Főoldal > AKTUÁLIS > Mégis eredményesebb a gyors fogyás?

Mégis eredményesebb a gyors fogyás?

0

Írta:

Katrina Purcell, a Melbourne-i Egyetem munkatársa tanulmányában összehasonlított egy 12 héten át tartó, heti 1,5 kilogramm súlyvesztéssel járó fogyókúrát egy fokozatosabb, 36 héten át heti 0,5 kilogrammos fogyással járó diétával. Mint elmondta, a körülbelül 100 kilogrammos emberekkel lefolytatott vizsgálat a közhiedelemmel ellentétes eredménnyel zárult: a gyors súlyvesztés hatékonyabb volt a cél elérése érdekében. A gyorsított […]

shutterstock_56989474.jpg ()Katrina Purcell, a Melbourne-i Egyetem munkatársa tanulmányában összehasonlított egy 12 héten át tartó, heti 1,5 kilogramm súlyvesztéssel járó fogyókúrát egy fokozatosabb, 36 héten át heti 0,5 kilogrammos fogyással járó diétával.

Mint elmondta, a körülbelül 100 kilogrammos emberekkel lefolytatott vizsgálat a közhiedelemmel ellentétes eredménnyel zárult: a gyors súlyvesztés hatékonyabb volt a cél elérése érdekében. A gyorsított kúrán lévők 78 százaléka érte el a 15 százalékos testsúlycsökkenési célt a meghatározott időszakaszon belül, míg a mérsékeltebb irányzatot követőknek csak 48 százaléka. A kutató szerint ennek oka pszichológiai, és valahol a motiváció környékén keresendő, hiszen 1,5 kilogramm fogyás nagyobb hajtóerőt jelent, mint 0,5 kilogramm.

Purcell ugyanakkor óvott attól, hogy a drasztikus kalóriamegvonással járó diétába szakember nélkül vágjon bele valaki. Bírálói szerint a tanulmány nagy hiányossága, hogy nem tudható, mi történt a résztvevőkkel a célként kitűzött súly elérése után, nem jelentkezett-e gyakrabban az úgynevezett jojo effektus – az elvesztett testtömeg visszaszedése – a gyorsan fogyóknál. Purcell válasza szerint az utókövetés még zajlik, az eredményre körülbelül három év múlva lehet számítani.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X