Főoldal > AKTUÁLIS > Lehet pihentető a nyári szünet a szülők számára is

Lehet pihentető a nyári szünet a szülők számára is

nyári szünetszülők
0

Írta:

Hol van, és mit csinál éppen a csemete? A vakáció idején egyre több szülő kénytelen egyedül otthon hagyni gyermekét hosszabb-rövidebb időre. Mit gondoljanak végig ilyenkor, hogyan vészelhetik át a legkönnyebben ezt a közel három hónapot? Küri Johanna, gyermekpszichológus ad tanácsokat megnyugtatásukra. „Nem újdonság a szülők számára az a tanács, hogy őszinte és bizalomra épülő kapcsolatot […]

Hol van, és mit csinál éppen a csemete? A vakáció idején egyre több szülő kénytelen egyedül otthon hagyni gyermekét hosszabb-rövidebb időre. Mit gondoljanak végig ilyenkor, hogyan vészelhetik át a legkönnyebben ezt a közel három hónapot? Küri Johanna, gyermekpszichológus ad tanácsokat megnyugtatásukra.

„Nem újdonság a szülők számára az a tanács, hogy őszinte és bizalomra épülő kapcsolatot alakítsanak ki gyermekükkel. Ez a kapcsolat segítheti át őket a nyári időszakon is. Ha gyermekükkel őszintén tudnak arról beszélni, hová mehet, és mit tehet napközben, kevésbé kell aggódniuk érte, amíg ők dolgoznak. Íratlan és írott szabályokat kell felállítani a szünet idejére is, amelyek megóvják a gyermekeket a veszélyektől, ám elég teret hagynak számukra, hogy élvezhessék a szabadidőt. Az írásban rögzített megállapodások főképp akkor előnyösek, ha azokat a szülők és gyermekük előzőleg alaposan átbeszélték” – mutatott rá a gyermekpszichológus.

Jó tanácsok a szülőknek

Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk ne üljön órákat hasztalanul a tévé vagy a számítógép előtt! Ebben segíthet például, ha közös családi programnak olyan időtöltéseket választunk, amelyek közül gyermekünk is válogathat később: sportoljunk közösen, játsszunk stratégiai játékokkal, vagy nézzünk ismeretterjesztő filmeket. Törekedjünk arra, hogy minél többet legyen a szabadban is, ám biztonságos körülmények között! Egy közeli játszótér vagy park jó gyülekezőhely lehet még akár a középiskolásoknak is. Lehetőség szerint beszéljük le őt arról, hogy plázákban töltse az idejét, helyette inkább vegyünk neki olyan készségfejlesztő játékokat vagy könyveket, amelyekről úgy gondoljuk, hogy érdeklik őt!

csalad2.jpg ()Ha napközben nem is tudunk folyamatosan gyermekünkkel lenni, az estéken és a hétvégéken igyekezzünk minél több időt vele tölteni! Ilyenkor beszélgethetünk vele arról, mit csinált egész nap, és merre járt. Ezekben az időszakokban teremtsünk lehetőséget barátai megismerésére is, így megbizonyosodhatunk róla, hogy megfelelő társaságban tölti idejét!

Végezetül győződjünk meg arról, hogy gyermekünk bármikor tud segítséget kérni baj esetén! Legyenek meg nála a legfontosabb telefonszámok és elérhetőségek, illetve legyen a közelében vezetékes vagy mobiltelefon. Gondoskodjunk arról, hogy ez utóbbin mindig álljon rendelkezésére akkora egyenleg, amit ilyen esetekben tud használni!
„A háromgenerációs családmodell már a múlté, a nagyszülőkre csak kevesen tudják rábízni a gyermeket egész nyáron. Napközikbe vagy táborokba pedig anyagi okokból sem lehet folyamatosan elküldeni őket, és az állandóan cserélődő közösség sem tesz jót nekik. A mai szülők tehát kénytelenek új megoldásokat keresni. A szünidő alatti felnőtt felügyelet nemcsak családon belül, hanem családok között is megvalósulhat. Gyermekeink iskolai, sport vagy egyéb közösségeiből, de akár a szomszédok közül is akadhat olyan ismeretségünk, akikkel felváltva tudjuk vállalni csemetéink gardírozását. A megfelelő feltételek mellett azonban a szünidő jó lehetőség arra, hogy a gyermek megtegye az első lépéseket az önállóság felé, ami a későbbi fejlődési szakaszok során is hasznára válik majd” – foglalta össze Küri Johanna.

Forrás: Budai Egészségközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot

Így segítsd a méregtelenítést és az emésztést!

Vásárolj úgy, ahogy Neked a legjobb! Új online drogéria indult!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X