Főoldal > AKTUÁLIS > Jó matracon lehet csak jót aludni

Jó matracon lehet csak jót aludni

0

Írta:

Vitás kérdések Korábban sosem készület ennyire átfogó vizsgálat a témakörben

Vitás kérdések

Korábban sosem készület ennyire átfogó vizsgálat a témakörben, pedig a kérdés gyakorlatilag minden embert érint, aki ágyban alszik. A kisebb, néhány fős csoportokon végzett „kutatások rendszerint azt mutatták ki, hogy a közepes keménységű matracokon lehet a legjobban aludni, ám ez a következtetés később több szempontból is tévesnek bizonyult. Először is senki nem tudja pontosan, mit is jelent a „közepes keménység”. Egy 130 kg-os ember valószínűleg puhának nevezné azt a derékaljat, ami egy 60 kilós keménynek nevezne. Másfelől a felmérések olyan embereket is találtak, akik nem a közepes keménységű matracokon érezték jól magukat, hanem puhább vagy keményen ágyban aludtak jól.

Megint más kutatások – amelyeket általában igen kis csoportokon, jellemzően egyetemi hallgatókon végeztek el – arra a következtetésre jutottak, hogy a matracnak egyáltalán nincs is hatása az alvás minőségére. Nem éppen szerencsés egyetemistán kísérletezni a témában, őket ugyanis rendszerint egyáltalán nem zavarja, mikor és hol kell aludniuk: ha úgy hozza a helyzet épp olyan édesdeden elszunyókálnak az osztályteremben, mint egy házibuli után a meztelen padlón vagy az ágyban.

A matrac sokat számít!

Éppen ezért Dr. Andy Krystal and Jack Edinger kutatása hiánypótló munka volt, ami a téma homályos pontjaira is fényt derített. Több mint 16000 éjszaka eredményeit értékelték kis 128 emberen, számos különféle típusú matracon aludtak – mindegyiken több héten át! A végeredmény világosan megmutatta, hogy a matrac nagyban befolyásolja az alvás minőségét és komoly hatással van az éjszakai pihenésre így a testi és lelki egészség alakulásáras is. A tanulmány másik fontos következtetése az volt, hogy ébren nem tudjuk mindig megfelelően kiválasztani a számunkra legideálisabb matracot. Ez utóbbi tény abból fakad, hogy alvásnak különböző szakaszai vannak.

Az egyik legismertebb ezek közül a REM szakasz (gyors szemmozgásos szakasz), ami alatt a legélénkebb álmainkat álmodjuk. Azért, hogy ezekbe az álmokba ne élhessen bele magát túlzottan a test és ne mozogjon, a vázizmok elvesztik tónusukat és elernyednek. Így a hátat, gerincet támogató izmok tartása is jóval kisebb, könnyebben hajlanak meg tagjaink és csavarodnak ki álunkban. Így az a matrac, amit ébren kipróbálva elég keménynek, kényelmesnek találunk, az álmunkban a test megváltozott tulajdonságai miatt már egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő támasztékot ad, ezért reggelre olyan fájdalmakkal, „összetörten” ébredünk, hogy alig bírunk kikászálódni az ágyból.

De akkor milyen a jó matrac?

A válasz egyénenként változik. Az egészséges embernek az a derékalj az ideális, amit ébren a kényelmesnél valamivel keményebbnek érez. Kipróbáláskor feküdjünk hosszabb ideig olyan testhelyzetben a matracon, amiben általában aludni szoktunk. Ha ezután a komfortosnál valamivel keményebbnek érezzük a matracot, nagy valószínűséggel az lesz a megfelelő számunkra, és éjszaka azon tudunk majd a legjobban pihenni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X