Főoldal > AKTUÁLIS > Az akarat és elszántság diadala – Ilyen volt idén a Superbody, a testépítők legfontosabb versenye

Az akarat és elszántság diadala – Ilyen volt idén a Superbody, a testépítők legfontosabb versenye

Kathi BélaSuperbodySuperbody 2021
0

Írta:

Hétvégén testépítők vették birtokba a Kongresszusi Központot, hogy a szakmai zsűri és a nézők előtt mutassák meg legjobb formájukat. Az immár több

Hétvégén testépítők vették birtokba a Kongresszusi Központot, hogy a szakmai zsűri és a nézők előtt mutassák meg legjobb formájukat. Az immár több évtizede a Scitec Nutrition égisze alatt megrendezésre kerülő, több, mint ötmillió forint összdíjazású versenyen bármelyik kupa elhódítása külön presztízs értékkel bír, aki pedig a grand prix bajnoki címet a magáénak tudhatja, az elmondhatja magáról, hogy az adott évben ő volt Magyarország testépítőinek egyik legjobbja – ez a magyar testépítés Forma 1-e.

A testépítő versenyek sokak szemében csupán az izmokról szólnak. Végül is, mit lát az ember? A színpadon bebarnítózott emberek „mutogatják” az izmaikat. Pedig ez a sport ennél jóval többről szól.

Az edzés, étkezés és pihenés szentháromsága

Kathi Béla, magyar erőemelő és testépítő legenda, a verseny egyik bírója és műsorvezetője így látja a sportágat és a Superbody 2021-es versenyt: “Itt nem elég, ha valaki idejön nagyon izmosan. Kevesen tudják, de a testépítés nem tisztán izmosodás, hanem a sportág nevéhez hűen, ez egy igazi „építkezés”, vagy inkább testszobrászat, ahol nagyon is figyelni kell az arányokat, a saját testünk jelzéseit, az edzésre és az aktuális étrendre adott válaszreakciókat. A munka ráadásul nem ér véget az edzőteremben: az edzés, az étkezés, és a pihenés szentháromságának megfelelő, profi tervezése az, ami a versenyzőket a bajnoki címig repíti. Ez egy 24 órás elfoglaltság, folyamatos mentális fókuszt igényel, és messze komplexebb dolog magánál a súlyzós edzésnél.”

A hétköznapi hősök versenye

A mezőny, és a nézőtér egyaránt az elmúlt évekhez hasonlóan színes volt. Akadt olyan pár, akik együtt indultak a versenyen – kiváló eredménnyel –, és volt olyan 50 évnél is idősebb ex-versenyző – nem is egy –, aki bár nézőként, de fiatalokat megszégyenítő formában jelent meg a VIP meghívottak sorai között. Volt olyan 18 éves lány, aki már ilyen fiatalon is négy erőemelő világbajnoki címet tudhat magáénak, voltak itt mezőgazdasági, vagy egyéb fizikai munka mellett grand prix kategóriában induló, már-már felfoghatatlanul izmos versenyzők – bizonyítva azt, hogy ha igazán el akarunk érni valamit, akkor nincsenek kifogások. Volt és aktuális profi versenyzők, erőemelő világbajnokok, edzők, és persze, a sportág szerelmesei, a nézők – csupa hasonszőrű ember, így a végül ezres nagyságrendű tömeg dacára igazi családias hangulat uralkodott a rendezvényen.

A „király kategória”, azaz a Grand Prix bajnoki címet végül Szmereka László hódította el: “Évek óta rendszeresen az ezüstérmet szereztem meg a Superbody-n. Idén nyerni jöttem” – nyilatkozta még a megmérettetés előtt a versenyző, aki egyébként több műszakban végez fizikai munkát, de ez sem tántorította el a felkészülés nehézségeitől.

Nem csak testépítés, jóval több annál

A 2021-es Superbody nem csak a testépítésről szólt. Bár a nap hősei mindenképpen a bodybuilding és fitness versenyzők voltak, a délutáni programban helyet kapott egy fekvenyomó pro show is. Itt tényleg csak a legerősebbeké volt a színpad: 200 kg-os fekvenyomás volt a „beugró feladat”, ennél csak nagyobb súlyokat láthatott a közönség, aki érthető ovációval fogadta az olyan, emberi ésszel alig felfogható teljesítményeket, mint Mészáros László többszörös erőemelő világbajnok 260 kg-os nyomását.

A Superbody idén sem az izmok, hanem az akarat, az elszántság, a kitartás, és elhivatottság diadala volt. A hétköznapi hősök versenye, akik nem félnek harcolni azért, hogy végül igazi változást érjenek el.

Régóta várt sportünnep

Tavaly a vírushelyzetre való tekintettel nézők nélkül, csupán a versenyzők helyszíni részvételével rendezték meg a versenyt. Az érdeklődők egy stream szolgáltatáson keresztül online követhették az eseményeket. A rendhagyó tavalyi év miatt idén különösen nagy volt az esemény megszervezése körüli várakozás a szervezők és a szakma részéről is: “Számunkra ez nem csupán egy verseny. Ez az az esemény, amit tűzön-vízen át megszervezünk. Ez egy sportünnep, ahol egy időben és egy helyen találhatjuk meg a magyar testépítő élet elitjét. Itt mindenki félszavakból érti egymást” – mondta Körmendy Zsolt, a Scitec Nutrition média kapcsolatokért felelős munkatársa.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X