Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legegészségesebb fűszernövény

Az 5 legegészségesebb fűszernövény

egészségegészséges étkezésfűszernövény
0

Írta:

A következő fűszerek és gyógynövények garantáltan felturbózzák az egészségedet.

A legtöbb fűszer- és gyógynövény nemcsak jótékony tulajdonságokkal bír, hanem rendkívül ízletes is – most összegyűjtöttük neked a leghatásosabbakat!

Menta

A gyulladáscsökkentő és antiallergén hatású mentát ételekbe, italokba, cukorkákba és rágógumikba egyaránt szokták rakni, ami nem is csoda: frissítő íze miatt az egyik legkedveltebb fűszernövény. A szakértők szerint különösen hatásos megfázásos, bakteriális és gombás megbetegedések esetén, ráadásul köhögés és gyomorrontás esetén is bevethető.

Bazsalikom

Az Indiában nagy népszerűségnek örvendő bazsalikomot allergia és bőrproblémák ellen szokták alkalmazni – a legújabb kutatások szerint pedig a májgondokat és az asztmát is lehet vele kezelni. Mindezek mellett immunerősítő tulajdonsággal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy növeli a vérben lévő immuncellák mennyiségét. Tésztás ételek fűszerezésére nagyon ajánlott.

Rozmaring

Már az ókori Görögországban is használták a rozmaringot az agyi funkciók fejlesztésére, azóta pedig kiderült, hogy az Alzheimer-kór ellen is hatékonyan véd – de nem csak ez az egyetlen jó benne. A friss rozmaringban az A-, a B6-, valamint a C-vitamin is nagy mennyiségben fordul elő, akárcsak a folsav, a mangán, a kalcium és a vas – tehát az egész szervezetre, külső-belső egészségre jótékony hatással van. Főként saláták és olajok fűszerezéséhez javasolják a szakácsok.

Kakukkfű

Erős íze miatt kevesen szeretik, pedig az influenzás és náthás megbetegedések elleni első számú gyógynövényként híresült el.  Tele van A- és C-vitaminnal, hatékonyan véd a nátha ellen, elmulasztja a köhögést, tisztítja a nyálkahártyát, valamint kiűzi a testben lévő méreganyagokat is. Forrázatából kitűnően lehet teát készíteni, de saláták és meleg ételek ízesítéséhez is használják.

Koriander

Növénye és magja egyaránt kedvez az egészségnek: legújabban például az derült ki, hogy a benne lévő antioxidánsok csökkentik a koleszterinszintet. Leginkább növényalapú ételek és gyümölcskoktélok fűszerezésére használják, de különböző saláták kedvelt összetevője is lehet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X