Főoldal > AKTUÁLIS > Természet, hagyomány és tudomány egy helyen

Természet, hagyomány és tudomány egy helyen

0

Írta:

A természet és a tudomány harmóniája A NaturMed Hotel Carbona a csodás hévízi víz és iszap adottságaira építve megteremtette a természetgyógyászat és a modern medicina teljes összhangját. A megelőzés és a gyógyítás során minden lehetőséget megadnak a vendégeknek, legyen az tradicionális, vagy a legújabb tudományos felfedezéseken alapuló gyógymód. A hévízi gyógyvíz hatékony segítséget nyújt a […]

A természet és a tudomány harmóniája

A NaturMed Hotel Carbona a csodás hévízi víz és iszap adottságaira építve megteremtette a természetgyógyászat és a modern medicina teljes összhangját. A megelőzés és a gyógyítás során minden lehetőséget megadnak a vendégeknek, legyen az tradicionális, vagy a legújabb tudományos felfedezéseken alapuló gyógymód.

A hévízi gyógyvíz hatékony segítséget nyújt a mozgásszervi panaszok enyhítésében, amit tovább fokoz az egyedülálló összetételű gyógyiszap hatása. Mindez a modern orvosi ismeretekkel és a keleti gyógyászat ismeretein alapuló masszázstechnikákkal kiegészítve egyedülálló hatékonysággal képes enyhíteni a betegek tüneteit, de hatékony segítséget jelent a megelőzésben is.

Annak ellenére, hogy a nyugati és a keleti orvoslás a kitűzött célt más-más útvonalon haladva éri el, nem megkérdőjelezhető, hogy mindkettő a betegek állapotának javulását és az egészség megőrzését tekinti feladatának. Bizonyos esetekben a két módszer ötvözésével kimagasló eredményeket lehet elérni, és olyan eseteket is ismerünk, amikor egyik, elérve lehetőségeinek határához a másik iskola módszerét alkalmazza a kívánt hatás érdekében. 

Akár a világ nyolcadik csodája is lehetne – a hévízi gyógyvíz

naturmed4.jpg ()A szálloda területén található Rudi forrásból nyert 33-35 Celsius fokos gyógyvizet egyenesen a termálfürdő medencéibe vezetik. Ez a gyógyvíz – bár más forrásból ered – lényegében azonos összetételű, mint magában a tóban található víz. Eltérés csupán a kéntartalomban van, ez a tóban alacsonyabb értéket mutat.

A hévízi víz kalcium- és magnézium-tartalma a dolomit-rétegekből származik, míg a kálium-, szilícium- és lítiumtartalom a jóval mélyebben található permi kőzetekből kerül bele.  A víz jelentős mennyiségű kénvegyületeket is tartalmaz, és gazdag hidrogénkarbonátban is. A fürdőkúra szinte valamennyi reumatikus betegség kezelésére alkalmas, enyhíti a bőrbetegségekhez és az anyagcserezavarokhoz társuló ízületi  panaszokat is. Hatásos ízületi műtétek előtt és után is, segít a baleseti sérülések, törések gyógyulási szakaszában, és jó eredménnyel javítja a krónikus nőgyógyászati betegségekben szenvedők állapotát. A víznek a rádiumnak köszönhetően enyhe radioktív sugárzása van, és ez egyes betegségek gyógyítására remekül alkalmassá teszi, rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek mégsem ajánlott a fürdőzés ebben a gyógyvízben. Nem javasolt a hévízi fürdőkúra akut gyulladásos megbetegedések esetén sem.

A tó ajándéka – az iszap

A Hévízi tó alján 50-80 cm mély iszap található, mely 80 százalékban szervetlen, 20 százalékban szerves alkotóelemeket tartalmaz. A szárazanyag több mint fele mész, de tartalmaz apró, hegyes kristályú amfibolt is, amelyik a bőrfelület igen finom ingerlésével szerepet játszik a keringés fokozásában. Különös szerepe van az iszapban található rádiumsóknak és a redukált kénvegyületeknek, hiszen többek között ezeknek köszönhető a fájdalomcsillapító és a sejtműködést aktiváló hatás.

Ma – természetvédelmi okokból – az iszapot nem a tóból nyerik: épített betonkádakba vezetik be a gyógyvizet és ezt feltöltik természetes tőzeggel, majd az így keletkezett iszapot használják gyógyászati célra. Egészen a nyolcvanas évek végéig a tó kifolyó csatornáiban lerakódott iszapot közvetlenül termelték ki. Nyáron a vízben, télen csónakokban állva kilapátolták, majd a parton gúlákba rakták, ahol szikkadni hagyták. Ezután lovaskocsikkal vitték a 10×10 méteres betonozott „kádakba”, az iszapszárítóba. Amikor az iszap keményre száradt, a nagyjából diónyi szemcséket a darálókba kerültek. A szürke, lisztszerű őrleményt aztán innen szállították 40-50 kilogrammos zsákokban a világ számos országába.

A hévízi tóval azonos vízösszetételű, saját gyógyforrással rendelkező NaturMed Hotel Carbona gyógyászati részlegében 3 szakorvos és 40 fős állandó szakembergárda várja a gyógyulni vágyókat.

naturmed2.jpg ()Az orvosi állapotfelmérést követően egyénre szabott kezelési terv szerint zajlik a kúra. Szükség szerint rendelhető súlyfürdő, iszap- vagy fluor-és kénpakolás, 4 különböző hatású hydroterápiás és tucatnyi elektroterápiás kezelés, melyeket kiegészíthetnek vízben vagy talajon végzett gyógytornával és masszázzsal. Utóbbiak között a 20 perces gyógymasszázsok enyhítik a fájdalmat a feszes, kötött testtájakon, míg a végtagokon kézzel végzett nyirokérmasszázs segít a keringés javításában, különösen hatékony az ödémás területeken. A hagyományos keleti talpmasszázzsal a statikai elváltozások is kezelhetők. A vízalatti masszázs során a kádba töltött termálvíz hőfoka és a vízsugár mechanikai hatása együttesen hat a kezelendő területekre.

Otthoni és munkahelyi technikák a stressz oldásához – Gönye Erika gyógytornász fitnesz instruktor ajánlásával

Relaxáció

Ha hazaérünk a munkahelyről, még ha nem is könnyű, próbáljunk egy kicsit lazítani, és a munkahelyi dolgokkal már ne foglalkozzunk. A test és a lélek ugyanis szorosan összefügg egymással. Izmainkat nem tudjuk addig ellazítani, míg feszültek vagyunk, és ez fordítva is igaz: a görcsös izmaink nem teszik lehetővé az oldott pszichés állapotot. Ha módunkban áll, feküdjünk le egy nyugodt, csendes szobába 10-15 percre, és egyszerűen pihenjünk. Bekapcsolhatunk relaxációs zenét vagy hallgathatjuk kedvenc dalainkat. Csukjuk be a szemünket, mélyen lélegezzünk, és próbáljuk a külvilág zajait kikapcsolni. Este, elalvás előtt mindezt nyugodtan megismételhetjük.

Légzőgyakorlatok, stretching (nyújtógyakorlatok)

Nyugodt, csendes, megfelelő hőmérsékletű helyen végezzük, kényelmes ruházatban. A ki-, és belégzések lassúak, egyenletesek legyenek. A belégzés orron keresztül, a kilégzés szájon keresztül történjen. A stretching gyakorlatok alatt különösen fontos a lassú, nyugodt légzés. A mozgást csak addig végezzük, amíg kellemes húzódást érzünk, nem jelentkezik fájdalom. Egy pozíciót 15-20-30 másodpercig tartsunk.

Testedzés

Alacsony és mérsékelt intenzitású aerob jellegű mozgásformákat (úszás, kerékpározás, tánc, gyaloglás, Nordic-Walking, túrázás) végezzünk. Az edzés alatt az erre alkalmas órával jól tudjuk kontrollálni a pulzusunkat. A mozgás során endorfin szabadul fel, ami eltereli a kellemetlen gondolatokat. Ha jobb fizikai kondícióban vagyunk, ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben is.

Kellemes élményt ad a Fit-Ball labdán történő ülés otthon tévénézés, számítógépezés közben, vagy akár a munkahelyen is. A labdán való ülés, gurulás, ringatózás, ugrálás, nemcsak stresszoldó hatású, hanem az egész testre jótékonyan hat.

Stressz hatására izmainkban tartós feszülés jön létre, aminek következtében az izomegyensúly megbomlik, rossz tartás, fájdalom alakul ki. Ezt az ördögi kört a rövidült izmok célzott nyújtásával, és a gyengült izmok erősítésével lehet megszüntetni.

A gerincfájdalmak többsége mögött egyrészt civilizációs ártalmak (tartós ülés, állás, mozgáshiány, munkahelyi kényszer-testhelyzetek) állnak; másrészt pedig a stressz, a pszichés megterhelés (siker, teljesítmény utáni hajsza; kudarctól való félelem, munkahelyi versengés, konfliktushelyzetek).

naturmed3.jpg ()Izmaink közül a legérzékenyebbek a stresszre, a pszichés megterhelésre a hát felső részén elhelyezkedő trapéz (csuklyás) izom, valamint a mély hátizmok, és karizmok. Ez sokszor fejfájásban, váll-, nyaki-, hátfájdalmakban mutatkozik meg. Ezeket az izmokat naponta „tüsi-labdával” átmasszírozhatjuk, nagyon kellemes érzést ad.

Munkahelyi technikák

A számítógépes ülőmunka az egész szervezetet túlterheli. A munkánk során a statikus, változatlan testtartás; az azonos, monoton mozdulatok előbb-utóbb panaszokhoz vezetnek.

Az ergonómiai szempontból megfelelő asztallal, székkel, dinamikus üléssel, a munka közben végzett gyakorlatokkal, és a munka utáni sporttal, kikapcsolódással sokat segíthetünk magunkon.

Fontos az asztal és a szék megfelelő magasságának beállítása, monitor, billentyűzet, egér helyes elhelyezése, az ülés kényelmesebbé tétele, a helyes ülés megtanulása írásnál, gépelésnél.

A túlterhelések feszültséget, zsibbadást, hidegérzetet, fájdalmat, gyulladást okoznak az ujjak-, csukló-, könyök körüli izmokban, ínakban, idegekben. Mindezek elkerülhetők, ha az ujjakat, kezünket, karunkat tehermentesítjük, tornáztatjuk, pihentetjük. A munka során az alkarunkat alátámasztjuk, csuklónkat nem feszítjük hátra, a vállainkat nem húzzuk fel! Az egeret olyan finoman kell fogni, mintha madárfiókát tartanánk a kezünkben”.Lényeges még, hogy az egér és a klaviatúra billentyűit felváltva használjuk. 30 perc gépelés után 1-2 percet lazítsunk, óránként pedig tartsunk 10 perc szünetet.

A munkaszünetekben a kezek és az ujjak pár perces tornájával tehermentesíthetjük, lazíthatjuk, nyújthatjuk, erősíthetjük ezeket az izomcsoportokat.

Bővebb információ és forrás: www.carbona.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X