Főoldal > szex > Unod a szexet, vagy baj van?

Unod a szexet, vagy baj van?

ISDönvizsgálatpárkapcsolatszexszindrómavágy
0

Írta:

Végezz önvizsgálatot! Az ISD szindróma fogalmát Helen Singer Kaplan amerikai pszichiáter vezette be, mely a szex iránti érdeklődés elvesztését jelenti. Nem kell, egyből a legrosszabbra gondolod, és ne ijedj meg, ha néha nem hiányzik a szex, hisz önmagában még nem jelenti azt, hogy ISD zavarban szenvedsz.  Minden párkapcsolatban előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor csökken a libidó, […]

Végezz önvizsgálatot!

Az ISD szindróma fogalmát Helen Singer Kaplan amerikai pszichiáter vezette be, mely a szex iránti érdeklődés elvesztését jelenti. Nem kell, egyből a legrosszabbra gondolod, és ne ijedj meg, ha néha nem hiányzik a szex, hisz önmagában még nem jelenti azt, hogy ISD zavarban szenvedsz.  Minden párkapcsolatban előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor csökken a libidó, a rengeteg munka, a stressz, vagy családi események elvonhatják a figyelmet és az energiát a szexről – mondja Standovár Sára pszichológus. A probléma megoldása ilyenkor egyszerűbb: ha lehetőség nyílik kettesben eltölteni egy romantikus hétvégét, általában az egymás iránti vágy magától visszatér.

Ezzel ellentétben az a nő vagy férfi, aki igazi ISD-től szenved, semmilyen helyzetben nem érez szexuális izgalmat partnere iránt, idegesség és undor jellemzi, s még fantáziájában sem foglalkozik szexszel, és ha egyáltalán érez valamit, az harag és feszültség.

A globális ISD-t okozhatja depresszió, mély érzelmi konfliktus, de a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása is.
A szituatív /alkalmi/ ISD azonban sokkal gyakoribb, ebben az esetben a vágycsökkenés csak bizonyos helyzetekben következik be. E szindróma mögött pszichés gond, vagy párkapcsolati problémák húzódnak meg, mint például a harag, a neheztelés, valamint az egyet nem értésből eredő megoldatlan konfliktusok

isd2.jpg ()Járj utána, mi működik rosszul!

Szakértőnk véleménye szerint mindkét típusú ISD kezelésének más a módja, például egy méh, vagy petefészek eltávolítása során bekövetkezett vágycsökkenésnél elég csupán a lecsökkent tesztoszteron hormont pótolni. Szakértőnk véleménye szerint sajnos az esetek többségében nem kezelhető ilyen egyszerűen és gyorsan a betegség, már csak azért sem, mert az önértékelés csökken, ami nem szüntethető meg egyszerűen gyógyszerrel.

Ha történt veled bármi, mely feltehetőleg kihat szexuális libidódra, legelső dolgod beszélni erről kedveseddel! Ha félsz bevallani párodnak, vagy szégyelled, hogy nem kívánod őt, vagy a szexet, fordulj segítségért egy szakemberhez, akivel közösen feltárhatjátok az érzékeny pontjaidat, és megoldást találhattok a problémákra.

Óvakodj az anti-fantáziától!

Az ISD szindróma esetén a korábbi “normálisnak” tapasztalt szexuális vágy lecsökken, vagy akár el is tűnik, melyet az érintett személy kudarcként él meg, és ha mégis rákényszerül a szexre, képes ugyan rá, de nem sok örömet okoz neki. Ha kikapcsolod fejedből a szex gondolatát azért, hogy elkerüld az intimitást, életbe lépteted a negatív fantáziát! A pozitív fantázia bármilyen erotikus gondolat, vágyakozás, képzelgés, míg az “anti-fantázia” olyan kellemetlen érzés, kép a partnerről, önmagadról, vagy egy helyzetről, ami kioltja a vágyadat.
Ne feledd: átmenetileg blokkolt szexuális vágyad nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz a kapcsolatod, vagy baj van veled, és nem szégyen segítségért fordulnod, ha egyedül nem birkózol meg a problémával!  

Törődjetek egymással!

A mai párkapcsolatok sokszor zátonyra futnak, a felek között ritkán van mélyebb elköteleződés, és emiatt kevésbé motiváltak, hogy tegyenek is érte. Az esetek túlnyomó részében sajnos jellemző – mondja Standovár Sára – hogy a “nem bevált” partnert lecserélik újra, vagy beszereznek egy harmadikat. Mivel a felek már az elején nem tervezik a hosszú együttlétet, ezért meg sem lepődnek, ha problémák adódnak, és nem tesznek különösebb erőfeszítéseket ezek megoldására.

Normális jelenség, hogy minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, és eleve nehézség, hogy telik az idő, és nem az újdonság érzése hat a felekre. Ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, és a szexualitás is egészségesen megmaradjon, több dologra van szükség.

Szakértőnk szerint a legfontosabb a megfelelő pár kiválasztása, és az, hogy legyen belső hit, és bizalom (önbizalom) abban, hogy működni tud egy kapcsolat, akár hosszú távon. Ha ilyen légkörben ismerkedsz meg valakivel, akkor másképp nézel majd szembe a felmerülő problémákkal is.

Az intim együttléteket számtalan élethelyzet nehezítheti, ezért nagyon fontos, hogy legyenek kettesben eltöltött idők, ám az is, hogy a felek magánélete megmaradjon. Sokat segíthet, ha szerveztek kimondottan családi napokat, ahol kielégíthetitek a közösségi élményt és törődhettek egymással. Nem szabad elfelejteni a pihenést, a külön programokat, de a közösen töltött időt sem, így újra meg újra egymásba tudtok szeretni, anélkül, hogy a szenvedély lángja kiégne.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz:  standovar.sara@gmail.com, bedestan.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X