Főoldal > szex > 6 tipp, hogy ne csak “arra” kellj neki!

6 tipp, hogy ne csak “arra” kellj neki!

orgazmuspárkapcsolatpózszerelemszexszexuális élet
0

Írta:

Kapcsolat az ellenkező nemmel Tagadjuk vagy sem, nő és férfi találkozásakor, legyen szó bármilyen alkalomról, mindig ott vibrál a különbözőségből eredő plusz töltet, egy csipetnyi szexualitás. Az első benyomás kialakulása során szemrevételezzük egymást, kialakítunk valamilyen képet az illetőről, esetleg fantáziák is születnek az egymáshoz való viszonyulás későbbi lehetőségéről. Mindez pillanatok alatt, szinte tudattalanul zajlik. Az, […]

Kapcsolat az ellenkező nemmel

Tagadjuk vagy sem, nő és férfi találkozásakor, legyen szó bármilyen alkalomról, mindig ott vibrál a különbözőségből eredő plusz töltet, egy csipetnyi szexualitás. Az első benyomás kialakulása során szemrevételezzük egymást, kialakítunk valamilyen képet az illetőről, esetleg fantáziák is születnek az egymáshoz való viszonyulás későbbi lehetőségéről. Mindez pillanatok alatt, szinte tudattalanul zajlik.

Az, hogy ki hogyan viselkedik ilyen helyzetben, befolyásolják a gyermekkori női és férfi szerepminták, a saját nőiségével illetve férfi mivoltával kapcsolatos tapasztalatai, illetve az ellenkező nemről kialakult tudása.

A kapcsolat további alakulása attól is függ, hogy milyen folytatási lehetőséget kínálnak a felek egymásnak. Strukturált helyzetekben, pl. ügyintézés vagy munkahelyi kapcsolatok során ez nagyjából egyértelmű kommunikációs minták szerint zajlik. Ismerkedési helyzetben azonban többesélyes és bizonytalan a találkozás kimenetele. Az, hogy egyszerű ismeretség, barátság, egyéjszakás kaland, netán komoly kapcsolat lesz a találkozásból, rajtad is múlik.

Eltérő a két nem szexualitáshoz való viszonya

A férfiak szexualitáshoz való viszonyának megértéséhez az evolúció a kulcs. Míg a férfi minél több partnerrel igyekezne párosodni, hogy magjait elhintve, utódai számát gyarapítsa, addig a nő az érzelmi kötődést keresi, hogy utódait biztonságban felnevelhesse.

Így a férfiak szexuális vágyai – természetüknél fogva, kevéssé kapcsolatfüggőek. Bár újdonságkeresésüket, kíváncsiságukat személyiségjellemzőik is befolyásolják.

Mit jelent számodra egy kapcsolat?

Tekintsd tehát természetesnek, ha a férfiak többsége szexuálisan vonzó nőkét is tekint rád, hisz ez tőlük nem idegen, nemüknek megfelelő viselkedés.

Ezt az érdeklődést azonban tévedés összetéveszteni az érzelmekkel, netán a komoly kapcsolat lehetőségével.

A szexuális vonzódás, egymás iránti vágy, élő kapcsolat nélkül, érzelmi közelség nélkül nem ígéri azt, hogy kapcsolat lehet a találkozásból. Rajtatok áll tehát, hogy találkozásotokat tartalommal töltsétek meg, a további kedvező folytatás érdekében.

Miért tekintenek rád prédaként?

Önmagadról és a párkapcsolatokról kialakult téves elképzeléseid tudattalanul befolyásolják azt, hogy hogyan viselkedsz a férfiakkal.

Önbizalomhiány. Ha nem hiszed el, hogy tényleg tetszel a pasiknak, túl hamar és túl direkt megerősítésre vágysz, ezért mész bele egyéjszakás kapcsolatba.

Az intimitás, érzelmek félreértelmezése. Ha téves elképzeléseid vannak az érzelmi közelségről, intimitásról, akkor könnyen azt hiheted, az alkalmi szexuális kapcsolat jelenti ezt.

shutterstock_59835040.jpg ()Kihívó viselkedés. Ha nem bízol abban, hogy érzéseid, gondolataid is érdekesek, vonzóak lehetnek partnered számára, azt gondolod, csupán csábítóként érvényesülhetsz.

Tévhitek az összetartozásról. Azt gondolod, a szexuális csábítás vagy maga a szex biztosítja a későbbi összetartozást, pedig ez önmagában igazi érzelmi közelség, intimitás nélkül nem járul hozzá a kötődéshez.

Hogyan alakíthatod a vonzalmat kapcsolattá?

1. Légy büszke önmagadra! Tekintsd természetesnek, hogy a pasik szexuálisan vonzónak találnak és élvezd az előnyeit. Ám ha prédaként viselkedsz, úgy is tekintenek rád.

2. Mutasd meg, milyen színes egyéniség vagy! Bízz abban, hogy partnered számára, túl a megjelenéseden, érdekes, amit gondolsz, érzel, mondasz.

3. Engedd, hogy a kapcsolat több szálon is elmélyülhessen! Első körben koncentrálj a hálószobán kívüli közös élményekre.

4. Intimitás, közelség elmélyítése: Legyetek egymásra kíváncsiak, a szexualitáson kívül is. Ki hogyan él, hogyan gondolkodik különböző témákról, milyen az élete, mit szeret? A szex akkor valódi kielégülés, ha érzelmileg közel álltok egymáshoz!

5. Ajánlj alternatívát a szex helyett! Ha a pasi az első estén ágyba akar vinni, ajánlj valami érdekes programot a szex helyett. Mondhatod, hogy te is vágysz a szexre, ami még nagyobb élmény lesz, ha jut idő, hogy érzelmileg is közelebb kerüljetek egymáshoz.

6. Ne aggódj, bízz abban, hogy elfogadnak! Ha aggódsz a kapcsolat folytatása miatt és azért, hogy vajon tetszel e, akkor már az első este „be akarod biztosítani” a kapcsolat jövőjét. Vagy éppen ellenkezőleg, aggódsz, hogy nem lesz legközelebbi találkozó, ezért mindent beleadsz. Próbáld az „itt és most”-ban gondolkodva élvezni az találkozót.

Ha mégis belemész az egyéjszakás kalandba…

Még mielőtt teljesen elvesztenéd a kontrollt, néhány pohár bor vagy a holdfényes égbolt hatására, a következőket érdemes végiggondolnod:

Teljesen megbízhatsz e partneredben, lelki – testi biztonságod tekintetében? Sajnos, rossz partnerválasztásnál testi – lelki biztonságod veszélybe kerülhet, akár a bizarr szexuális magatartás, nemi erőszak, kirablás stb. kockázatát is jelentheti. Ne feledd, ilyen bűntények többségét ismerősök követik el.

Nem jelent-e a kaland túl nagy érzelmi kockázatot számodra? Ha valamilyen élethelyzeti krízisen vagy túl, szakítás, válás, szeretett személy halála vagy állásvesztés, akkor zaklatott lelki állapotban fokozottabb az ilyen kaland kockázata.

Megfelelő-e a védekezés? Ügyelj, hogy prédából nehogy áldozattá válj, egy nemi betegség vagy nem kívánt terhesség bekövetkezése kapcsán.

Elég józan vagy-e cselekvőképességed teljes birtokában? Ha sokat ittál vagy kábítószert fogyasztottál, egész biztos, hogy a kalandnak csak hátrányai lesznek számodra!

Túl az egyéjszakás kalandon…

Ne gondold, hogy mindent elrontottál, csak azért, mert túl hamar ágyba bújtatok.

Ha két független emberről van szó, partnered továbbra is kíváncsi lehet rád. Mivel a szex nem jelenti a másik ember megismerését vagy a tartalmas kapcsolatot, a másik félben is feltámad az érdeklődés irántad.

Ha rövid ismeretség után szexeltetek, ám te további kapcsolatot akarnál, mondd meg neki. Ha kölcsönös egymás megismerésének vágya, igyekezzetek a hálószobán kívül is közel kerülni egymáshoz, sok közös élménnyel és beszélgetéssel.

Ha egyéjszakás partnered nem akar további kapcsolatot, kár erőltetned. Mindenesetre fontos, hogy a visszautasítást a helyén kezeld, és ne legyenek ebből önbizalmi problémáid.

Lehetséges, hogy a pasi: már elkötelezett / nem képes elköteleződni / nem képes intimitásra, közelségre / rossz a kapcsolata a nőkkel / csak megerősítésként kellett neki a szex. Vagyis tegyél le róla!

Azért, ha sorozatosan egyéjszakás kalandokba sodródsz, netán képtelen vagy tartós kapcsolat kialakítására, jól teszed, ha pszichoterapeuta szakember segítségét kéred, illetve önismereti, kommunikációs tréningen veszel részt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X