Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre figyelmeztet az alhasi fájdalom

Erre figyelmeztet az alhasi fájdalom

alhasi fájdalompetevezeték
0

Írta:

Az alhasi problémák hátterében gyakran nőgyógyászati probléma áll – mikor gyanakodjunk peteveteték tágulatra, és hogyan kezelhető? A szakorvos válaszol.

Az alhasi fájdalmak igen sok problémát jelezhetnek, ám nőknél gyakran nőgyógyászati gondra hívják fel a figyelmet. Amennyiben főleg a has oldalára koncentrálódik a fájdalom, úgy meglehet, hogy petevezeték(ek) tágulata okozza a panaszt. A kórképről és kezeléséről dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászát kérdeztük.

Petevezeték tágulat az erős hasi fájdalom hátterében

A petevezetékek a petefészkeket kötik össze a méhhel. Ovuláció során ezen keresztül halad a petesejt a méh ürege felé.

A petevezetőket érintő leggyakoribb zavar a vezető(k) elzáródása, illetve azok tágulata (hydrosalpinx), amit a petevezetők krónikus gyulladása okoz. Ez utóbbi esetben a petevezetékben folyadék halmozódik fel, (mely lényegében gyulladásos izzadmány), így az kitágul.. Erre nagyfokú fájdalom hívja fel a figyelmet, ám olykor van, hogy tünetszegény az állapot. Az akut gyulladás következtében a petevezeték elzáródhat, így van, hogy meddőségi kivizsgálás részeként derül fény a problémára. A diagnosztikájában nagy szerepe van az ultrahangnak (hüvelyi, hasi), valamint a sonohisterografia-nak, illetve a laparoszkópiának mivel ekkor jól látható a kitágult petevezető.

A petevezeték tágulat lehetséges okai:

·     Kismedencei gyulladás

·     Endometriózis

·     Intim fertőzés

·     Összenövések

Hogyan kezelhető?

A gyulladás és az elszaporodott kórokozók miatt első körben antibiotikumos terápia indokolt, illetve endometriózis fennállása esetén annak terápiája. Jó esetben ennyi elegendő is a gyógyuláshoz, ám gyakoribb, amikor laparoszkópiás műtétre kerül sor, melynek során eltávolításra kerül az érintett petevezeték- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza. Amennyiben ez mindkét petevezetéket érinti, úgy családalapításkor csakis IVF (lombik) eljárás jöhet számításba. Ha petevezető elzáródás tapasztalható, úgy HYCOSY/ HSG-re (a petevezeték kontrasztanyaggal történő átmosására) van szükség, ugyanis ekkor leggyakrabban megnyílik a csatorna (de előfordulhat, hogy nem).

Forrás: Nőgyógyászati Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X