Főoldal > AKTUÁLIS > Ritkább a hirtelen szívhalál a nőknél, ha isznak egy kis alkoholt

Ritkább a hirtelen szívhalál a nőknél, ha isznak egy kis alkoholt

0

Írta:

Frank Speizer amerikai orvos 1976-ban arra gondolt, hogy a nők betegségeinek okait olyan vizsgálattal lehetne kideríteni, melyben a gyengébb nemnek sok ezer tagja vesz részt, éveken keresztül. Az egészségügyben dolgozó ápolónők évente kötelező orvosi vizsgálata évtizedeken keresztül mutatja, hogy a munkájukat egészségesen kezdő nők betegségei a kor előrehaladásával hogyan jelennek meg és ebben föllelhető-e az […]

Frank Speizer amerikai orvos 1976-ban arra gondolt, hogy a nők betegségeinek okait olyan vizsgálattal lehetne kideríteni, melyben a gyengébb nemnek sok ezer tagja vesz részt, éveken keresztül. Az egészségügyben dolgozó ápolónők évente kötelező orvosi vizsgálata évtizedeken keresztül mutatja, hogy a munkájukat egészségesen kezdő nők betegségei a kor előrehaladásával hogyan jelennek meg és ebben föllelhető-e az életmód jellemzőinek szerepe. A nővérek egészségének vizsgálatával foglalkozó szakemberek már száznál több tanulmányban ismertették a női egészségre vonatkozó, fontos ismereteket.

Most azokat a tényeket elemezték, melyek negyedévszázadnál hosszabb idő során 85 067 ápolónő és asszisztens megfigyelésekor gyűltek össze. A résztvevők 1980 és 2006 közötti időszakra vonatkozó egészségügyi adatait négyévenként rögzítették.

Az óriási adathalmaz elemzése szerint azok az amerikai egészségügyben dolgozó nők, akik átlag napi 5-15 gramm alkoholt fogyasztottak, ami fél-egy deci bornak felel meg, 36 százalékkal kisebb hirtelen szívhalál kockázattal éltek, mint azok, akik soha nem ittak semmiféle szeszt. Az utóbbiak és a mértékletes alkoholfogyasztásnál többet italozók hirtelen szívhalál esélye viszont meredeken emelkedett.

Ezek az eredmények kizárólag nőkre vonatkoznak, de a tanulmány szerzői emlékeztetnek arra, hogy már korábban megjelent egy hasonló vizsgálat orvosok egészségéről, melynek résztvevői férfi doktorok voltak.

Az erősebb nem képviselőinél az italozást úgy értékelték, hogy enyhe-mértékletes alkoholfogyasztásnak az számított, ha valaki hetenként kettő-hat italt ivott meg. A mértékletes szeszivás a férfiak hirtelen szívhalál esélyét is 80 százalékkal csökkentette az absztinensekéhez képest.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X