Főoldal > szex > Te hordanál tisztasággyűrűt?

Te hordanál tisztasággyűrűt?

0

Írta:

Újabb amerikai őrület Az eredetileg Amerikából származó mozgalom lényege, hogy népszerűsítse a fiatalok között a házasság előtti önmegtartóztatást. A tisztaságot jelképező gyűrű Isten bibliai akaratára utal, és az a lényege, hogy viselője ellenzi a házasságon kívüli szexet, és a szüzesség elvesztését a nászéjszaka előtt. A fiatalok ennek eszméjét hirdetve tisztasággyűrűt viselnek, ami emlékezteti őket fogadalmukra, […]

Újabb amerikai őrület

Az eredetileg Amerikából származó mozgalom lényege, hogy népszerűsítse a fiatalok között a házasság előtti önmegtartóztatást. A tisztaságot jelképező gyűrű Isten bibliai akaratára utal, és az a lényege, hogy viselője ellenzi a házasságon kívüli szexet, és a szüzesség elvesztését a nászéjszaka előtt. A fiatalok ennek eszméjét hirdetve tisztasággyűrűt viselnek, ami emlékezteti őket fogadalmukra, és segít legyőzni a kísértést, hogy megszegjék. Aki úgy dönt, hogy felhúzz ujjára az ékszert, szüleitől kérheti ajándékba. A gyűrű-ceremónia kivételes eseménynek számít, ahol mindenki ajándékokkal lepi meg az ünnepeltet, melyet hatalmas buli követ. Több tinisztár, mint Miley Cyrus, Justin Bieber, Demi Lovato, vagy Selena Gomez is csatlakozott már a tisztasággyűrűt viselők társaságához és előszeretettel hangoztatja, hogy ártatlanságát megőrzi leendő férjének vagy feleségének.

Konzervatív politika áll a jelenség mögött

A ’90-es években Bush kormánya és a különböző egyházi szervezetek összefogtak, hogy megállítsák a nemi úton terjedő betegségeket, a tinédzserkori abortuszokat, valamint a fiatalokat meggyőzzék arról, hogy a szexuális önmegtartozás számtalan előnnyel jár. A gyűrűt gyártó cégek hatalmas állami támogatásokban részesültek, hogy népszerűsítsék a kormányzati kampányt. Egy amerikai kutatás szerint azonban a szokás Európában nem vált népszerűvé, és a tisztasággyűrűt a fiatalok nem is ismerik.

tisztasag2.jpg ()Mit mondanak a szakértők?

Szexológusok egyöntetű véleménye alapján a szexualitás kibontakozása fiatal felnőtt korra tehető, és ha a tisztasággyűrűt viselő nem ismeri meg saját testét, és nem szerez kellő tapasztalatot, felnőtt korára nem lehet belőle orgazmus-képes, kiegyensúlyozott ember. A gyűrű olyan határokat állít, mely a fiatal identitását gátolja, elnyomja természetes kíváncsiságát, bűntudat kelt benne, mely nem tesz jót sem lelki, sem testi fejlődésének.

A kritikusok azt is kifogásolják, hogy az ötlet nem célravezető, mert a gyűrű nem véd a nemi betegségektől, továbbá a leleményes fiatalok kibúvókat keresnek a szülői tiltás ellen, és úgy gondolják, hogy az anális vagy az orális szex a gyűrű viselésekor teljesen megengedett. A szakértők szerint a fiatalok semmit sem tudnak a felelősségteljes fogamzásgátlásról, és a gyűrű – mint tabu – jelenléte miatt a szexuális érintetlenség hosszú távon sokkal kockázatosabb.

A hazai fiatalok butaságnak tartják

A Wellness Cafe által megkérdezett 16-20 év közötti fiatalok már túl vannak az első együttléten, ám ha nem így lenne, akkor sem látnák semmi értelmét az ékszer viselésének. Úgy gondolják, hogy a 21. században az erkölcsi normatívák teljesen mások, mint évszázadokkal ezelőtt, a szexualitás az élet természetes velejárója, és nem szívesen mutatnák meg ország-világnak, hogy ártatlanok-e, vagy sem. Természetesen nem helyeslik az anális szexet, és azt sem, hogy rengeteg kamasz felelőtlenül és védekezés nélkül él nemi életet, és véleményük szerint a gyűrű nem jelentene számukra szexuális korlátokat. A megkérdezett fiatalok nem tudják elképzelni, hogy érintetlenül kössenek házasságot, hisz fontos számukra, hogy választottjukkal harmonikus legyen a nemi élet, és az ellenkezője ne akkor derüljön ki, ha Isten színe előtt egybekeltek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X