Főoldal > wellness > Folyton megy a hasad? Ezek lehetnek az okai

Folyton megy a hasad? Ezek lehetnek az okai

bélbetegségemésztésfájdalomfogyásgyógyulásgyulladáshashasmenés
0 0

Írta:

A hasmenés sokak életét megkeserítheti, hiszen vannak, akiknek ez folyton visszatérő probléma. Ha te is szinte állandóan szenvedsz ettől a kellemetlen tünettől, ne nyugodj bele, hanem vizsgáltasd ki magad, hiszen számtalan ok húzódhat meg a háttérben.

Persze sokaknál csupán az a probléma, hogy az átlagosnál gyengébb gyomorral rendelkeznek, és egy-egy nehezebb vacsi után sűrűbben kell látogatniuk a mellékhelyiséget. Ez még nem jelent nagy problémát, egész egyszerűen jobban oda kell figyelned, hogy milyen élelmiszereket fogyasztasz, mekkora adagokban. Egy-két hígabb széklettel még nem kell azonnal orvoshoz szaladnod, viszont ha ez a probléma gyakorlatilag állandósult (két hétnél hosszabb ideje tart), irány egy alapos kivizsgálás.

Ételallergia

Nagyon gyakori, hogy valamilyen ételallergia, ételintolerancia állhat a folyamatos hasmenés hátterében. Nagyon gyakran problémát okoz a tojás, hal, szója, mogyoró és a tenger gyümölcseinek emésztése. Talán mégis a lisztérzékenység az, ami mostanság nagyon sokak életére hatással van. A hasmenés ebben az esetben egy túlérzékenységi reakció, amit felszívódási zavar okoz. Gluténmentes diétával a betegek teljesen panaszmentesek lehetnek.

Irritábilis bél szindróma

Igen sokakat érint ez a betegség, és mivel a vizsgálatok szervi eltérést nem mutatnak, így először nehezen behatárolható, hogy mi is lehet igazából a probléma. Még erőteljesebbek lehetnek a tünetek (hasmenés, hányás, vérzés, láz, súlyvesztés), ha a beteg stresszes életet él.

35691139 - close-up of woman on toilet in morning.

Bélgyulladások

A hasi fájdalommal és hasmenéssel járó panaszok sok esetben gyulladásos bélbetegségekre utalnak. Ezek közül a Crohn-betegség az egyik leggyakoribb. Szinte minden esetben fiatal felnőttkorban alakul ki, és aktív-nyugalmi szakaszok váltakozásával jár. Biztos diagnosztizálásához nem kerülhető ki a vastagbél tükrözése.

Emésztési zavarok

Ha az emésztőrendszerbe jutott étel lebontása nem valósul meg hiánytalanul, akkor a vastagbélbe érve a bélflórát alkotó baktériumok folytatják a lebontást, ami fokozott gázképződéssel és székletürítéssel jár. Ez előfordulhat akkor, ha kevés az emésztőenzim, de akár laktózintolerancia fennállása esetén is.

A vastagbél megbetegedései

A vastagbél polipok, illetve a vastagbél daganatos megbetegedései szintén okozhatnak hasmenéses tüneteket. A bélben lévő polipok és daganatok ugyanis olyan elzáródásokat okozhatnak, amelyek megakadályozzák a szilárd széklet továbbhaladását, így csak híg székletként tud távozni a salakanyag. Ez főként az idősebb korosztályt érinti.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.