Főoldal > AKTUÁLIS > Jobban kedvelik a dundi nőket a stresszes férfiak

Jobban kedvelik a dundi nőket a stresszes férfiak

ducidundiférfikövérstressz
0

Írta:

Egy új kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy stressz hatására a férfiak nagyobb valósz&

Egy új kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy stressz hatására a férfiak nagyobb valószínűséggel vonzódnak a nehezebb nőkhöz. A szakértők véleménye szerint evolúciós folyamatok húzódhatnak a jelenség hátterében.

Egy viszonylag kicsi és nem reprezentatív felmérés során összesen 81 főiskolai hallgatót követtek figyelemmel a kutatók. A tanulmány eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a stressz hatására megváltozhat, hogy a férfiak milyen tulajdonságokat tartanak vonzónak egy potenciális partnerben, nyilatkozta Martin Tovee, a Newcastle-i Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa, a tanulmány társszerzője.

dundi2.jpg ()Tovee meglátása szerint a férfiak esetében gyakran változik, hogy mit tartanak vonzónak egy nőben, és a preferenciákat nem csak az idő, de a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolhatja. „A Malajziában és Afrikában végzett felmérésekből például az figyelhető meg, hogy a szegényebb régiókban, ahol kevesebb a mezőgazdasági termény, és rendszeres az éhínség, ott a kövérebb nők vonzóbbnak számítanak a férfiak szemében, mivel ezeken a helyeken az elraktározott zsír komoly státuszszimbólumnak minősül. Ezeken a területeken a kövérség a magasabb társadalmi státuszt szimbolizálja, és arra utal” – mondta Tovee.

„Azonban a gazdagabb országokban, mint például az Egyesült Államokban mások a párválasztási szempontok, és ebből arra lehet következtetni, hogy a preferenciák nem velünk születettek, hanem a környezet és a körülmények hatására megváltozhat, hogy mit tartunk vonzónak a potenciális partnerünkben.”

Egy korábbi kutatás során Martin Tovee már megállapította, hogy az éhes emberek többnyire a túlsúlyosabb nőkhöz vonzódnak, ám a mostani kutatás azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés állhat fenn a stressz és párválasztási preferenciák között.

A kutatók összesen 81, 18 és 42 év közötti fehérbőrű férfit vizsgáltak meg. A résztvevők felét stresszes helyzetbe hoztak, pontosabban egy állásinterjút imitáló szituációban kellet helytállniuk, majd amilyen gyorsan csak tudtak, pontos válaszokat kellett adniuk matematikai kérdésekre. Ezt követően a kutatók az összes résztvevőnek nőkről készült képeket mutattak, melyeket osztályozniuk kellett aszerint, hogy mennyire tartják őket vonzónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett stressz hatására azok a férfiak, akik részt vettek az „állásinterjún”, egyértelműen vonzóbbnak találták a molettebb, túlsúlyosabb nőket, mint azok a résztvevők, akiket a kutatók nem tettek ki erős stressznek, mondta Steve Gangestad, az Új-Mexikói Egyetem pszichológia professzora.  

A tanulmány teljes terjedelmében a PLoS One című folyóirat augusztusi számában jelent meg.

Forrás: Medipress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X