Főoldal > wellness > Ezért ne tartsd az olajat a sütő mellett!

Ezért ne tartsd az olajat a sütő mellett!

egészségélelmiszerfőzéskonyhaolajolívaolajsütéssütő
0 0

Írta:

Minden konyhában megtalálható, de a legtöbben rossz helyen tárolják.

A borral ellentétben az olajfélék nem nemesednek, ezért a legjobb, ha olyan helyet keresünk nekik, ahol biztonsággal tárolhatjuk ezeket.

Az olajok felbontva 6 hónapig, bontatlanul pedig 2 évig is elállhatnak. Tehát érdemes egy kézre álló, jól kigondolt helyre tenni őket – annál is inkább, mert nem megfelelő tárolás mellett minőségüket is sokkal rövidebb ideig őrzik meg!

55266418 - close up image of cooking chicken nugget tempura in deep fry

A szakértők szerint, ha meleg és világos helyen – mondjuk a konyhapulton vagy a sütő mellett – tartjuk az étolajat, az pár héten belül ecetes, savas ízű lesz. Ez pedig a leggondosabban elkészített ételeket is képes elrontani. Épp ezért, az a legideálisabb, ha a garázsban, a pincében vagy egy olyan zárt helyen (14-18 °C között), tároljuk az olajféléket, ahol nem érheti őket sem fény, sem pedig meleg levegő.

Igaz ez az extra szűz olívaolajra is, ami drágább, viszont különleges íze miatt sokunk kedvence. Ennek az olajfélének a tárolására sem árt odafigyelni, illetve azt se felejtsük el, hogy sem sütéshez, sem pedig főzéshez nem javasolják alacsony füstpontja és az ebből keletkező rákkeltő anyagok miatt.


További cikkeink a témában