Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 ok, amiért imádd a ribizlit

8 ok, amiért imádd a ribizlit

egészséggyümölcsribizli
0

Írta:

A nyár legmenőbb gyümölcse nemcsak szuper ízletes, hanem rendkívül egészséges is.

A ribizli szépíti a bőrt

A B- és C vitaminban gazdag piros kis bogyók rendkívül jótékony hatással vannak a bőrre, mert a bennük található antioxidánsok feltöltik  mélyebb ráncokat, halványítják a látható redőket és megakadályozzák a bőr mélyebb rétegeinek elváltozását.

Well&Fit-tipp: Ezek a vitaminok már önmagukban is elősegítik a bőr regenerálódását, tehát napfény által okozott leégések ellen is bátran szedd őket.

A ribizli támogatja az immunrendszert

Magas C-vitamin tartalma miatt a  ribizli erősíti, óvja és ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusos, gombás és bakteriális fertőzések ellen. A piros bogyós gyümölcsökben lévő C-vitamin egyébként allergiák ellen is rendkívül jól véd, tehát csípések és marások ellen is ajánlott fogyasztani a ribizli levét.

A ribizli enyhíti a székrekedést

100 gramm ribizli a napi ajánlott rostbevitel 16%-át tartalmazza, ezért székrekedés ellen is kiválóan alkalmazható. Ez azért lehetséges, mert az élelmi rostban gazdag ételek a gyomorba érve felszívják magukat vízzel, ami fizikailag enyhíti a székrekedés okozta kellemetlenségeket.

A ribizli erősíti a szívet

A ribizli híresen jó „szíverősítő” gyümölcs: a benne lévő nagy mennyiségű kálium ugyanis fontos szerepet játszik a kardiovaszkuláris (azaz a szívet és az érrendszert is érintő) egészségben, ami leginkább a vérnyomás csökkentő hatásában mutatkozik meg.

A ribizli csökkenti a vércukorszintet

A ribizli édes íze ellenére hatékonyan csökkenti a vérben lévő cukor szintjét. Alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a ribizliben található cukor csak minimális mértékben emeli meg a vércukorszintet, ezáltal pedig elkerülhető(bb) lesz számodra az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség.

A ribizli ellenállóbbá teszi a csontokat

Nemcsak a banán jó a csontokra, hanem a ribizli is. A benne található K vitamin ugyanis káliumként hasznosul a szervezetben, aminek köszönhetően ellenállóbb és erősebb csontokkal leszünk gazdagabbak!

A ribizli segít a fogyásban

Egy csésze (azaz 100 gramm) ribizli mindössze 63 kalóriát tartalmaz, ami miatt dobogós helyet érdemel ki a fogyókúrás gyümölcsök között. A piros bogyókban mindemellett a zsír is igen kevés, ezért a szakértők az egyik legideálisabb nyári zsírégető ételként tartják számon.

A ribizli gyorsítja az anyagcserét

Nemcsak kedvező kalória- és zsírtartalma, hanem a benne lévő magnézium mennyisége is igencsak szemkápráztató a fogyókúrázók számára. A természetes formában bevitt magnézium ugyanis fokozza az anyagcserét és a zsírégetés, ami miatt még könnyebben meg tudok válni a felesleges kilóktól.

Ha még több egészséges (és fogyasztó) hatású gyümölcsről olvasnál, ne habozz tovább, kattints ide!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X