12-vitamin injekció?

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Fő forrásai a húsok, a halak, a tojás, a tej és a különböző tejtermékek. Kulcsszerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében, a vörös vérsejtek termelődésében, illetve megakadályozza a vérszegénység kialakulását is. Ezenkívül aktívan részt vesz az anyagcsere folyamatokban.

A napi ajánlott B12-vitamin szükséglet, férfiaknál és nőknél egyaránt, 2,4 mcg. Hogy miért nem elegendő táplálék-kiegészítővel fedezni Hollywood szerint? Az injekció ugyanis hatalmas dózisban tartalmazza a B12-vitamint, egy adagjában 1,000 mcg található. Általában nővér adja be, de az inzulinhoz hasonlóan akár önmagunknak is beszúrhatjuk.

Milyen hatása van a B12-vitamin injekciónak?

Az injekciót éltetők általában magasabb energiaszintről, gyorsabb anyagcseréről és eredményes fogyásról számolnak be. Eredetileg azonban súlyos vitaminhiányban szenvedőknek adják (általában vegánoknál áll fenn, vagy olyanoknál, akiknek az étrendje kevés húst tartalmaz), illetve ciánmérgezés ellen használják. Az injekció szintén javasolt lehet azok számára, akik súlyos vérszegénységben szenvednek. Gyomorszűkítő műtéten átesett páciensek is gyakran kapják, hiszen ez a beavatkozás rontja a B12-vitamin természetes felszívódását. Hiányállapot esetén tehát igen hasznos, de az orvosok szerint nem arra való, hogy felpörgesse az anyagcserénket.

Foods Highest in Vitamin B12 (Cobalamin). Healthy eating

Mikor érdemes B12-vitamin injekciót kérni?

Kimutatott B12-vitamin hiánya, vegán étrend esetén vagy gyomorszűkítő műtét után érdemes lehet injekciókúrát beiktatni, természetesen csak és kizárólag a kezelőorvosunk ajánlásával. Ha azonban a fentiek nem érintenek minket, egyáltalán nincs rá szükség, sőt még vitamintablettára sem.

Lehet-e túladagolni a B12-vitamint?

Mivel az injekció magas dózisban tartalmaz B12-vitamint, így joggal felmerül a kérdés, mi történik, ha túladagoljuk. Szerencsére vízben oldódó vitaminként nem lehet túltolni, naponta kell belőle pótolni a szükséges mennyiséget. A felesleg pedig a vizelettel együtt távozik. Ritka esetben azonban az injekció irritációt válthat ki, illetve nem megfelelő higiénia esetén, fertőzés jelentkezhet.

Összegzés

A B12-vitamin injekció tehát nem fogyókúrás csodaszer. Alkalmazását csak abban az esetben célszerű felvetni háziorvosunknál, ha kimutatott hiányállapot lépett fel a szervezetünkben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X