Főoldal > EGÉSZSÉG > A kamillatea 10 jótékony hatása

A kamillatea 10 jótékony hatása

kamillakamillateatea
0

Írta:

A világ egyik legkedveltebb gyógyteája nemcsak nagyon ízletes, hanem számos jó hatással is bír. Többek között a következő pozitív hatásokat tapasztalhatod magadon egy-egy bögrényi finom forró tea után.

1. Csökkenti a depressziós tüneteket

Megdöbbentő, de egy amerikai kutatás szerint a kamillateát rendszeresen fogyasztók nagyobb önbizalommal, több életkedvvel és kevesebb szorongásos tünettel rendelkeznek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak ilyen teát.

2. Stresszmentesít

A kamilla fokozza a nyugodtságot, csökkenti az éberséget és a körülöttünk lévő stresszzaj-szintet, ami miatt kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk.

3. Álmosít

Hipnotikus tulajdonságai miatt az átlagosnál sokkal hamarabb elalszunk tőle, ezért ha insomniában (álmatlanságban) szenvedsz, még a gyógyszertárakban kapható altatók szedése előtt próbáld ki!

4. Erősíti az immunrendszert

Egy új kutatás szerint napi 5 bögre kamillatea növeli a szervezetünkben lévő antibakteriális tulajdonságokat, ami nem is csoda, mert a kamilla magas antioxidánstartalmú virága bizonyítottan elűzi a vírusokat és véd a betegségek ellen.

5. Optimalizálja a hiperglikémiát

A hiperglikémia (azaz a magas vércukorszint) egyre több embert érint, ezért különösen jó hír, hogy a kamillatea rendszeres fogyasztása csökkenti a diabétesz veszélyét.

6. Elűzi a náthát

Gőzét az orrodon beszívva percek alatt kidugítja az orrodat és kisöpi a kártékony bacikat – ha egyszer kipróbálod, mindig ez lesz a megfázás elleni fegyvered!

7. Méregtelenít

Már nagyanyáink is tudták, hogy a gyulladáscsökkentő hatású kamilla a gyomorfájásra, a hasmenésre és a savtúltengés csillapítására is egyaránt jó. Ezért ha hasi diszkomfortod van, mindenképpen készítsd egy kis teát!

8. Oldja a görcsöket

Természetgyógyászok elsőszámú titkos receptje, ha a menstruációs görcsök azonnali csillapításáról van szó – csak arra ügyelj, hogy mindig melegen fogyaszd el a megfőzött teát!

9. Szebbé teszi a bőrt

Nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is kiválóan szuperál a kamillatea: borogatásként használva csökkenti a májfoltok, az aknék, a gyulladások és az apróbb mitesszereket mennyiségét, ezért drága krémek helyett is megéri használni!

10. Elmulasztja az ekcémát

Egy friss kutatás szerint a kamillateás meleg fürdő 60%-kal alaposabban elmulasztja az ekcémás kiütéseket, mint a 25%-os hydrocortisone tartalmú kenőcsök! 

Jótékony tulajdonságai ellenére a kamillának is vannak mellékhatásai, ezért ha fogyasztása után hányingert vagy fokozott vizelési ingert érzel, borogatás közben pedig a bőr kipirosodását, megdagadását, esetleg viszketését tapasztalod, azonnal hagyd abba a használatát.

Mindezek mellett a kamillatea fogyasztása gyermeknek, várandósoknak, valamint bizonyos gyógyszerek szedése mellett sem ajánlott. Ezért inkább konzultálj a körzeti orvosoddal, ha ki szeretnéd próbálni ezt a gyógynövényt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X