Főoldal > AKTUÁLIS > A hónap hőse: Megtanultam örülni a pillanatnak

A hónap hőse: Megtanultam örülni a pillanatnak

0

Írta: and

A betegség gyakran álarcot viselhet, megtévesztő jelekkel egyre távolabb sodorhat a gyógyulástól. Ezt tapasztalta a 37 éves Renáta is, amikor hosszas kezelés ellenére sem javultak a pánikbetegséghez megszólalásig hasonló panaszai. De ő nem adta fel, kitartóan kutatott a megoldás után, aminek köszönhetően mára egészséges. „Tényleg pánik lenne?”  „Felébredtem az éjszaka közepén, és elképesztő sebességgel kalapált […]

A betegség gyakran álarcot viselhet, megtévesztő jelekkel egyre távolabb sodorhat a gyógyulástól. Ezt tapasztalta a 37 éves Renáta is, amikor hosszas kezelés ellenére sem javultak a pánikbetegséghez megszólalásig hasonló panaszai. De ő nem adta fel, kitartóan kutatott a megoldás után, aminek köszönhetően mára egészséges.

„Tényleg pánik lenne?”

 „Felébredtem az éjszaka közepén, és elképesztő sebességgel kalapált a szívem. Eközben megmagyarázhatatlan halálfélelem kerített hatalmába – emlékszik vissza a hat éve kezdődött betegségre Renáta. – Később a legváratlanabb pillanatokban tört rám a rosszullét. Előfordult, hogy autóvezetés közben ért utol. Volt, hogy egy pillanat alatt teljesen legyengültem, ilyenkor mozdulni is képtelen voltam. Amikor orvoshoz fordultam, a diagnózis hallatán megdöbbentem: lelki eredetű panaszok, pánikbetegség és depresszió állhat a háttérben. Hihetetlen, hiszen mindenki optimista, céltudatos embernek ismert! Azonban kénytelen voltam elfogadni a véleményt. Elkezdtem a gyógyszeres kezelést, és szorgalmasan látogattam a pszichiátert.”

 „Éreztem, hogy tévúton járok”

Renáta rosszullétei egyre gyakrabban jelentkeztek, és a gyógyszereknek csupán a mellékhatásait tapasztalta. Természetgyógyászhoz is fordult, de csak átmeneti javulást érzett. Ekkor határozta el a lány, hogy a betegség valódi oka után kezd el kutatni.

„Nyomasztott, hogy a környezetem nem igazán vette komolyan a problémámat. Levert hangulatomat, fokozódó fáradékonyságomat látva a barátaim, rokonaim kijelentették, hogy csupán az unalom uralkodott el rajtam. De én tudtam, hogy tévednek. Új háziorvoshoz fordultam, és az évek óta tartó küzdelem után ez volt a legbölcsebb döntésem. Egy általa rendelt egyszerű vérvizsgálat kimutatta, hogy a pajzsmirigyem nem termel elegendő hormont. Azonnal világossá vált, hogy ez okozta az egekbe szökő pulzusomat, a pánikrohamokhoz hasonló tüneteket. A betegségre leginkább jellemző elhízás, a puffadt arc és a fázékonyság nálam nem jelentkeztek” – meséli Renáta, aki a megfelelő kezelés hatására néhány hét múlva minden panaszáról megfeledkezhetett.

A cikk folytatását keresd a Wellness Magazin augusztus-szeptemberi lapszámában!

Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, melyik nő-típusba tartozol!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X