Főoldal > AKTUÁLIS > Adj, és kérj cserébe valamit!

Adj, és kérj cserébe valamit!

0

Írta:

Világfaluban élünk? Világfalu, így hívjuk újabban a földünket. Telefonnal egy pillanat alatt Amerikába teleportálhatod a hangod, pár órás repüléssel bárhova eljuthatsz, az interneten szinte bármilyen információt megtalálsz, beszélgetsz, vitatkozol, virtuális barátságokat kötsz. Közelebb vagy mindenhez, mint eddig bármikor. De mit is jelent a világfalu kifejezés? Egy közösséget, ahol ismered a közvetlen szomszédodat. Ha segítesz, neked […]

Világfaluban élünk?

Világfalu, így hívjuk újabban a földünket. Telefonnal egy pillanat alatt Amerikába teleportálhatod a hangod, pár órás repüléssel bárhova eljuthatsz, az interneten szinte bármilyen információt megtalálsz, beszélgetsz, vitatkozol, virtuális barátságokat kötsz. Közelebb vagy mindenhez, mint eddig bármikor. De mit is jelent a világfalu kifejezés? Egy közösséget, ahol ismered a közvetlen szomszédodat. Ha segítesz, neked is segítenek, ha megbízható vagy, hiteled lesz a közösségben, sőt még a sarki kisboltban is. Egy közösséget, ahol van kire bíznod a gyermekedet, ha elmennél otthonról, ahol tudtok egymásról, ahol támaszkodhattok egymásra, ahol egy-egy temetésen a fél közösség búcsúzik. Falvakban nincsenek hajléktalanok. Ha mégis, név szerint ismerik, és segítik is őket.

Így aztán nem csoda, ha erős túlzásnak érzed a falu hasonlatot szép új világunkkal kapcsolatban. Nem vagyunk közelebb, ez többnyire csak illúzió. Bár, az internet adta lehetőségek nagyszerűek, hiszen egyre több kezdeményezés születik a valódi kapcsolódás és valódi kapcsolatok megteremtésére.

Szivesseg_Plakat_final_Kivagott.jpg ()Mi az a szívesség.net?

A Blaha Lujza téren találkozhatsz egy óriásplakáttal, melyen egy nagy zöld szív látható, alatta a következő mondattal: adni jó, de kapni sem rossz. Talán benned is felvetődik a gondolat, hogy végre valaki nem „kiszedni „akar belőled valamit, nem csak adásra buzdít, hanem beismeri, hogy azért kapni sem rossz. Hiszen így vagyunk összerakva mi emberek. Hacsak nem születtünk például calcuttai Terézanyunak. És hogy miről is van szó? Tulajdonképpen egy közösségi portálról, amiből persze már több száz létezik. Ez mégis más. Arról szól, hogy adni jó, de kapni is legalább annyira nagyszerű érzés. Egymástól függetlenül is. Sőt, úgy igazán. Hiszen minőségi különbség van a között, hogy adsz valamit, és cserébe pont onnan várod az ellenszolgáltatást, vagy adsz valamit, az adás öröméért, és kérsz (kapsz) máshonnan, mert szükséged van rá.

Újabb segélyoldal?

Nem, nem igazán. Illetve nem csak az. A megálmodói azt szeretnék, ha a szívesség.net  nem csak, vagy nem elsősorban az elesettekről szólna. A cél egy olyan portállá fejlődés, ahova jó felmenni, ahol jó böngészni, ahol képes vagy adni, de kérni is. Azaz nem csak azoknak szól, akik nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, és akik nekik segítenek.

Olyanokat is várnak, akiknek van mit adniuk, de vágynak is sok mindenre, amit mástól kaphatnak meg. Egyszerűen kikapcsolják a pénzt egy lélegzetvételnyi időre. Hiszen annyi minden van, amihez kell, de talán még több, amihez nincs szükség anyagiakra. Volt például olyan, aki nagymamát keresett és talált is magának.

Hogy lesz ebből „falu”?

Amellett, hogy folyik az adok-kapok, fontos cél, hogy a szivesség.net „összekapcsoljon” embereket. Nem csak a virtuális térben. Az oldalon belül csatlakozhatsz különböző témájú csoportokhoz, amelyek programokat is szerveznek, azaz teret adnak igazi, a való világban is működő közösségek alakulására. Tényleg segíteni akarnak, tényleg mozgatni, jó dolgokat csinálni, jó kezdeményezésekhez kapcsolódni.

Nézd meg, próbáld ki, fejleszd!

Rengeteg lehetőséget rejt a portál, de van még hova fejlődni. A működtetők szívesen fogadják az ötleteket, fejlesztési javaslatokat is.

Szívességposta a Szigeten

A Sziget eddig sem szűkölködött izgalmas aktivitásokban, de idén újabbakkal bővült, és most itt van még egy érdekesnek ígérkező játék.

A Civil faluban sátrat ver a szivesség.net közösségi portál, és augusztus 11-13-án, a Szigeten teljesíthető szívességeket gyűjt. Találd ki, te mit szeretnél kérni, írd fel egy papírra, majd húzz egy kérést, amit teljesítesz. Ha szeretnéd, hogy valaki fénykardozzon veled a nagyszínpadnál, felállítanád egy punk haját, megölelnél valakit, rámosolyognál valakire szívességből, vagy netán egyéb ötleted támad, ne habozz. Keresd meg a szívesség.net sátrat!

Nem csak a standon találkozhatsz a szívességgyűjtőkkel, egy kis csapattal egész héten cirkálnak majd a Sziget területén. Figyelj a „Tehetsz egy szívességet” feliratú pólókra, és csapj le a viselőjükre!

Töltsd ki kvízünket, és tudd meg, melyik nő-típusba tartozol!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X