Főoldal > EGÉSZSÉG > Tisztázzuk a dolgot: mi az a PMS?

Tisztázzuk a dolgot: mi az a PMS?

menstruációPMSpremenstruációs szindróma
0

Írta:

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a menstruáló nők nagy részét érinti valamilyen formában. Sokaknál csak testi tünetekkel jelentkezik, másoknál a testi és lelki tünetek egyaránt felmerülnek. De mi is a PMS? Utánajártunk!

A női ciklus két fontos résztvevője a petefészkekben termelődő két hormon, az ösztrogén és a progeszteron. Mennyiségük a ciklus egyes szakaszaiban eltérő, de a menstruációt megelőző napokban mindkét hormon szintje lecsökken. Ilyenkor jelentkeznek a PMS-re jellemző tünetek.

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60%-a biztosan szenved a PMS tüneteitől. De szerencsére kevesen vannak, akik a súlyosabb megjelenési formája, a PMDD (premenstruációs diszfóriás betegség) tüneteit tapasztalják magukon.

30786086 - cropped image of young woman using calendar on digital tablet at home

Mindkét esetre jellemző tünetek:

·     alvászavar,

·     fáradtság,

·     érzékenység,

·     kimerültség,

·     étkezési szokások változása (kívánósság vagy éppen étvágytalanság),

·     idegesség,

·     a harag, a düh, az ingerültség és a folyamatos bosszankodás.

A legsúlyosabb esetben (tényleg csak a menstruáló nők 2-3%-ánál) a PMDD lelki instabilitáshoz, agresszióhoz vagy komoly depresszióhoz vezet, és állandó szorongás alakulhat ki a havonta visszatérő tünetek miatt.

Kétségtelen tény, hogy a PMS tünetei általában a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek, de addig nemcsak az érintettek, hanem környezetük életét is felforgathatják a menzesz előtti nehéz napok.

Mit tehetünk? A PMS kezelése

A PMS tünetei egyénenként más és más formában jelentkezhetnek, ezért a kezelésük is személyre szabott. Vannak, akiknél indokolt és hatásos lehet az orvos által javasolt hormontartalmú gyógyszerek alkalmazása, de a változatos tünetek kezelésére alkalmazhatunk tünetenyhítő szereket is, mint például gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, feszültségoldót vagy altatót.

53771588 - young woman with stomach ache lying on bed

További tippek, bevált praktikák a PMS ellen

Kerüld a stresszhelyzeteket!

Az idegesség és a szorongás rossz hatással van a női hormonokra. A mozgáson kívül egy forró fürdő vagy egy kellemes masszázs is segíthet abban, hogy kicsit ellazulj és oldd a stresszt.

Egyél kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket!

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Vedd fel a harcot gyógynövényekkel

A cickafark, illetve a belőle készült tea a menstruációval járó görcsök enyhítésében tehet jó szolgálatot. A barátcserje termésének kivonata pedig egyidejűleg a PMS több testi és lelki tünetét is csökkentheti. Nyugtalanság, ingerlékenység esetén vessük be a jó öreg citromfűteát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X