Főoldal > AKTUÁLIS > Legyél a kávézás szakértője!

Legyél a kávézás szakértője!

0

Írta:

Válassz inkább egy gyengédebben (bécsiesen), világosra pörkölt kávét, mert így &

Válassz inkább egy gyengédebben (bécsiesen), világosra pörkölt kávét, mert így – az olaszosan, sötétre pörkölt kávéval ellentétben – jóval több koffein marad serkentő italodban. Molnár Dezső, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. baristája további érdekességeket és fortélyokat osztott meg velünk, melyeket követve Te is igazi kávészakértő lehetsz!

1. Arabica vagy robusta?

Az arabica és a robusta kávékat leginkább a meggyhez és a cseresznyéhez hasonlíthatjuk – kívülről hasonlítanak ugyan, mégis más az ízük. Az arabica kávébabban kevesebb a koffein, viszont több az aromaolaj, a robusta pedig markánsabb, magasabb koffeintartalmú, de kevesebb aromát tartalmazó babfajta. A jó kávé persze a kettő keveréke, de ha inkább az élénkítő hatásra van szükséged, mintsem az ízlelőbimbóid kielégítésére, akkor inkább egy robusta alapú kávét válassz!

2. Figyelj a csomagolásra!

Ne állj többet tanácstalanul az áruházban, bátran nyomogasd óvatosan végig a kávéterméket! A vákuumcsomagolású őrölt kávé például soha nem lehet puha, hiszen akkor érintkezne a levegővel, ami miatt jócskán veszíthet az aromájából; a szemes változat tasakját összenyomva pedig – felbontatlan állapotában is – kellemes illatot kell éreznünk. Mint minden élelmiszer esetén, itt is fontos a szavatossági idő: minél több ideig felhasználható, annál frissebb a kávé.

kep_768x432.jpg ()
3. Mutasd a kávéfőződ!

A kotyogós kávéfőzőket jobb, ha elkerülöd, ugyanis a magas hőmérséklet és a nyomás miatt rengeteg csersav oldódik ki az őrleményből, ami káros az egészségre. Így mindenképp szerencsés, ha beszerzel egy jó minőségű, lehetőleg darálós kávégépet (manapság már ezek is elérhető áron megvásárolhatók), mellyel néhány egyszerű beállítást követően mennyei élénkítőt készíthetsz.

4. Ízesítsük, díszítsük?

Időnként el-elcsábulunk. Miért ne a kávéval tennénk? Egy adag tejszínhab, egy kiskanál kakaó vagy egy kis fahéj a feketénk tetejére. Ízlelőbimbóink kicsattannak a boldogságtól, de mi a helyzet a szervezetünkkel? „A kakaó és a fahéj kapcsolata a kávéval igen érdekes. A kávé vízhajtó hatása széles körben ismert, viszont tapasztalataim szerint azt kevesen tudják, hogy míg a fahéj viselkedése hasonló a kávéhoz, így a vízhajtó hatást fokozza, addig a kakaó vízfogó hatása ellentmondásos reakciókra készteti a szervezetet. Fontos, hogy a különféle ízesítők használatakor figyelembe vegyük ezeket a – talán meglepő, de tudományos alapú – folyamatokat” – vezetett be minket a kávézás élményébe a Bravos baristája.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X