Azt már mindannyian tudjuk, hogy csökkent inzulinérzékenység vagy cukorbetegség esetén nem javasolt a cukor, méz fogyasztása, mivel a vércukorszint normál érték fölé emelkedését okozhatják. Azzal, hogy a cukor helyettesítésére hány lehetőségünk is van, talán nem mindenki van tisztában.
Mit használjunk cukor helyett?
A vércukorszintet kevésbé és lassabban emeli meg a gyümölcscukor (fruktóz) és a cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit), melyek a cukornál ugyan kisebb mennyiségben, de energiát tartalmazó édesítőszerek.
– A fruktóz édességek készítéséhez és befőzésekhez is jól használható. Jó tudni, hogy sütemények készítésénél – mivel hamarabb barnul, mint a cukor – a sütési hőmérsékletet le kell vennünk egy kicsit, emiatt persze megnövekszik a sütési idő. Fruktóz alkalmazása révén a sütemények tovább frissek maradnak, mert a gyümölcscukor megköti a nedvességet.
– A szorbitból – a cukorhoz viszonyítva – majdnem kétszer akkora mennyiség szükséges. Nagyobb mennyiségű fogyasztása azonban könnyen puffadást, hasmenést okozhat. Elsősorban egészséges testtömegű cukorbetegeknek, fruktózból és szorbitból is az ajánlott mennyiség maximum 30-50 g/nap, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe beleszámítva. Túlsúlyos cukorbetegek számára ezek az édesítőszerek nem, vagy csak minimális mennyiségben javasoltak.
– Édesítésre az energiamentesnek tekinthető intenzív édesítőszerek és az ezzel készült termékek is nagyszerűen beválnak. A sztívia gyógynövény kivonatát, mint természetes, energiát nem tartalmazó édesítőszert egyaránt fel lehet használni italokhoz, salátákhoz, süteményekhez, mivel a magas hő ellenére is (198 fokig) megtartja ízét. A sztíviával készült süteményhez 20 dkg liszthez kb. fél kávéskanál sztívia port javasolt adagolni, és érdemes a sütőpor mellé egy késhegynyi szódabikarbónát is keverni, hogy a sütemény a cukorral készült süteményhez hasonlóan „feljöjjön”. Tavaly óta az EU-ban is engedélyezett a használata, így most már az élelmiszergyártó cégek is használhatják ezt a kalóriamentes és természetes édesítőszert, érdemes ezért idén a termékek címkéjén keresni a sztíviát, mint édesítőt.
Szív- és érrendszeri betegségek
Cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés, túlsúly és elhízás következtében megnőhet a vér triglicerid-szintje, ami a koszorúér-betegség egyik kockázati tényezőjének számít. Magas trigliceridszint esetén kerülni kell az édesítésre használt cukrot, és az ezzel készült élelmiszereket:
– cukorral, mézzel, fruktózzal készült finompékárukat: kakaós csigát, lekváros táskát, búrkiflit;
– cukorral, fruktózzal készült tejkészítményeket, tejdesszerteket;
– cukorral, mézzel, fruktózzal készült üdítőket.
Cukor helyett szükség esetén mesterséges és természetes édesítőszerek használhatóak, valamint ezekkel készült élelmiszerek, light üdítőitalok fogyaszthatóak.
Gyulladásos bélbetegségek – cukorstop?
A bél krónikus gyulladásos megbetegedései esetén (pl. Crohn-betegségben, ahol a gyulladás a szájtól a végbélig bárhol előfordulhat, illetve colitis ulcerosában, azaz fekélyes vastagbélgyulladásban) a cukrok mennyiségét gyakran csökkenteni kell. A cukor fogyasztása tovább fokozhatja a betegséggel járó kellemetlen hasmenést. A cukor-mentesen összeállított étrend azonban csak erős hasmenés idején szükséges. Tünetmentes és tünetszegény időszakban érdemes inkább a változatosságra törekedni.
Édesítőkkel a szép fogakért
A fogak lepedékein megtelepedő baktériumok az ételekben és italokban található szénhidrátok lebontása során savakat állítanak elő, melyek hatására a fogzománc sérülékenyebbé válik. Leginkább azok az ételek és italok okozhatnak fogszuvasodást, amelyek hosszabb időt tartózkodnak a szájban (pl. a tapadós édességek: keksz, babapiskóta, sütemények), illetve amelyeket sokáig majszolunk, szürcsölünk. Ilyenkor a mikroorganizmusoknak több idő áll rendelkezésre a cukor lebontásához, így megnő a fogszuvasodás kialakulásának a veszélye. Az édesítőszerrel készült rágógumik kedvezőek lehetnek a fogakra nézve, mivel az édes íz és a rágás egyaránt fokozzák a fogak védelmében nagy szerepet játszó nyálelválasztást, felgyorsítják az ételmaradékok szájból való eltávolítását.
Ne etessük a candida-t
A Candida gomba és az ezzel összefüggésbe hozható tünetek és betegségek (hüvelygombás fertőzés, szájüreg-, nyelőcső candidiázisa, puffadás, hasmenés, stb.) kapcsán a javasolt diéták egyik alapelve, hogy a Candida számára kedvező feltételeket nyújtó szénhidrátfelvételt csökkenteni kell. A Candida elleni diéta hatásosságát állítók szerint a gomba szaporodását elősegítik a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (a cukor bármelyik fajtáját, mézet, juharszirupot) tartalmazó élelmiszerek, ezért javasolják kerülni ezeket, valamint az ezeket tartalmazó desszerteket, tésztaféléket, üdítőitalokat. Megoldás lehet a candida diétát folytató betegek számára a természetes édesítőszerek, például a sztívia használata, így nem kell lemondaniuk az édes ízről sem.
Forrás: MDOSZ
Fotó: Profimedia – Red Dot